NUTRITIE SANATATE

Alimentele care îți întăresc sistemul imunitar: Sunt pline de antioxidanți, vitamine și substanțe nutritive

Pentru a face mai ușor față sezonului rece, îți recomandăm câteva alimente care contribuie la întărirea sistemului imunitar, fiind bogate în antioxidanți, vitamine și substanțe nutritive.

Pentru a menține funcția imunitară în parametrii optimi, este nevoie de alimentație sănătoasă, de mișcare și de menținerea unei igiene corespunzătoare, precum și de evitarea unor obiceiuri nocive precum fumatul și consumul excesiv de alcool. Și vaccinul antigripal contribuie la o imunitate bună, așa că e bine să îl faci la începutul sezonului de gripă, inclusiv în luna decembrie. Așadar, e bine de reținut că sistemul imunitar se menține puternic prin ceea ce facem zi de zi, nu doar într-o anumită perioadă a anului, și că nu există ingrediente care să facă minuni de pe o zi pe alta, specifică doc.ro.

Expunerea la frig poate îngreuna, însă, funcția sistemului imunitar, într-o oarecare măsură și pentru că în sezonul rece multe persoane se confruntă cu un deficit de vitamina D, dar nu numai. De aceea, e indicat ca mai ales în această perioadă a anului să consumăm alimente cât mai sănătoase, fructele și legumele fiind pline de substanțe hrănitoare care contribuie la o stare bună de sănătate în general și la consolidarea sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI: Cum pregătești fasolea înainte de a o găti pentru a beneficia de mineralele pe care le conține

Iată 5 alimente pe care să pui accentul în sezonul rece:

Merele

Merele sunt fructe delicioase, ușor de găsit în piețe și supermarketuri, care pot fi consumate ca atare sau în diverse rețete, pe post de deserturi sănătoase sau în feluri principale (însă dacă le consumi crude beneficiezi de toate efectele lor pozitive). Efectele benefice ale merelor asupra sănătății sunt potențate și de coajă, așa că e bine să nu o îndepărtezi. Merele conțin vitaminele C, E, A, B1 și B2, dar și fibre, care ajută digestia, precum și calciu și magneziu. Merele crude pot fi integrate cu ușurință în alimentație, fie pe post de gustare între mese, fie la micul dejun (de exemplu, peste un bol cu fulgi de ovăz, lapte și nuci, se pun și cubulețe de măr).

Strugurii

Strugurii sunt nu numai gustoși, ci contribuie și la întărirea sistemului imunitar. Strugurii roșii, bogați în resveratrol, sunt excelenți cruzi, ca gustare între mese ori sub formă de smoothie și chiar ca must (un pahar pe zi). Pot fi consumați și alături de alte fructe, sub formă de salată, însă e bine să nu adaugi zahăr sau frișcă. O salată de fructe e mult mai sănătoasă consumată fără astfel de adaosuri tradiționale (eventual, pentru un plus de gust și textură, poți adăuga câteva nuci și stafide).

Măceșele

Majoritatea oamenilor asociază măceșele mai degrabă cu remediile pentru răceală decât cu alimentația, de multe ori acestea consumându-se sub formă de infuzie cu gust dulce-acrișor, bogată în vitamina C. Le găsești, însă, și sub formă de gemuri sau marmelade, în magazinele tip supermarket, ori sub formă de tincturi, la magazine naturiste. Măceșele sunt excelente în protejarea organismului, dar contribuie și la sănătatea pielii, conținând, pe lângă vitamina C, și vitaminele E, K și A, precum și calciu, fier, potasiu, zinc și seleniu.

Ciupercile

În salate, supe cremă, tocănițe, chiftele, umplute la cuptor sau alături de alte legume în tradiționala zacuscă, ciupercile sunt alimente utile pentru sistemul imunitar. Au vitamina C, dar și B2, B3, B5 și D, conțin și ele fibre, proteine și minerale, precum și potasiu, zinc, fosfor, cupru și seleniu. Poți pune ciuperci crude în omletă, dimineața sau le poți adăuga, tot crude, într-o salată de roșii, castraveți, salată verde și brânzeturi, pe care o asezonezi cu puțin oțet de mere, de exemplu, pentru prânz sau cină.

Sfecla

Borș roșu rusesc, salată cu sfeclă și hrean, piure de sfeclă, suc de sfeclă: acestea sunt doar câteva rețete în care poți consuma această legumă de un roz intens. Dacă îți place humusul, îi poți da culoarea roz adăugând și câteva bucățele de sfeclă când mixezi ingredientele. Sfecla conține mangan și vitamina C, având efect antioxidant.

În afară de cele enumerate mai sus, consumă cu încredere în această perioadă toate legumele cu frunze verzi, varză, spanac, broccoli, conopidă, dar și morcovi, cartofi, ardei, dovlecei, fasole, linte, mazăre, ceapă, usturoi. Toate se găsesc ori proaspete în piețe, ori sub formă crudă ori congelată în magazine și te ajută să previi apariția răcelilor și să îți întărești organismul.

Fructele și legumele care conțin vitamina C (roșii, ardei gras, kiwi, citrice), mierea, în special cea de manuka, precum și propolisul sunt și ele întăritori naturali ai organismului. Poți pune o linguriță de miere în primul pahar cu apă pe care îl bei dimineața, de exemplu, sau poți îndulci cu o linguriță de miere un smoothie de legume. Nu exagera cu consumul de miere, deoarece are multe calorii.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care sunt bune pentru ficat: Ajută la detoxifierea acestuia

Pe lângă alimente, mișcarea este esențială pentru sistemul imunitar

Cum spuneam, nu doar ce mâncăm este important pentru a menține sistemul imunitar puternic, ci și alte obiceiuri din viața de zi cu zi, mișcarea fiind de bază. Nu uita că este recomandat să faci măcar o jumătate de oră de mișcare de cinci ori pe săptămână. Fiecare persoană are programul și ritmul ei, așa încât nu există recomandări universale.

Unii oameni se simt mai bine dacă fac mișcare dimineața, imediat ce s-au trezit, alții preferă să facă sport în pauza de prânz, iar alții la ora 19:00, după serviciu. La fel, pentru unele persoane e important să facă mișcare în aer liber, și atunci le ajută plimbările, alergările, drumețiile, mersul pe biciletă, altele pregeră să facă sport acasă ori la sală.

Dacă te gândești că nu ai prea mult timp pentru a dedica mișcării, împarte cele 30 de minute în așa fel încât să nu simți că îți încurcă programul obișnuit. De exemplu, exercițiile pe care le făceai în copilărie în fața ferestrei, la trezire, nu durează mai mult de un sfert de oră și îți asigură energie pentru întreagă zi. Câteva abdomene, genuflexiuni, fandări, rotiri de trunchi, aplecări sunt foarte potrivite. Dacă le repeți și seara, cu două-trei ore înainte de culcare (sau de-a lungul zilei, când îți iei câte o pauză de la activitățile tale) vei avea un somn mult mai odihnitor și un sistem imunitar îmbunătățit.

Comentarii: