NUTRITIE SANATATE

Alimentele care ajută la scăderea colesterolului și îmbunătățesc digestia

Alimentele care ajută la scăderea colesterolului și îmbunătățesc digestia. Alimentele pe bază de plante bogate în fibre și carbohidrați complecși, cum ar fi quinoa, broccoli, morcovi, cartofi dulci, mere și mure, ajută la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea digestiei.

Dr. Christine Nguyen, medic de familie la Clinica Mayo, a comentat acest lucru într-un interviu acordat MedicalXpress.

Alimente care ajută la scăderea colesterolul

Dr. Nguyen explică faptul că diferite alimente conțin diferite tipuri de carbohidrați. Carbohidrații simpli care se găsesc în paste, pâine albă, produse de patiserie zaharoase, ciocolată și fast-food pot provoca creșterea nivelului de zahăr din sânge dacă sunt consumați frecvent sau în exces.

CITEȘTE ȘI: Primele simptome care te anunță că ai colesterolul mărit

În schimb, carbohidrații complecși care se găsesc în cereale, fructe și legume sunt vitali pentru organism, oferind energie și fibre dietetice sănătoase. Potrivit medicului, cele mai sănătoase alimente vegetale sunt cele bogate în fibre.

Fibre

Fibrele, care sunt carbohidrați complecși și fibre vegetale, nu sunt descompuse în glucoză în timpul digestiei, ci trec prin organism aproape neschimbate.

Cei mai sănătoși carbohidrați complecși se găsesc în cereale integrale, cum ar fi quinoa, legume, cum ar fi broccoli, morcovi și cartofi dulci, și fructe proaspete și fructe de pădure, cum ar fi merele și murele. Dr. Nguyen remarcă faptul că consumul de fibre nu numai că îmbunătățește digestia, dar reduce și riscul de a dezvolta ateroscleroză. Fibrele ajută la eliminarea excesului de colesterol care formează plăci pe pereții interiori ai vaselor de sânge.

„Reducerea nivelului de colesterol din organism poate fi realizată printr-o varietate de metode care includ modificări ale stilului de viață și ale alimentației. Unul dintre aspectele cheie este pierderea în greutate, deoarece excesul de masă grasă este adesea asociat cu niveluri ridicate de colesterol”, spune medicul.

Metode pentru a reduce colesterolul și a favoriza pierderea în greutate

Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce colesterolul și de a pierde în greutate. Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul și ciclismul, îmbunătățesc metabolismul, ard calorii și cresc colesterolul bun (HDL).

CITEȘTE ȘI: Efectul pe care alcoolul îl are asupra colesterolului

Reduceți aportul de grăsimi trans – întâlnite în mod obișnuit în produsele de patiserie, în mâncarea de tip fast-food și în margarină, acestea cresc nivelul LDL și scad nivelul HDL.

Eliminarea acestor alimente din dieta dumneavoastră ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Renunțați la fumat – fumatul afectează în mod negativ nivelul colesterolului prin scăderea HDL și creșterea LDL. Renunțarea la fumat îmbunătățește profilul lipidic și sănătatea cardiovasculară generală. Consumul moderat de alcool, în special de vin roșu, poate crește nivelul HDL. Cu toate acestea, consumul prea mare de alcool are un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră, așa că moderația este importantă.

Comentarii: