NUTRITIE SANATATE

Alimentele pe care ficatul le iubește: Vitaminele esențiale pe care le conțin

Foto: Pinterest.com

Alimentele pe care ficatul le iubește: Vitaminele esențiale pe care le conțin. Alimentele saturate cu vitaminele corespunzătoare contribuie la buna funcționare a ficatului și la evitarea îngrășării acestuia.

Iată care sunt produsele pe care Dr. Tatiana Zanin le recomandă.

1. Anghinarea – Sinarina și silimarina

Anghinarea este bogată în antioxidanți precum sinarina și silimarina (ingredientul activ din ciulinul de lapte), care ajută la protejarea ficatului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și stimulează producția de bilă. O modalitate bună de a consuma anghinarea este sub formă de ceai, care poate fi preparat prin fierberea a 1 litru de apă și adăugarea a 1 linguriță l. frunze uscate de anghinare. Se lasă la infuzat între 5 și 10 minute, se strecoară și se beau până la 3 căni pe zi.

CITEȘTE ȘI: Merele por curăța ficatul de toxine: Cum trebuie să le consumi pentru a avea parte de acest lucru

2. Suc de sfeclă roșie – Nitrați și antioxidanți

Acest suc este o opțiune excelentă pentru ficat, deoarece este încărcat cu nitrați și antioxidanți precum betalaina. Acestea ajută la reducerea daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi și la reducerea inflamației în celulele hepatice.

3. Broccoli – Flavonoid

Broccoli este bogat în kafferol, un tip de flavonoid cu un puternic efect antiinflamator. Acesta protejează ficatul și previne îngrășarea acestuia; servește ca barieră împotriva hepatitei sau cirozei, deoarece reduce producția de substanțe care provoacă inflamații la nivelul ficatului.

4. Somonul – Omega-3

Somonul este bun și pentru ficat, deoarece este bogat în omega-3, o grăsime sănătoasă cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Acesta protejează ficatul și previne acumularea de trigliceride și colesterol. Un mod bun de a consuma somonul este la cuptor cu piele, unde omega-3 este cel mai concentrat. Opțiunea perfectă este să consumați somon de cel puțin 3 ori pe săptămână. Alte alimente bogate în omega-3 și bune pentru ficat includ semințele de in sau chia, nucile; de asemenea, pești precum heringul, tonul și sardinele.

5. Ovăzul – Beta-glucani

Fulgii de ovăz sunt bogați în beta-glucani – fibre excelente pentru sănătatea ficatului, deoarece reduc colesterolul nociv care se acumulează în acest organ. Pentru a obține acest beneficiu, se recomandă consumul a cel puțin 3 grame de beta-glucani pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 150 de grame de fulgi de ovăz.

6. Strugurii mov – Resveratrol

Strugurii mov conțin resveratrol în compoziția lor, în special în semințe. Acesta este un antioxidant care reduce inflamația și previne leziunile hepatice. Strugurii mov sunt bogați în vitamina C, flavonoide și antocianine, care au, de asemenea, proprietăți antioxidante și susțin ficatul.

7. Uleiul de măsline extravirgin

Aceasta este una dintre cele mai utile grăsimi pentru organism. Motivul este că acesta conține în compoziția sa astfel de polifenoli precum oleocanthal. Acestea au un efect antiinflamator și antioxidant, reduc acumularea de grăsimi. Pentru aceste beneficii, se poate consuma 1 linguriță de ulei de măsline pe zi.

8. Usturoiul

Acest condiment conține alicină, care are un efect antioxidant și reduce nivelul colesterolului nociv; reducând astfel riscul de supraîncărcare a ficatului cu grăsimi nocive.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care curăță ficatul de toxine și scade colesterolul: Trebuie băut o dată pe săptămână

9. Portocala

Acest fruct este o sursă excelentă de vitamina C, precum și de carotenoide și flavonoide cu efecte antiinflamatorii care previn deteriorarea ficatului. Este de dorit să se consume cel puțin 1 portocală pe zi sau aproximativ 150 ml de suc. Alte fructe cu vitamina C care sunt bune pentru ficat sunt kiwi, acerola, ananasul, lămâia și mandarinele.

10. Cafeaua

Este o băutură care întărește ficatul, deoarece este saturată cu antioxidant cafeină, care protejează ficatul de a deveni gras. Consumul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice, cum ar fi fibroza sau ciroza. Ideal este să beți zilnic 2-3 cești de cafea neagră fără zahăr.

Comentarii: