Oamenii au folosit mierea crudă în medicina tradițională de sute de ani. Această substanță dulce și naturală are foarte multe beneficii pentru organism.
Consumă zilnic o linguriță de miere pe stomacul gol, iar efectele pentru organism vor fi spectaculoase. Mierea crudă, care provine direct din stup, conține polen de albine sănătos, propolis de albine și o mulțime de antioxidanți.
Cercetările nu au confirmat faptul că mierea crudă are mai multe beneficii pentru sănătate decât mierea obișnuită, dar unii specialiști cred că procesarea și pasteurizarea la care este supusă mierea obișnuită diminuează multe dintre elementele benefice. Unii oameni cred că, din acest motiv, mierea crudă oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât mierea obișnuită. Principalele beneficii ale mierii.
Cercetătorii consideră că unele dintre principalele beneficii pentru sănătate ale mierii provin din conținutul său de antioxidanți. Mierea naturală asigură o serie de compuși care acționează ca antioxidanți, inclusiv fitochimicale, flavonoide și acid ascorbic.
Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism prin absorbția radicalilor liberi. Oamenii de știință au legat stresul oxidativ de o serie de afecțiuni cronice, inclusiv de multe tipuri de cancer. Consumând o dietă bogată în antioxidanți, oamenii își pot reduce riscul de boli cronice, potrivit stiridiaspora.ro.
Unii oameni cred că pasteurizarea reduce numărul de antioxidanți din miere, ceea ce înseamnă că mierea pasteurizată ar putea să nu ofere aceleași beneficii ca și mierea crudă.
Nu există cercetări specifice cu privire la modul în care pasteurizarea afectează antioxidanții din miere, dar studiile arată că încălzirea altor alimente poate reduce conținutul lor de antioxidanți.
CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai puternice ‘medicamente’ naturale: De ce e bine să consumăm faguri de miere
Mierea conține substanțe nutritive specifice care o pot face să fie un adaos sănătos la dietă.
Compoziția chimică a mierii crude variază de țară și depinde parțial de tipurile de flori de la care albinele își adună nectarul. Indiferent de acești factori, mierea conține totuși compuși sănătoși, cum ar fi antioxidanți, aminoacizi și vitamine.
O lingură sau 21 de grame (g) de miere crudă conține 64 de calorii și 16 g de zahăr. Aceste valori pot varia în funcție de mărci și loturi.
Mierea naturală conține în mod natural următoarele vitamine și minerale: niacină, riboflavină, acid pantotenic, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, zinc.
Puțin mai mult de jumătate din zahărul din miere este fructoză. Cu toate acestea, chiar și cu conținutul său de fructoză, mierea poate fi o opțiune mai sănătoasă decât zahărul de masă. Unele cercetări sugerează că mierea poate oferi un efect de protecție împotriva diabetului, iar unele tipuri de miere pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol.
Persoanele care suferă de diabet sau care urmează o dietă cu restricție de zahăr pot alege să consume miere cu moderație pentru a evita modificări semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Mierea pură are un indice glicemic (IG) de 58, ceea ce înseamnă că are un efect mediu asupra nivelului de zahăr din sânge.
Mierea este un agent antibacterian și antimicrobian natural. Conține peroxid de hidrogen și glucoxidază și are un nivel scăzut al pH-ului, ceea ce înseamnă că poate ucide bacteriile și ciupercile dăunătoare. De asemenea, datorită compoziției sale chimice unice, împiedică bacteriile să se dezvolte.
Cercetările au arătat că mierea de manuka, care este un tip de miere crudă, poate ucide agenții patogeni comuni, inclusiv: Escherichia coli sau E. coli, o bacterie care provoacă intoxicații alimentare și infecții ale rănilor, Staphylococcus aureus sau S. aureus, un microb care provoacă infecții ale pielii, Helicobacter pylori sau H. pylori, o bacterie care cauzează ulcerul gastric și gastrita cronică.
Așadar, consumă zilnic o linguriță de miere pe stomacul și bucură-te de beneficiile sale.
Numeroase studii au sugerat că mierea funcționează bine ca pansament pentru vindecarea rănilor.
Mai multe studii au arătat că mierea este utilă în vindecarea rănilor datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante. Unele dovezi sugerează, de asemenea, că mierea are proprietăți antivirale și antifungice. De asemenea, mierea este acidă, ceea ce ajută la eliberarea oxigenului din rană și la promovarea vindecării.
Aplicați miere crudă direct pe tăieturi și arsuri minore, apoi puneți tifon sau un bandaj peste rană. Alternativ, oamenii pot achiziționa produse din miere de manuka pentru îngrijirea rănilor de la unele farmacii sau pot alege între mărcile online.
Mai multe studii au sugerat că mierea poate fi la fel sau mai eficientă decât unele medicamente pentru tuse eliberate fără prescripție medicală (OTC). Multe medicamente pentru tuse nu sunt sigure pentru copiii mai mici să le ia, astfel încât mierea poate fi o alternativă bună pentru copiii cu vârsta de peste un an.
Mierea poate oferi o modalitate eficientă de a reduce severitatea și frecvența tusei nocturne a unui copil. Un studiu la scară mică a constatat că un amestec de lapte și un tip de miere a ameliorat tusea copiilor la fel de eficient ca un medicament OTC.
Pentru a ameliora tusea, conumsăti o linguriță de miere pe stomacul gol și evitați alte lichide sau alimente după aceea.
Mierea crudă poate avea un efect calmant asupra digestiei, ajutând la simptomele diareei. Un studiu efectuat pe 150 de copii cu gastroenterită acută a constatat că cei care au primit miere împreună cu o soluție de rehidratare orală au avut o recuperare mai bună după diaree decât cei care nu au primit miere. Copiii care au primit miere au avut mai puține scaune și s-au recuperat mai repede după boală.
Pentru a ajuta la tratarea diareei ușoare, încercați să luați o linguriță de miere crudă sau să amestecați miere cu o băutură. Evitați să luați prea multă miere, deoarece excesul de zahăr poate agrava diareea.
CITEȘTE ȘI: De ce să mănânci usturoi și miere dimineața: Metabolismul este stimulat și scade colesterolul
Anumite dovezi sugerează că mierea ar putea avea efecte antioxidante și antiinflamatorii care pot fi benefice pentru creier. Un studiu pe animale a constatat că șobolanii care au consumat miere au fost protejați împotriva leziunilor cerebrale cauzate de expunerea la plumb.
În plus, un alt studiu afirmă că mierea crudă poate conține ingrediente care ajută la combaterea inflamației în hipocampus, o parte a creierului implicată în memorie.
Acestea sunt doar câteva din beneficiile mierii pentru organism. Acum nu mai ai nicio scuză să nu consumi o linguriță de miere pe stomacul gol în fiecare zi.