Cercetătorii au arătat cum consumul moderat de ouă poate crește cantitatea de metaboliți sănătoși pentru inimă din sânge, publicându-și rezultatele astăzi în eLife.
Constatările sugerează că consumul a până la un ou pe zi poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
Ouăle sunt o sursă bogată de colesterol alimentar, dar conțin și o varietate de nutrienți esențiali. Există dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă consumul de ouă este benefic sau dăunător pentru sănătatea inimii.
Un ou pe zi
Un studiu din 2018 publicat în revista Heart, care a inclus aproximativ o jumătate de milion de adulți din China, a constatat că cei care au consumat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au avut un risc substanțial mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral decât cei care au consumat ouă mai rar*.
Acum, pentru a înțelege mai bine această relație, autorii acestei lucrări au realizat un studiu bazat pe populație, explorând modul în care consumul de ouă afectează markerii sănătății cardiovasculare din sânge.
„Puține studii au analizat rolul pe care metabolismul colesterolului din plasmă îl joacă în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, așa că am vrut să contribuim la remedierea acestei lacune”, explică primul autor Lang Pan, MSc la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking, Beijing, China.
Pan și echipa au selectat 4.778 de participanți din China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 aveau o boală cardiovasculară și 1.377 nu aveau. Ei au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară țintită pentru a măsura 225 de metaboliți în probele de plasmă prelevate din sângele participanților. Dintre acești metaboliți, ei au identificat 24 care au fost asociați cu nivelurile autodeclarate de consum de ouă.
Analizele lor au arătat că persoanele care consumau o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate de o proteină din sânge numită apolipoproteină A1 – un element constitutiv al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), cunoscute și sub numele de „lipoproteine bune”. Aceste persoane aveau în special mai multe molecule mari de HDL în sânge, care ajută la eliminarea colesterolului din vasele de sânge și, astfel, protejează împotriva blocajelor care pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii spun că trebuie să consumăm un ou pe zi. Ne scapă de un pericol mortal
Protejarea împotriva bolilor de inimă
Cercetătorii au mai identificat 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. Ei au constatat că participanții care mâncau mai puține ouă aveau în sânge niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai ridicate de metaboliți dăunători, în comparație cu cei care mâncau ouă mai regulat.
„Împreună, rezultatele noastre oferă o explicație potențială pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, spune autorul Canqing Yu, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking. „Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile cauzale pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare.”
„Acest studiu poate avea implicații și pentru orientările naționale chinezești privind dieta”, adaugă autorul principal Liming Li, profesor distins Boya la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking.
„Orientările actuale de sănătate din China sugerează consumul unui ou pe zi, dar datele indică faptul că consumul mediu este mai mic decât acesta. Lucrarea noastră evidențiază nevoia de mai multe strategii pentru a încuraja consumul moderat de ouă în rândul populației, pentru a contribui la scăderea riscului general de boli cardiovasculare.”
Comentarii: