Stiai ca in timpul noptii corpul tau arde calorii, chiar daca nu faci niciun fel de miscare? Numai simplul fapt ca respiri inseamna un consum de energie, ceea ce implica si pierderea unor calorii. Ca sa arzi insa eficient calorii noaptea, este esential sa tii cont si de alegerile alimentare pe care le faci ziua!
Numarul de calorii pe care il arzi noaptea este destul de mic, iar procentul exact depinde de mai multi factori: greutatea pe care o ai, nivelul de activitate fizica pe care il faci zilnic, tipul de metabolism (mai rapid sau mai lent), timpul pe care il dormi si chiar si temperatura din dormitor.
Femeile active si cele care dorm mai mult au sanse mai mari sa arda mai multe calorii pe timpul noptii
In functie de numarul de kilograme si de numarul de ore dormite pe noapte, se face un calcul. Potrivit site-ului de sanatate livestrong.com, o femeie care cantareste 55 de kilograme arde in jur de 51 de calorii intr-o ora de somn, iar in opt ore, 408 calorii. Cu cat greutatea este mai mare, cu atat se pierd mai multe calorii in timpul somnului, potrivit doctorulzilei.ro.
Numarul de calorii de care te poti debarasa noaptea depinde foarte mult si de alegerile alimentare pe care le faci.
Nu te duce la culcare cu stomacul gol
Cand ti-e foame si nu mananci, metabolismul tau incetineste pentru a conserva caloriile si energia. Iar daca te culci cu stomacul gol, este posibil sa arzi foarte putine calorii. Daca ai luat cina inainte de ora 20.00 si ti s-a facut foame intre timp, poti manca o gustare pana te culci. Ai grija insa sa fie una sanatoasa: un fruct, lapte cu cereale integrale, nuci si seminte.
CITEȘTE ȘI: Alimentație sănătoasă: Peștele care scade colesterolul și te păzește de infarct
Ce să mănânci seara ca să slăbești
Un bol de cereale
Vorbim despre cereale integrale, un fel de carbohidrați complecși ( fulgi de ovăz sau fulgi de porumb sau tărâțe), care sunt ușor de digerat și au puține calorii pentru o porție. Se consumă cu puțin lapte, pentru un supliment de triptofan și proteine.
Iaurt grecesc
Cu un aport mic de calorii, veți obține efectul de relaxare oferit de triptofanul din produsele lactate, precum și aportul de proteine satisfăcător. În plus, iaurtul poate ajuta la calmarea stomacului, asa încât este puțin probabil să vă treziți cu arsuri la stomac sau indigestie, beneficiind în schimb de un somn odihnitor.
O banană
Bananele cresc producția de melatonină, care te poate ajuta să adormi. O banană medie conține aproximativ 105 calorii și este o sursă bună de fibre, vitamine și minerale. În plus, reprezintă o gustare rapidă și ușoară numai bună de potolit foamea înainte de culcare.
Nucifere
Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), consumul zilnic a 40 g de nucifere ca parte a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol poate reduce riscul bolilor de inimă.
Un studiu indică faptul că nucifere, în special fisticul, conțin cel mai mare conținut de melatonină dintre alimentele vegetale.
Nuciferele fără sare sunt cele mai sănătoase, iar oamenii pot încerca următoarele tipuri:
- migdale,
- nuci braziliene,
- caju,
- alune de padure,
- nuci de macadamia,
- fistic,
- nuci
CITEȘTE ȘI: Cea mai sănătoasă înghețată: O prepari acasă în câteva minute/ REȚETĂ
Două felii de carne de curcan
Curcanul este plin de triptofan, care induce somnul, are conținut scăzut de grăsimi și conține proteine de înaltă calitate. Câteva felii nu vă vor aduce mai mult de 400 de kj.
Comentarii: