Alimentele care îți îmbunătățesc digestia: Ameliorează simptomele dacă ai probleme cu stomacul. Dacă aveți probleme digestive , consumul anumitor alimente poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Printre acestea se numără alimentele fermentate, precum kimchi și iaurtul, și alimentele bogate în fibre, precum legumele verde închis, semințele și cerealele integrale.
Tractul digestiv joacă un rol vital în sănătatea dumneavoastră, deoarece este responsabil pentru absorbția nutrienților și eliminarea deșeurilor.
Din păcate, mulți oameni se confruntă cu probleme digestive precum balonare, crampe, gaze, dureri abdominale, diaree și constipație din diverse motive.
Unele afecțiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), boala de reflux gastroesofagian (GERD), boala Crohn, diverticulita și arsurile la stomac, vă pot pune în pericol de probleme digestive mai grave.
Cu toate acestea, chiar și o persoană sănătoasă se poate confrunta cu probleme digestive din cauza lipsei de fibre sau de alimente bogate în probiotice.
CITEȘTE ȘI: Două alimente care au cel mai mult fier: Consumă-le regulat
Alimentele care îți îmbunătățesc digestia: Ameliorează simptomele dacă ai probleme cu stomacul
1. Iaurtul
Iaurtul este făcut din lapte care a fost fermentat, de obicei de bacterii lactice.
Acesta conține bacterii benefice cunoscute sub numele de probiotice, care sunt bacterii bune care trăiesc în tractul digestiv și pot ajuta la îmbunătățirea digestiei prin menținerea intestinului sănătos.
În timp ce probioticele se găsesc în mod natural în intestin, creșterea aportului prin alimente precum iaurtul poate ajuta la digestie.
Probioticele pot ajuta la rezolvarea problemelor digestive precum balonarea, constipația și diareea. De asemenea, s-a demonstrat că acestea îmbunătățesc digestia lactozei, sau a zahărului din lapte.
Cu toate acestea, nu toate iaurturile conțin probiotice. Atunci când cumpărați, asigurați-vă că căutați „culturi vii și active” pe ambalaj.
2. Merele
Merele sunt o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă.
Pectina ocolește digestia în intestinul subțire și este apoi descompusă de bacteriile benefice din colon.
Aceasta crește volumul scaunelor și, prin urmare, este adesea utilizată pentru a rezolva constipația și diareea. De asemenea, s-a demonstrat că reduce riscul de infecții intestinale, precum și inflamația colonului.
3. Mărar
Feniculul, o plantă cu un bulb palid și tulpini verzi lungi, este folosit pentru a adăuga aromă alimentelor.
Conținutul său de fibre ajută la prevenirea constipației și îmbunătățește regularitatea tractului digestiv.
Feniculul conține, de asemenea, un antispasmodic, care relaxează mușchii netezi din tractul digestiv. Această acțiune poate reduce simptomele digestive negative, cum ar fi balonarea, flatulența și crampele.
4. Kefir
Kefirul este un produs lactat de cultură obținut prin adăugarea de „boabe” de kefir la lapte. Aceste „boabe” sunt rezultatul amestecării drojdiei și bacteriilor cu laptele și par să aibă beneficii digestive.
Ca și probioticele din iaurt, culturile de kefir ajută la digestia lactozei, reducând unele dintre efectele secundare negative asociate cu intoleranța la lactoză, cum ar fi balonarea, crampele și gazele.
În mai multe studii, kefirul determină o creștere a bacteriilor intestinale sănătoase care îmbunătățesc digestia, reducând în același timp bacteriile dăunătoare.
Consumul de kefir este, de asemenea, asociat cu reducerea inflamației în intestine, ceea ce îmbunătățește și mai mult procesul digestiv.
5. Semințele de chia
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, ceea ce le face să formeze o substanță asemănătoare gelatinei în stomac după ce sunt consumate. Ele acționează ca un prebiotic, susținând creșterea bacteriilor sănătoase în intestinul tău și contribuind astfel la o digestie sănătoasă.
Conținutul lor de fibre ajută, de asemenea, la promovarea regularității intestinale și a scaunelor sănătoase.
6. Kombucha
Se produce prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, zahăr și drojdie la ceaiul negru sau verde, apoi se supune fermentării timp de o săptămână sau mai mult.
În timpul procesului de fermentare se produce un superaliment de bacterii probiotice, care poate îmbunătăți sănătatea digestivă.
Mai mult, unele studii pe șoareci arată că kombucha poate ajuta la vindecarea ulcerelor stomacale, potrivit actualno.com.
7. Papaya
Deliciosul fruct tropical papaya conține o enzimă digestivă numită papaină.
Aceasta ajută în procesul digestiv prin faptul că ajută la descompunerea fibrelor proteice. Deși nu este necesară în dieta ta, poate ajuta la digestia proteinelor.
Papaina poate ameliora, de asemenea, simptomele sindromului intestinului iritabil (IBS), cum ar fi constipația și balonarea.
Este frecvent utilizată ca enzimă primară în suplimentele digestive datorită capacității sale gastrointestinale.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care elimină balonarea și gazele din stomac
8. Cerealele integrale
Cerealele sunt semințe din plante asemănătoare ierbii numite cereale.
Pentru a fi clasificate ca cereale integrale, acestea trebuie să conțină 100% din miez, inclusiv tărâțe, germeni și endosperm.
Cerealele integrale populare pline de fibre includ ovăzul, quinoa, farro și produsele fabricate din grâu integral. Fibrele găsite în aceste cereale pot ajuta la îmbunătățirea digestiei în două moduri.
În primul rând, fibrele ajută la creșterea volumului scaunului și pot reduce constipația.
În al doilea rând, unele fibre din cereale acționează ca prebiotice și ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestin.
Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, legumele verde închis și semințele de chia, joacă, de asemenea, un rol în digestie, ajutând alimentele să se deplaseze mai ușor sau mai rapid prin sistem.
Dacă sunteți în căutarea unei ameliorări a problemelor dvs. digestive, luați în considerare adăugarea unora dintre aceste 8 alimente la dieta dvs.
Comentarii: