Alimentul cel mai bun care reduce efectele nocive ale alcoolului. Consumul de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății, în special în cantități mari. Cu toate acestea, unele alimente pot ajuta la atenuarea acestor efecte și la facilitarea recuperării organismului.
Ce produs poate ameliora starea de după consumul de alcool dimineața, explică The Health Site și precizează că nu este vorba despre murături sau alte alimente acide.
Alimentul cel mai bun care reduce efectele nocive ale alcoolului – Ouă
Faptul este că ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care sunt necesare pentru repararea și regenerarea celulelor. După consumul de alcool, organismul are nevoie de nutrienți pentru a se recupera, iar proteinele ajută la repararea țesuturilor deteriorate și la menținerea echilibrului corect de aminoacizi.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Persoanele la care alcoolul provoacă, cel mai rapid, ciroză
Al doilea motiv este că acestea conțin cisteină. Ouăle sunt bogate în cisteină, un aminoacid care joacă un rol crucial în detoxifierea ficatului. Cisteina ajută la descompunerea acetaldehidei, un subprodus toxic al metabolismului alcoolului care poate contribui la simptomele mahmurelii. Prin facilitarea eliminării acestei substanțe, ouăle pot ajuta la reducerea efectelor negative ale alcoolului.
Ouăle conțin mai multe vitamine și minerale importante, cum ar fi:
Vitamina B12
Este necesară pentru producerea globulelor roșii și buna funcționare a sistemului nervos.
Acid folic – ajută la formarea de celule noi și este important pentru sănătatea generală.
Potasiul – ajută la reglarea echilibrului fluidelor în organism, ceea ce este esențial după consumul de alcool, deoarece acesta tinde să deshidrateze.
Ouăle sunt foarte sățioase datorită proteinelor și grăsimilor lor sănătoase. Consumul lor vă poate ajuta să vă controlați apetitul și să evitați supraalimentarea.
Compoziția și proprietățile benefice ale ouălor
Valoarea nutritivă a ouălor este similară cu cea a cărnii de pui. Ouăle de pui conțin următoarele substanțe nutritive esențiale pentru om:
- niacină – necesară pentru nutriția creierului și formarea hormonilor sexuali;
- vitamina K – asigură coagularea sângelui;
- colină – favorizează metabolismul grăsimilor, îmbunătățește memoria;
- lecitină – necesară pentru nutriția țesutului nervos și cerebral;
- lizozimă – are efecte antibacteriene și antivirale;
- vitaminele A, E, D, K, B1, B2, B6, B12, retinol, calciu și fier, biotină și acid folic.
Organismul nostru digeră mai bine ouăle care au fost tratate termic. Albușul de ou fiert este digerat în proporție de 97-98%, nu lasă deșeuri în intestine și are un efect local de vindecare în stomac. Proteinele crude sunt mai greu de digerat, dar sunt mai eficiente în reducerea acidității sucului gastric.
CITEȘTE ȘI: Cu cât îți este scurtată de mult viața la fiecare pahar de băutură alcoolică
„După ce au studiat dietele a sute de mii de oameni, oamenii de știință au ajuns la concluzia că consumul zilnic de ouă nu este asociat cu probleme de colesterol sau boli de inimă. Dimpotrivă, există studii conform cărora consumul de ouă reduce riscul de boli cardiovasculare. Iar mitul privind creșterea colesterolului în corpul uman atunci când se consumă mai mult de 1 ou pe zi va rămâne un mit”, mai scrie publicația.
Ouăle sunt bogate în colină, un nutrient important care joacă un rol crucial în funcționarea creierului. Colina ajută la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a dispoziției. Ouăle conțin luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează ochii de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Aceste substanțe pot contribui la reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare legate de vârstă și a cataractei.
Ouăle sunt bogate în vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului și menținerea sănătății oaselor. Ouăle nu cresc nivelul zahărului din sânge și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet. Biotina, conținută în ouă, este importantă pentru sănătatea părului și a pielii. Aceasta ajută la prevenirea ruperii părului și a pielii uscate.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor și pentru menținerea unei mase musculare sănătoase. Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine.
Comentarii: