NUTRITIE SANATATE

Alimentele care accelerează metabolismul și scad glicemia

Alimentele care accelerează metabolismul și scad glicemia. Metabolismul este direct dependent de obiceiurile zilnice pe care le are o persoană. Atunci când încercați să vă accelerați metabolismul pentru a scăpa de excesul de greutate și a vă simți mai bine, trebuie să faceți mai multe schimbări în dieta dumneavoastră, potrivit candidatului la științe medicale, medicul generalist Irina Baranova.

Expertul recomandă consumul zilnic de alimente care accelerează activitatea metabolică și normalizează zahărul din sânge. Acestea includ usturoiul, kefirul, fructele și legumele.

Alimentele care accelerează metabolismul și scad glicemia

„Lipsa de fibre este una dintre cele mai frecvente probleme nutriționale. Fibrele dietetice sunt cele care ajută la menținerea unei digestii normale, mențin nivelul normal de zahăr și îmbunătățesc metabolismul.”

CITEȘTE ȘI: Care sunt alimentele benefice pentru vasele de sânge ale creierului

„Adăugați în meniul dumneavoastră legume, fructe, cereale integrale, leguminoase”, recomandă Dr. Irina Baranova.

Potrivit specialistului, cheia unui metabolism eficient este și un microbiom sănătos, așa că ignorarea stării microflorei intestinale este o mare greșeală. Echilibrul este perturbat de excesul de zahăr și de lipsa probioticelor.

„Pentru a corecta acest lucru, includeți probiotice și prebiotice în alimentație”, sfătuiește terapeutul. De exemplu, consumul de usturoi ca aditiv la mâncărurile gata preparate și kefir proaspăt va fi benefic.

În plus, proteinele sunt un stimulent metabolic puternic și un bloc de construcție pentru celule. Dacă nu obțineți suficient din ea, mușchii încep să piardă masă și metabolismul încetinește.

Ce altceva este important pentru un nivel normal al zahărului și un metabolism bun?

Medicul recomandă să luați întotdeauna micul dejun, să beți suficientă apă, să nu urmați diete hipocalorice, să evitați mâncarea fast-food și alimentele procesate și să limitați zahărul. Dulciurile nu numai că încetinesc metabolismul, dar provoacă și vârfuri de insulină, ceea ce duce la acumularea de grăsime, spune specialistul.

Ce alimente este mai bine să excludem?

Dacă există alimente care accelerează metabolismul, există și cele care îl încetinesc. Pentru cei care vor să normalizeze procesul, potrivit medicului, este mai bine să evite consumul:

  • carbohidrați simpli – prezenți în cartofi, banane, pepeni, porumb, produse făinoase, dulciuri;
  • grăsimi trans – prezente în semifabricate, mezeluri, maioneză, conserve;
  • îndulcitori artificiali;
  • băuturile alcoolice.

Această legumă de toamnă accelerează metabolismul, scade tensiunea arterială și colesterolul

„Cele mai controversate alimente sunt legumele crude. Pe de o parte, ele sunt bogate în microelemente importante pentru saturarea celulelor. Pe de altă parte, ele sunt capabile să inhibe procesele metabolice datorită fibrelor vegetale pe care le conțin”, spune Dr. Baranova.

Pentru a obține un echilibru, nutriționistul recomandă ca majoritatea legumelor să fie consumate gătite.

„Le puteți mânca în siguranță crude pe cele care conțin carbohidrați, vitamine și fier. Iar cele fără acceleratori metabolici este mai bine să le fierbeți”, spune expertul.

Cum să îmbunătățiți metabolismul și să pierdeți în greutate?

Tulburările metabolice sunt adesea cauza excesului de greutate. Depunerea de grăsime și creșterea masei musculare sunt procese anabolice similare. Ele diferă din punct de vedere catabolic. Accelerarea descompunerii este utilă pentru pierderea în greutate, dar devine un obstacol în construirea mușchilor.

De aceea, sportivii sunt sfătuiți să-și încetinească metabolismul, în timp ce cei care vor să piardă în greutate, dimpotrivă, ar trebui să-l accelereze. Medicul recomandă:

  • exerciții aerobice intense;
  • consumul de cantități mari de apă;
  • adăugarea condimentelor în mâncare;
  • consumul de ceai verde;
  • activități de relaxare pentru a reduce stresul.

Care sunt riscurile sindromului metabolic?

„Uneori, pentru a reveni în formă, este suficient să ajustați procesele metabolice. Acest lucru vă va ajuta să pierdeți în greutate fără diete care sunt dăunătoare pentru sănătate și stres sever. Aceste recomandări funcționează pentru o persoană sănătoasă”, spune expertul.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care omoară vasele de sânge și cresc nivelul glicemiei

Ce se întâmplă dacă tulburările metabolice nu sunt eliminate?

Restabilirea metabolismului este necesară nu numai pentru pierderea în greutate. Supraponderalitatea este doar una dintre posibilele amenințări – ea duce la diverse boli.

Tulburarea metabolică în sine duce la faptul că organismul nu primește substanțele necesare. Ca urmare, riscul crește:

  • diabet zaharat;
  • anemie feriprivă;
  • tulburări digestive;
  • infertilitate;
  • întârzierea eliminării toxinelor cu intoxicații ulterioare;
  • procese distrofice ale sistemului musculo-scheletal;
  • întârzierea dezvoltării (la copii și adolescenți).

„În mod ideal, este mai bine să evităm cu totul tulburările metabolice. Există multe modalități de a le preveni pe care oricine le poate face. Dar nu putem influența unele cauze ale acestor deviații (ereditatea sau vârsta). Prin urmare, merită să ascultăm cu atenție semnalele organismului pentru a recunoaște o încetinire a metabolismului în stadiile incipiente”, conchide expertul.

Comentarii: