Alimentul ieftin care protejează inima și ajută la scăderea în greutate. Ouăle au fost mult timp un subiect de dezbatere în rândul experților în sănătate, unii susținând că sunt rele pentru inimă, dar această afirmație a fost acum dezmințită. Consumul zilnic al acestui superaliment poate oferi beneficii mai mari decât se credea până acum.
Alimentul ieftin care protejează inima și ajută la scăderea în greutate
The New York Post scrie că rezultatele unui studiu la scară largă arată că cei care mănâncă un ou pe zi reduc riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI: De ce e bine să mănânci ouă la micul dejun
Beneficiile ouălor pentru inimă și pentru siluetă explică profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge:
„Mesajul principal al acestei cercetări este că consumul a cel puțin un ou pe zi nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare și, în cel mai bun caz, consumul unui ou pe zi poate chiar aduce beneficii pentru sănătate.”
Un ou ieftin, cu puține calorii, de mărime medie, conține aproximativ 6-7 grame de proteine. Potrivit doctorului Federike Amati, nevoile de proteine se schimbă odată cu vârsta, iar ouăle sunt o modalitate excelentă de a le satisface.
Ea explică faptul că, după vârsta de 40 de ani, „avem tendința de a deveni mai rezistenți la efectele insulinei. Iar insulina este un hormon foarte important pentru absorbția tuturor substanțelor nutritive, așa că se recomandă ca persoanele în vârstă să mănânce mai multe proteine”.
O dietă bogată în proteine este, de asemenea, legată de pierderea în greutate, deoarece s-a demonstrat că ouăle favorizează sațietatea, reducând nevoia de a mânca în exces, în special atunci când sunt consumate la micul dejun. Dr. Ian Marber, expert în nutriție, spune:
„Ouăle sunt o sursă bună de proteine sățioase și conțin aminoacizi, acizi grași omega-3, vitaminele D și B12. Sunt, de asemenea, o sursă naturală de colină, care este esențială pentru semnalizarea nervoasă, precum și de luteină și zeaxantină, care ajută la protejarea ochilor noștri pe măsură ce îmbătrânim.”
CITEȘTE ȘI: UIMITOR! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte două ouă pe zi
Luteina și zeaxantina, care se găsesc în gălbenușurile de ou, reduc riscul de cataractă și degenerare maculară, principalele cauze de orbire la persoanele de 55 de ani și mai în vârstă, iar albușurile de ou conțin aminoacidul prolină, de care organismul are nevoie pentru a produce colagen.
Cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de riboflavină, fier, zinc, fosfor, acid folic și colină. Pentru a fi sănătoși, adulților li se recomandă să consume până la șapte ouă pe săptămână.
Comentarii: