Alimentele care ne fură fierul din organism. Deficitul de fier poate provoca oboseală, căderea părului și amețeli și nu trebuie ignorat niciodată. Anumite alimente inhibă absorbția de către organism a acestui element important.
Printre acestea se numără cerealele integrale, cacaua, spanacul, ciocolata.
„Oligoelementul comentat joacă un rol important în formarea celulelor și în respirația celulară. Dacă absorbim oxigenul prin plămâni, hemoglobina se leagă cu ajutorul fierului și este distribuită în sânge în tot corpul, generând energie în celule. În acest fel, și mușchii sunt alimentați cu energie. Dacă acest proces este întrerupt, avem de suferit”, spune medicul rus Dr. Irina Andreeva.
CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătatea sângelui: Care sunt alimentele bogate în fier
Vestea bună este că această deficiență poate fi adesea prevenită cu o dietă corectă. Vestea proastă: există alimente care blochează absorbția acestui mineral.
Ceaiul negru și cafeaua sunt doi „hoți” clasici ai acestui mineral – acest lucru se datorează prezenței taninurilor în ele.”Taninurile vegetale interferează cu absorbția oligoelementului din alimente. Dacă totuși nu vă puteți lipsi de ele, ar trebui să savurați ambele băuturi la doar două ore după ultima masă”, explică Dr. Andreeva. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care sunt deja deficitare.
Produsele care conțin acid fitic formează compuși cu mineralul menționat, ceea ce reduce absorbția acestuia de către organism. Substanța este conținută în cereale integrale și în produsele din soia. Dar și în porumb și orez.
„Un mic truc: dacă înmuiați cerealele înainte de a le mânca, conținutul de acid fitic va scădea”, recomandă medicul.
Cacao conține oxalat, care limitează absorbția oligoelementului menționat în intestine. Din același motiv, acest lucru este valabil și pentru spanac.
Medicul adaugă că deficiența de fier poate fi recunoscută prin următoarele simptome:
În plus, simptomele sunt variate și nu întotdeauna sunt exprimate clar, este important să consultați un medic. Pentru că singura modalitate de a detecta o deficiență este un test de sânge. Proteina feritină este esențială. Aceasta este considerată o măsură standard a cantității de micronutrient în cauză stocată în corpul uman.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că suferi de deficit de fier
Valorile variază în funcție de sex. Femeile sunt afectate în 80 la sută din cazuri. Cercetările arată că între 15 și 20 la sută din toate femeile de vârstă menstruală au deficit de fier. Dintre acestea, 3 la sută suferă de anemie, potrivit actualno.com.