NUTRITIE SANATATE

Alimentele care te ajută ai o memorie puternică

hips.hearstapps.com

Alimentele care te ajută ai o memorie puternică. Știm cu toții că alimentele pe care le consumați pot fi benefice pentru întregul organism. Dar știați, de asemenea, că creierul are o capacitate incredibilă de a se adapta și de a dezvolta noi căi neuronale la orice vârstă? Aceasta se numește „neuroplasticitate” și totul, de la jocurile zilnice pentru creier la consumul alimentelor potrivite, poate contribui la optimizarea acesteia.

Sunteți motivați să vă stimulați creierul? Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune alimente care stimulează creierul și care vă pot ajuta să vă mențineți memoria ascuțită, să vă îmbunătățiți concentrarea, productivitatea și sănătatea cognitivă generală pe termen scurt și lung.

CITEȘTE ȘI: Alimentele pe care să le consumi dacă nu poți bea 8 pahare de apă pe zi

Alimentele care te ajută ai o memorie puternică

Pește gras

Somonul, tonul, codul, anșoa și sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3, în special acid docosahexaenoic sau DHA, care se găsește în cantități mari în creier. Omega-3 sunt legați de o mai bună cunoaștere și de creșterea fluxului sanguin către creier. Cercetările arată că DHA poate reduce potențial nivelurile de beta-amiloid din creier, o proteină legată de boala Alzheimer.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt pline de polifenoli antioxidanți, care protejează împotriva stresului oxidativ care poate provoca deteriorarea celulelor din creier. Acestea sunt pline de antioxidanți puternici numiți flavonoide, inclusiv antociani (compusul vegetal care dă fructelor și altor alimente colorate pigmenții lor bogați), care ajută la combaterea inflamației, care contribuie la îmbătrânirea creierului. Afinele, în special, au fost studiate ca un „superfruct” care poate ajuta la combaterea bolii Alzheimer.

Turmericul

Curcumina, ingredientul activ din turmeric, este un antioxidant puternic și un compus antiinflamator despre care studiile arată că poate fi benefic pentru persoanele cu Alzheimer. Acesta poate îmbunătăți memoria și poate ajuta la declinul mental legat de vârstă, dar este important să rețineți că studiile au analizat suplimente de curcumină foarte concentrate, la o doză cuprinsă între 500-2.000 mg pe zi, ceea ce este mai mult decât ar consuma o persoană dacă ar folosi turmericul ca condiment.

Broccoli

Legumele crucifere precum broccoli, varza de Bruxelles și conopida sunt antiinflamatoare și bogate în vitamina C și flavonoide, ambele fiind legate de îmbunătățirea sănătății creierului. Broccoli este bogat în gluconat, un compus care se descompune în organism pentru a produce izotiocianați, iar studiile l-au legat de reducerea stresului oxidativ și de efectele neuroprotectoare asupra creierului.

Cerealele integrale

Cerealele integrale precum orzul, orezul brun, quinoa, farro și hrișca sunt bogate în vitamine B, precum și în fibre, care pot ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății creierului. Cercetările au asociat vitaminele B (cum ar fi B6, B12 și folatul) cu un risc redus de declin cognitiv, datorită potențialelor beneficii de stimulare a memoriei.

Fructele citrice

Portocalele, mandarinele și grepfrutul nu numai că sunt bogate în vitamina C antioxidantă, dar coaja lor exterioară conține un flavonoid specific numit „nobiletin”, care are puternice beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Acesta este, de asemenea, studiat pentru potențialul său de a trata boala Alzheimer. Ar trebui să decojiți cu siguranță o portocală pentru a adăuga o garnitură zemoasă și sănătoasă somonului sau salatelor.

Ciocolata neagră

Boabele de cacao sunt bogate în flavonoli, care au fost legați de o rată mai lentă a declinului cognitiv. Cercetările au asociat consumul de ciocolată neagră în proporție de 70% cu îmbunătățirea abilităților cognitive, astfel încât să vizați ciocolata care conține cel puțin 70% cacao sau mai mult pentru a obține beneficii polifenolice și antiinflamatorii optime.

Legume cu frunze închise la culoare

Spanacul, varza și varza creață sunt pline de nutrienți esențiali, inclusiv acid folic, o vitamină B care joacă un rol vital în promovarea unei funcții optime a creierului, contribuind la producerea de neurotransmițători precum serotonina și dopamina. De asemenea, sunt bogate în flavonoli și vitamina K, care susțin plasticitatea creierului și retenția memoriei.

Cafeaua

Pe lângă faptul că conține cofeină, care oferă creierului acel impuls de energie pe termen scurt și o concentrare mai ascuțită dimineața, cafeaua este, de asemenea, o sursă majoră de polifenoli antioxidanți, despre care studiile arată că pot susține îmbătrânirea sănătoasă a creierului și sunt legate de un risc redus de declin cognitiv și demență.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune alimente pentru colon: Pot preveni cancerul de colon

Ceaiul verde

Nu beți cafea? Nicio problemă. Același studiu care a arătat efectele neuroprotectoare ale cafelei a găsit aceleași beneficii pentru sănătatea creierului în cazul consumului de ceai. Ceaiul verde, care conține un polifenol specific cunoscut sub numele de EGCG, a fost bine studiat pentru legăturile sale cu susținerea sănătății creierului. Un studiu recent publicat în revista Phytomedicine sugerează, de asemenea, că ceaiul verde joacă un rol în îmbunătățirea memoriei, atenției și funcțiilor cerebrale, spune London.

Comentarii:
preload imagepreload image