Alimentele care au grijă de tiroida ta: Sunt pline de vitamina D, omega-3 și zinc. Cum să mănânci pentru a menține sănătatea tiroidei , reducând riscul de a dezvolta boli precum hipotiroidismul și hipertiroidismul?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de către pacienți endocrinologilor. Medicul Dina Adimoolam, endocrinolog, oferă câteva sfaturi despre ce alimente să includeți în dieta dumneavoastră pentru a vă ajuta tiroida.
Glanda tiroidă este singurul organ din corpul nostru care produce hormoni. Aceștia joacă un rol cheie în menținerea funcționării normale a tuturor organelor din corpul nostru – de la activitatea inimii până la defecare, amintește medicul.
Atunci când glanda noastră tiroidă nu funcționează corect, aceasta poate face ca producția de hormoni tiroidieni să scadă sau să crească.
În primul rând, este vorba de produse cu un conținut ridicat de seleniu, acizi grași omega-3, vitamina D, antioxidanți și zinc. Adăugarea acestor nutrienți în dieta ta poate reduce inflamația și poate promova producția de hormoni de către glandă.
Nucile de Brazilia sunt o sursă puternică de seleniu – o nucă pe zi este suficientă. De asemenea, este important să consumați pește (ton, halibut, sardine etc.), ciuperci, brânză, fasole și linte, precum și crustacee. Acizii grași Omega-3 se găsesc în peștii grași, cum ar fi macroul și somonul.
Ficatul de cod, semințele de in, semințele de chia, nucile, soia vor ajuta, de asemenea,. Una dintre cele mai bune surse de antioxidanți sunt fructele de pădure: afine, căpșuni, zmeură, coacăze negre, fructe de goji.
Ciocolata neagră, anumite ierburi și condimente (cuișoare, oregano, șofran), nucile și nucile pecan trebuie, de asemenea, consumate cu moderație. Mult zinc se găsește în stridii, carne de vită, curcan, carne de porc, linte, fulgi de ovăz și semințe de dovleac.
În cazul hipotiroidismului, este important să evitați alimentele procesate care conțin conservanți, coloranți și arome alimentare artificiale.
O dietă sănătoasă și echilibrată este cheia pentru funcționarea sănătoasă a glandei menționate. Hipotiroidismul este o afecțiune medicală în care organismul nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Majoritatea persoanelor cu probleme tiroidiene au hipotiroidism, nu hipertiroidism.
CITEȘTE ȘI: Semnale de ALARMĂ pe care ți le dă organismul: Indiciile că ai probleme cu glanda tiroidă
Simptomele hipotiroidismului includ:
Hipertiroidismul este o afecțiune în care organismul produce prea mulți hormoni tiroidieni din cauza unei glande tiroide hiperactive.
Simptomele hipertiroidismului includ:
Cel mai adesea, hipertiroidismul este cauzat de alte boli, inclusiv boala Graves, gușă multinodulară toxică sau adenom toxic, potrivit actualno.com.