În funcție de intensitate și caz, inflamația poate fi benefică sau dăunătoare. Aceasta ne poate proteja de infecții, dar, totodată, inflamația cronică poate duce la creșterea în greutate și la instalarea anumitor boli.
Din fericire, există numeroase alimente cu proprietăți antiinflamatorii dovedite. Iată câteva dintre acestea:
Fructele de pădure sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. În plus, acestea conțin antioxidanți numiți antocianine, care au efect antiinflamator și pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare.
Corpul uman produce anumite celule de apărare care mențin buna funcționare a sistemului imunitar. Prin consumul de fructe de pădure se poate stimula producția acestor celule.
Peștele gras este o sursă excelentă de proteină și de acizi grași Omega-3 EPA și DHA. Deși multe varietăți de pește conțin acizi grași Omega-3, peștii grași se numără printre cele mai bune surse, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul.
Acizii grași Omega-3 reduc inflamația în corp, care poate da curs sindromului metabolic, bolilor de inimă, diabet și boli renale. Corpul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți rezolvine și protectine, care au comportament antiinflamatoriu. De asemenea, mai multe cercetări recente arată că un consum frecvent de somon sau de suplimente cu EPA și DHA pot scădea nivelul de proteină C reactivă, care este un marker inflamator, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Pui Alfredo cu lămâie și broccoli: Rețeta perfectă pentru a face ceva gustos și rapid
Broccoli este o legumă cruciferă extrem de hrănitoare. Pe lângă aportul bogat de nutrienți, cercetările arată că un consum susținut de legume crucifere este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și de cancer. Acest fenomen poate a fi justificat de conținutul bogat de antioxidanți din aceste legume, care luptă împotriva inflamației.
Avocado este considerat un superaliment, deoarece este bogat în nutrienți precum potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate. În plus, avocado conține carotenoizi și tocoferoli, care sunt asociați cu un risc mai scăzut de cancer.
Probabil ai auzit că ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le poți consuma. Ceaiul verde reduce riscul de boli de inimă, cancer, boala Alzheimer, obezitate, precum și alte afecțiuni cronice.
Cea mai mare parte a beneficiilor ceaiului verde sunt datorate conținutului de antioxidanți, mai ales de epigallocatechin-3-gallate (EGCG). EGCG inhibă inflamația prin reducerea producției de citokine pro inflamatorii și a deteriorării acizilor grași din interiorul celulelor corpului.
Ardeii grași sunt bogați în vitamina C și în antioxidanți ce au un efect antiinflamatoriu puternic. Unul dintre antioxidanții prevalenți, quercetina, poate reduce un marker specific stresului oxidativ la persoanele cu sarcoidoză, o boală inflamatorie. De asemenea, ardeii grași conțin acid sinaptic și acid ferulic, care pot reduce inflamația, dar și încetini procesul de îmbătrânire.
Deși există mii de varietăți diferite de ciuperi pe plan global, numai câteva sunt comestibile și comercializate. Ciupercile sunt sărace în calorii și bogate în seleniu, cupru și toate vitaminele B. Totodată, acestea conțin fenoli și alți antioxidanți ce oferă protecție antiinflamatoare.
Strugurii conțin antocianine, care pot contribui la reducerea nivelului de inflamație în corp. În plus, antocianinele pot scădea riscul pentru anumite afecțiuni, printre care se numără bolile de inimă, diabetul, obezitatea, boala Alzheimer și anumite afecțiuni ale ochilor.
Strugurii se numără și printre cele mai bune surse de resveratrol, un compus cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Turmericul este un condiment cu aromă și culoare puternică, folosit adesea în preparatele indiene. Acesta a primit mai multă atenție în ultima perioadă din cauza conținutului de curcumin, un nutrient cu caracter antioxidant puternic.
Turmericul poate reduce inflamația corelată cu anumite boli, printre care artrita și diabetul. Prin consumul de un gram de curcumin pe zi, combinat cu piperină, se poate ajunge la o scădere drastică a markerului inflamator proteina C reactivă, mai ales la persoanele cu sindrom metabolic.
Cu toate acestea, este dificil de obținut aportul zilnic necesar de curcumin prin consumul de turmeric, așadar se încurajează alegerea unor suplimente alimentare pe bază de curcumin și piperină.
Uleiul de măsline extravirgin este o sursă de grăsimi extrem de sănătoasă. Este bogat în acizi mononesaturați, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Mai multe studii asociază consumul de ulei de măsline extravirgin cu un risc mai redus de apariție a bolilor de inimă, cancer cerebral și alte afecțiuni grave.
Efectul antioxidanților regăsiți în uleiul de măsline au fost comparați, din punct de vedere antiinflamator, cu cel al pastilelor pe bază de ibuprofen.
CITEȘTE ȘI: Momentele ideale pentru ciocolată – Când trebuie să o mănânci pentru a-ţi întări imunitatea şi memoria
Ciocolata neagră este delicioasă, bogată și satisfăcătoare. De asemenea, este bogată în antioxidanți ce reduc inflamația, precum și riscul asociat cu multe afecțiuni cronice, dar și cu îmbătrânirea prematură.
Flavanolii conținuți de ciocolata neagră sunt responsabili pentru efectele antiinflamatorii și protejează celulele endoteliale, cele care căptușesc arterele, în parametri normali de funcționare.
Este important să optezi pentru o ciocolată neagră cu un conținut de minim 70% de cacao pentru a te bucura de beneficiile acesteia pentru sănătate. Cu cât procentajul de cacao este mai mare, cu atât e mai sănătoasă ciocolata.
Roșiile sunt un superaliment, fiind bogate în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii remarcabile. Licopenul poate fi în special benefic pentru reducerea nivelului de compuși pro inflamatori regăsiți în diverse tipuri de cancer.
În plus, cercetările arată că un consum susținut de suc de roșii poate scădea în mod dramatic nivelul de markeri inflamatori la femeile supraponderale și obeze.
Reține că prin gătirea roșiilor în ulei de măsline poți beneficia de o cantitate sporită de licopen absorbit în organism. Pentru că acesta face parte din familia carotenoizilor, se absoarbe mai bine în organism cu o sursă de grăsime.
Cireșele sunt delicioase și foarte bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine și catehine, care luptă împotriva inflamației. Deși cireșele amare au fost mai intens studiate pe partea de beneficii pentru sănătate, chiar și cireșele dulci oferă numeroase avantaje.
Cercetările sugerează că, printr-un consum de aproximativ 300 grame de cireșe pe zi se poate scădea nivelul de marker inflamator al proteinei C reactive și poate rămâne scăzut pentru circa 28 de zile de la încetarea consumului de cireșe.