Pentru cei care trec prin experienţa durerilor zilnice din cauza artritei, migrenelor sau a altor afecţiuni cronice, natura le oferă alimente care pot fi de ajutor, fără efecte adverse.
Fie că este vorba de o durere a articulaţiilor după un antrenament intens sau de începutul unei răceri neplăcute, studiile ştiinţifice sugerează că anumite alimente ar putea fi la fel de benefice ca medicamentele.
Fructele, legumele, condimentele şi seminţele pe care încercăm să le introducem în dieta noastră zilnică au şi proprietăţi antiinflamatorii!
În timp ce unele alimente (printre care ciocolata, ouăle, grâul, carnea şi porumbul) pot cauza inflamaţii, există dovezi că altele le pot preveni şi ameliora.
Un ingredient des întâlnit în medicina tradiţională, această rădăcină este cunoscută pentru propietăţile sale anti-greaţă şi de calmare a stomacului. Însă ghimbirul este de asemenea de ajutor în diminuarea durerilor, inclusiv dureri musculare şi crampe menstruale.
Ghimbirul s-a dovedit un analgezic şi un antiinflamator natural foarte bun, asemănător ibuprofenului, fără efecte adverse.
Un supliment zilnic de ghimbir sub formă de pulbere poate diminua durerile cauzate de efort fizic prin suprimarea productiei organismului de compuşi toxici cunoscuţi că provoacă inflamaţii şi leziuni la nivelul articulatiilor. O pastă de ghimbir poate fi la fel de eficientă atunci când este aplicată pe articulaţiile dureroase şi muşchi.
Aceste fructe delicioase au nenumăraţi fitonutrienţi care luptă împotriva inflamaţiilor şi ameliorează durerea. Afinele îngheţate au aceeaşi nutrienţi ca şi cele proaspete.
Afinele sunt recomandate în cazurile de indigestie, de dureri de stomac, împotriva afecţiunilor intestinale şi diareei. Aceste fructe sunt recomandate de asemenea împotriva pietrelor la rinichi, în cazul acceselor însoţite de dureri puternice.
Afinele proaspete trebuie consumate şi în caz de reumatism sau de tulburări metabolice. Alte fructe cu un conţinut ridicat de antioxidanţi şi polifenoli (printre care căpşunile şi portocalele) pot ameliora durerea.
Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care poate fi de ajutor în cazul migrenelor. În plus, acestea pot preveni şi ameliora osteoporoza.
Datorită conţinutului bogat în magneziu, în fosfor şi în zinc, seminţele de dovleac sunt utile în mineralizarea oaselor, a dinţilor şi în afecţiuni ale prostatei (prostatită şi adenom de prostată).
Acestea întăresc organismul în faţa pericolului pe care îl reprezintă infecţiile şi reglează temperatura corpului. Pentru o doză mai mare de magneziu, adaugă în alimentaţia ta nuci caju, legume cu frunze verzi (spanac şi kale) şi linte.
Peştele de apă rece (hering, macrou, ton, somon, sardine) oferă nenumărate beneficii pentru sănătate. Cu propeietăţi aniinflamatorii şi acizi graşi omega 3, somonul nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta.
Un consum regulat de somon contribuie la o inimă sănătoasă, luptă împotriva durerilor cronice de spate şi de gât şi ajută la vindecarea leziunilor. Este de ajutor şi în cazul durerilor de articulaţii sau pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă.
Nutriţioniştii recomandă evitarea unor peşti precum tilapia sau somnul – nivelul ridicat de acizi graşi Omega 6 ar putea contribui la inflamaţii.
Curcumina, un compus activ responsabil de culoarea portocalie a turmericului, poate avea efect şi asupra unui număr de procese din organismul tău, inclusiv inflamaţia. Această substanţă blochează căile metabolice responsabile de producerea compuşilor generatori de inflamaţie şi durere.
Există studii care au arătat că administrarea unui supliment pe bază de curcumină persoanelor care sufereau de artrită reumatoidă sau osteoartrită le-a ameliorat simptomele. Astfel, aceştia au putut merge mai bine, fără efectele adverse ale medicamentelor.
Piperul negru poate fi de ajutor în absorbţia acestui compus. Poţi încerca să adaugi în ceai un mix de turmeric, piper negru, ghimbir şi miere de albine.
Un grup de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore a descoperit că bioflavonoidele din cireşe, şi anume antocianii, pigmenţii care le dau cireşelor nuanţele roşiatice-negre, reduc durerea şi inflamaţia articulaţiilor, după un mecanism foarte asemănător cu cel al medicamentului de sinteză indometacin, având o intensitate a acţiunii similară cu acesta.
De asemenea, un grup de alergători care au consumat suc de cireşe negre cu şapte zile înainte de cursă şi în ziua cursei au prezentat mai puţine durere musculară decât cei care au consumat alte băuturi naturale sau niciun fel de suc. O porţie de 20 de cireşe poate atenua durerile articulare, disconfortul gastrointestinal, simptomele premenstrual, precum şi alte dureri cauzate de inflamatie.
Uleiul de măsline este considerat unul dintre cele mai populare remedii. Ai o tuse sâcâitoare? O lingură de ulei de măsline poate ameliora această neplăcere.
Un compus din ulei numit oleocanthal funcţionează asemenea ibuprofenului. Uleiul extravirgin de măsline conţine şi lubricin, care poate uşura durerile de articulaţii şi protejează cartilajele.
De asemenea, poate fi benefic în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Când foloseşti uleiul de măsline pentru gătit, încearcă să nu depăşeşti 185-210 grade Celsius. În momentul în care atinge această temperatură, toate proprietăţile lui bune se distrug şi, mai rău, pot să apară compuşi care sunt dăunători sănătăţii.
Ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicină care îi conferă iuţeală, dar şi proprietatea extraordinară de a inhiba senzaţia dureroasă. Capsaicina are proprietăţi antiinflamatoare şi calmante, motiv pentru care este folosită în creme şi plasturi împotriva durerii.
Unele studii susţin că un consum regulat de ardei iute poate reduce şi preveni inflamaţiile din organism. Mai mult, iuţeala acestora păcăleşte creierul să elibereze endorfine, care reduc durerea. Ardeiul iute poate fi folosit ca remediu pentru durerile reumatice sau cele de spate.
Uleiul de mentă poate fi ameliora migrenele, cefaleea, durerile musculare şi artrita şi chiar indigestia şi balonarea, simptome cu care se confruntă persoanele care suferă de Sindromul Colonului Iritabil (SCI).
În anumite studii, ceaiul din mentă braziliană (Hyptnis crenata) a fost la fel de eficient ca un calmant. Menta are capacitatea de a calma durerea de cap cel puţin la fel de bine şi de repede precum medicamentele analgezice de genul paracetamolului.
Ştim cu toţii că gelul de aloe vera este printre cele mai bune în ceea ce priveşte tratarea arsurilor. Ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este că sucul de aloe este, de asemenea, un remediu excelent pentru ulcere gastrice. Ulcerele sunt leziuni dureroase ale mucoasei stomacului care provoacă greaţă şi dureri puternice.
Consumul de suc de aloe de două ori pe zi ajută nu numai la ameliorarea acestor simptome, dar s-a dovedit că accelerează şi procesul de vindecare a acestei afecţiuni dureroase. Aloe vera poate ameliora şi durerile de bilă.