NUTRITIE SANATATE

Alimentele-medicament pentru ficatul tău: Reduc inflamația din jurul lui și îl protejează de boli

Foto: Pinterest.com

Ficatul este important pentru a ajuta organismul să elimine toxinele. Te poți gândi la ficatul tău ca la un sistem de filtrare care ajută la eliminarea subproduselor rele, în același timp, ajută organismul să rețină nutrienții din alimentele pe care le consumi.

Când vine vorba de sănătatea ficatului, totuși, nu toate alimentele sunt create la fel. Acest lucru este valabil mai ales dacă suferi de o afecțiune precum ciroza sau hepatita C, care poate îngreuna ficatul să filtreze alimentele și nutrienții așa cum ar trebui.

Consumul de alimente prietenoase cu ficatul, cum ar fi cele de mai jos, poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de bolile hepatice.

1. Avocado

Avocado este un alimente de bază în multe bucătării. Din punct de vedere tehnic, acesta face parte din familia fructelor de pădure și oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea îmbunătățită a ficatului.

O recenzie din 2015 a analizat rolul anumitor alimente la persoanele cu boală hepatică grasă nealcoolică. Cercetătorii au descoperit că consumul moderat de avocado în cadrul unei diete echilibrate este asociat cu scăderea în greutate și cu o îmbunătățire generală a testelor funcției hepatice, potrivit healthline.com.

Persoanele care mănâncă avocado au, de asemenea, mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală (IMC) și circumferința taliei mai mici. Au, de asemenea, niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun). Se crede că unele dintre aceste efecte sunt legate de conținutul ridicat de fibre, ulei sănătos și apă al avocado.

CITEȘTE ȘI: Un pic mai neobișnuit: Băutura care vindecă ficatul gras

2. Cafea

Ceașa ta de cafea zilnică poate juca un rol și mai critic pentru sănătatea ta decât credeai.

Când vine vorba de sănătatea ficatului, unele studii sugerează că este redus riscul de ciroză, cancer și fibroză la nivelul ficatului, datorită cafelei. Cantitățile regulate, moderate, pot chiar ajuta la încetinirea cursului bolilor hepatice actuale.

Cheia acestor beneficii este să bei cafea zilnic și fără adaos de creme grase și zaharuri.

3. Pește gras

Peștele este o alternativă la cărnurile nu atât de sănătoase, cum ar fi bucățile grase de carne de porc și de vită. Peștele poate oferi, de asemenea, unele beneficii de bază pentru sănătatea ficatului, în special tipurile de pește gras.

Peștele gras, cum ar fi somonul, poate ajuta la reducerea inflamației și acumularea de grăsime în ficat, promovând totodată un IMC general mai scăzut, conform unei recenzii din 2015. Peștele gras este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3, care sunt buni pentru sănătatea inimii și a creierului.

Autorii acestei recenzii au descoperit că peștele gras a fost benefic în reducerea lipidelor din sânge atunci când este consumat de două sau mai multe ori pe săptămână. Dacă nu poți mânca pește, suplimentele cu ulei de pește pot fi o alternativă.

4. Ulei de măsline

La fel ca avocado, s-a descoperit că uleiul de măsline ajută la reducerea incidenței bolilor hepatice și cardiovasculare atunci când este consumat pe o perioadă lungă de timp.

Studiile au sugerat că uleiul de măsline poate ajuta la reducerea enzimelor hepatice care duc la boli hepatice. Consumul pe termen lung de ulei de măsline poate chiar scădea nivelul de colesterol LDL (rău), precum și trigliceridele din sânge.

Uleiul de măsline este bogat în calorii, așa că controlul porțiilor este esențial. Poți stropi salatele cu ulei de măsline în loc de sosuri grase, poți sota legumele cu el sau poți prăji legumele rădăcinoase în cuptor cu un strop de ulei. De asemenea, uleiul de măsline îți poate face mesele mai sățioase, astfel încât vei mânca mai puține calorii.

5. Nuci

Nucile, atunci când sunt consumate în cantități mici, sunt gustări bogate în nutrienți, care sunt, de asemenea, bogate în grăsimi sănătoase. Pe lângă stimularea sănătății cardiovasculare, nucile pot ajuta, de asemenea, la reducerea incidenței bolilor hepatice.

Nucile sunt printre cele mai benefice surse de încredere pentru reducerea bolii hepatice grase. Acest lucru se datorează conținutului lor mai mare de antioxidanți și acizi grași. Nucile au cei mai mulți acizi grași omega-6 și omega-3, precum și antioxidanți polifenoli.

CITEȘTE ȘI: Cum îți poți da seama că ai colesterolul crescut: De la oboseală nejustificată la palpitații, semnele de care să ții cont

6. Carbohidrați complecși

Deși nu dorești ca întreaga dietă să fie compusă din carbohidrați, trebuie să te asiguri că este un echilibru în consumarea de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.

Carbohidrații complecși sunt mai buni decât carbohidrații simpli, deoarece sunt metabolizați mai lent și previn fluctuațiile mari ale insulinei. Insulina este un hormon implicat în utilizarea zahărului și în fabricarea proteinelor.

Carbohidrații nerafinați au, de asemenea, nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, vitaminele B și niveluri mai ridicate de fibre, toate importante pentru un ficat și un metabolism sănătos. Cheia pentru a selecta tipurile potrivite de carbohidrați este să te asiguri că sunt cereale integrale. Exemplele includ:

  • orez salbatic
  • pâine și paste integrale
  • orez brun
  • ovăz întreg
  • secară
  • porumb
  • bulgur

Comentarii: