Alimentele care îți îmbunătățesc memoria considerabil, dacă ai peste 40 de ani. Mulți oameni încep să se confrunte cu declinul cognitiv și se plâng de pierderi de memorie pe măsură ce îmbătrânesc.
„Dacă aveți peste 40 de ani și vă dați seama că memoria dvs. nu mai este ceea ce era odată, există lucruri pe care le puteți face pentru a opri problema să scape de sub control. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest caz , este să prioritizezi o dietă sănătoasă pentru creier”, spune nutriționistul Dr. Mary Sabbat.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care curăță plămânii: Îi ajută să funcționeze mai bine
Expertul indică trei produse principale pe care persoanele de peste 40 de ani trebuie să le includă în dieta lor – legume cu frunze, afine și pește gras.
Legumele cu frunze, precum spanacul și varza kale, pot face minuni pentru creier, mai ales când vine vorba de memorie și de starea de spirit.
„Frunzele verzi sunt bogate în nutrienți, inclusiv acid folic, vitamine și antioxidanți. Acești nutrienți joacă un rol esențial în sănătatea creierului și sunt asociați cu îmbunătățirea funcției cognitive și reglarea dispoziției”, spune Dr. Sabat.
„Nimic nu se compară cu fructele de pădure, în special cu afinele, atunci când vine vorba de cele mai sănătoase alimente. Afinele sunt deosebit de bune pentru memorie”, spune Dr. Sabat.
Afinele sunt bogate în antioxidanți, în special flavonoide numite antociani, care au fost legate de îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei. Aceștia ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ și de inflamație, care pot contribui la declinul cognitiv legat de vârstă. S-a demonstrat chiar că compușii lor îmbunătățesc comunicarea dintre celulele creierului și cresc plasticitatea, care este crucială pentru memorie și învățare”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Superalimentele pentru creier pe care ar trebui să le consumăm în mod regulat
„Proteinele sunt o componentă importantă a oricărei diete sănătoase. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni care este bună pentru organism și creier, peștele gras este o alegere excelentă. Peștii grași precum somonul, macroul și sardinele sunt surse excelente de acizi grași omega-3”, explică nutriționistul.
„Omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului și joacă un rol vital în menținerea funcției cognitive și în reglarea stării de spirit. Aceste grăsimi sănătoase ajută la reducerea inflamațiilor cerebrale, îmbunătățesc fluxul sanguin și susțin creșterea și dezvoltarea celulelor cerebrale”, explică Dr. Sabat, potrivit actualno.com.