NUTRITIE SANATATE

Alimentele care omoară vasele de sânge și cresc nivelul glicemiei

Foto: Pinterest.com

Alimentele care omoară vasele de sânge și cresc nivelul glicemiei. Salturile bruște ale nivelului de zahăr din sânge ne „ucid” vasele de sânge și pot fi provocate de anumite alimente care sunt populare printre mulți oameni.

Atunci când o persoană cu vârsta de peste 40 de ani consumă în mod regulat alimente care provoacă salturi bruște ale nivelului de zahăr din sânge, aceasta crește serios probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2, care „ucide” sănătatea sistemului cardiovascular.

Oamenii de știință au descoperit că unele alimente au un impact negativ deosebit de puternic asupra echilibrului zahărului, informează portalul grec Pronews.gr.

CITEȘTE ȘI: Ține-le minte: Cele două alimente pe care să NU le mănânci cu ceapă

Alimentele care omoară vasele de sânge și cresc nivelul glicemiei

„Nivelurile ridicate de zahăr din sânge au un efect distructiv asupra organelor interne și a vaselor de sânge, crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral”, avertizează experții.

Potrivit oamenilor de știință, pentru a vă proteja de acest risc, ar trebui să vă monitorizați cu atenție consumul de alimente care cresc brusc nivelul de zahăr din sânge.

Oamenii de știință indică cinci alimente care provoacă creșteri bruște ale zahărului din sânge. Acestea includ cartofii, strugurii, fructele uscate, sucul de fructe, sushi.

Ei subliniază că, pentru sănătatea vaselor de sânge și a inimii, este important să consumați carbohidrați cu strictă moderație. Oamenii de știință au constatat că mulți oameni mănâncă adesea cantități mari de fructe sau fructe uscate, considerându-le sănătoase. Dar un astfel de obicei este periculos, deoarece organismul primește o cantitate mare de carbohidrați, ceea ce provoacă fluctuații puternice ale zahărului din sânge.

Pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge, este util să mâncați în mod regulat varză, broccoli, linte, citrice, iaurturi neîndulcite, ouă, carne slabă și fructe de mare, recomandă oamenii de știință.

Beneficiile legumelor pentru glicemie

Consumul anumitor alimente, cum ar fi legumele fără amidon înainte de carbohidrați, poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Mai ales la micul dejun, aceste gustări de legume suprimă, de asemenea, hormonii care provoacă foamea pe tot parcursul zilei.

Carbohidrații nu sunt în mod inerent răi. Ele sunt o sursă primară de energie pentru sistemul nervos și furnizează fibre, care ajută la digestie și scad colesterolul.

Deși carbohidrații se găsesc în unele alimente nesănătoase (cum ar fi cartofii prăjiți), ei se găsesc și în alimente sănătoase, cum ar fi fructele neprocesate, lintea și fasolea, care alimentează creierul și mușchii. Cu toate acestea, unele alimente bogate în carbohidrați pot determina creșterea nivelului de glucoză peste intervalul ideal, mai ales dacă sunt consumate singure și în exces.

Dacă aceste vârfuri se întâmplă frecvent pe parcursul mai multor ani, celulele noastre nu mai răspund la insulină, hormonul care ne semnalează în mod normal să luăm glucoză pentru energie. Această problemă, numită rezistență la insulină, determină acumularea de zahăr în sânge, o caracteristică definitorie a diabetului.

Când mâncăm legume pentru prima dată, fibrele lor creează un filtru în intestin. Când carbohidrații intră, filtrul îi încetinește, ca nisipul. Este nevoie de mai puțină insulină pentru ca celulele noastre să absoarbă aceste picături, ceea ce reduce volumul de muncă al pancreasului. O serie de studii susțin puternic ideea că consistența alimentelor reduce într-adevăr vârfurile de glucoză.

„Într-un studiu, atunci când persoanele sănătoase au lăsat orezul pentru final, vârfurile lor de glucoză au fost semnificativ mai mici decât atunci când au mâncat orez înainte de carne și legume. Ulterior, nivelurile mai stabile de glucoză pot ajuta la prevenirea bolilor grave”, scrie publicația grecească.

CITEȘTE ȘI: Cu ce să nu combini mandarinele: Alimentele pe care să nu le mănânci cu acestea

Un alt beneficiu pentru toată lumea este că, atunci când mâncați legume mai întâi, aveți tendința să mâncați mai multe din ele.

Mulți americani suferă de deficiențe de vitamine și, în medie, primim între 10 și 15 grame de fibre pe zi, în timp ce strămoșii noștri se bucurau de aproximativ 100 de grame. Schimbarea obiceiurilor alimentare cu alimente mai bogate în nutrienți este o idee excelentă, indiferent dacă aveți sau nu probleme de sănătate, mai informează portalul de sănătate.

Comentarii: