Alimentele sănătoase care afectează ficatul dacă sunt consumate de mai mult de 2 ori pe săptămână. Starea ficatului este esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane. Dr. Andrey Okhrimov, hepatolog rus, indică ce schimbări de obiceiuri vor contribui la reducerea riscului de hepatită și ciroză.
El indică, de asemenea, beneficiile alimentelor care sunt dăunătoare pentru acest organ dacă sunt consumate de mai mult de 2 ori pe săptămână. Printre acestea se numără roșiile, ouăle și peștele de mare.
CITEȘTE ȘI: Nivel ridicat al bilirubinei în sânge: Ce să mănânci și ce să nu mănânci – Alimentele care afectează ficatul
Alimentele sănătoase care afectează ficatul dacă sunt consumate de mai mult de 2 ori pe săptămână
Persoanele cu predispoziție la boli hepatice ar trebui să respecte următoarele reguli:
- refuzul de a consuma alcool și băuturi energizante
- abținerea de la consumul de roșii, pește de mare, legume murate, ouă și brânzeturi grase de mai mult de 2 ori pe săptămână.
Dar carnea și peștele prăjit, dulciurile din magazine și ciocolata și gemul ar trebui să fie complet excluse din dietă, recomandă actualno.com.
„Orice abatere de la dietă poate duce la formarea hepatozei sau a bolii ficatului gras. Tratamentul acestora este întotdeauna de lungă durată și necesită o responsabilitate maximă din partea pacientului. În caz contrar, singura modalitate de prelungire a vieții nu poate fi decât o operație de transplant hepatic” , precizează medicul.
De ce este important să monitorizăm sănătatea ficatului?
„Ficatul este un organ care asigură unei persoane o viață de calitate și fericită. Trebuie remarcat faptul că, de obicei, nu doare. Toate modificările negative ale acestuia apar neobservate de către o persoană. Cu ajutorul testelor de sânge, a ultrasunetelor și a altor teste, puteți înțelege că acest organ suferă”, spune hepatologul Andrey Okhrimov
Acesta adaugă care sunt funcțiile utile îndeplinite de acest organ:
- Activarea digestiei;
- Participarea la metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților;
- Îmbunătățirea sintezei hormonilor și vitaminelor;
- Prelucrarea toxinelor și eliminarea ulterioară a acestora din organism
În același timp, nu doar alcoolul sau țigările, ci și unele alimente delicioase pot fi periculoase pentru sănătatea organului. De exemplu, cărnurile grase, marinatele și cărnurile afumate.
„Consumul excesiv de alimente nesănătoase, cu accent pe alimentele grase, amidonoase, sărate și dulci, poate duce la apariția bolii ficatului gras non-alcoolic”, spune hepatologul. Ficatului nostru îi place ca porțiile să fie mici, sarea și condimentele minime, iar mâncarea și băutura să fie calde pentru a evita spasmele căilor biliare.
Alimentația pentru bolile hepatice trebuie să fie regulată, variată și de cel puțin 5 ori pe zi. Rezultatele vor fi vizibile în decurs de o lună.
În general, ficatului nu-i plac următoarele alimente:
- fast-food;
- margarină, grăsimi solide, grăsimi trans;
- leguminoase;
- ciuperci, ridichi, conserve de legume;
- brânzeturi grase și smântână;
- pește gras;
- plăcinte prăjite, produse de patiserie;
- fructe acre;
- băuturi alcoolice;
- prăjituri, înghețată, ciocolată;
- produse care conțin zahăr rafinat, nitrați, nitriți, antibiotice, hormoni, potențiatori de aromă și coloranți.