Sfecla roșie este o legumă foarte rezistentă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece. Însă, această legumă se laudă cu un conținut nutrițional impresionant, ceea ce o face o alegere inteligentă pentru a fi consumată în timpul sarcinii, dar și inclusă în alimentația copiilor.
Sfecla roșie este o adevărată minune pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente medicament recomandate femeilor însărcinate, substanțele sale active protejând bebelușul în pântecele mamei. De mai bine de 150 de ani, medicina naturistă consideră această legumă una benefică pentru sănătate, asta în principal datorită proprietăților sale vindecătoare pentru bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului, potrivit doc.ro.
Ce substanțe nutritive conține sfecla roșie?
O mulțime! Și toate foarte bune pentru tratarea sau prevenirea diverselor boli. Printre cele mai importante se numără acidul folic (vitamina B9) atât de necesar dezvoltării armonioase a bebelușului. Chiar și femeile ce doresc să rămână însărcinate sunt sfătuite să consume cât mai multă sfeclă roșie, datorită creșterii gradului de fertilitate de către aceeași vitamina B9. Sfecla roșie conține și mult potasiu, ce ajută reglarea tensiunii arteriale și protejează inima. Alte minerale care se găsesc în sfecla roșie sunt magneziu, fier, cupru, mangan, iod și zinc.
În sfecla roșie se găsește o combinație unică de sodiu și calciu (10:1), combinație care are rolul de a dizolva calciul în exces. Vitaminele sunt și ele prezente într-o gama variată și bogată, având efecte în îmbunătățirea metabolismului, combaterea anemiei și detoxifierea ficatului prin dizolvarea grăsimilor. Efectul de energizare și remineralizare a organismului este dat de vitaminele A, B, C și E.
Beneficiile sfeclei roșii în timpul sarcinii
Așa cum am precizat mai sus, sfecla roșie este plină de vitamine și minerale și poate fi preparată în mai multe moduri delicioase. Dincolo de gustul și valoarea lor nutritivă, ele pot oferi femeilor însărcinate câteva beneficii suplimentare pentru sănătate.
Ajută la prevenirea constipației
În timpul sarcinii, hormonii pot încetini digestia. Consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta la prevenirea constipației în timpul sarcinii. Sfecla este bogată în fibre: o singură ceașcă conține aproape 4 grame. Doza recomandată zilnic este de 28 de grame.
Poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural
Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de acid folic, nutrient esențial care poate ajuta la prevenirea anumitor probleme de dezvoltare la naștere, cum ar fi anencefalia și spina bifida.
În timpul sarcinii, ar trebui să te asiguri că obții 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi, potrivit CDC. Anumite sarcini cu risc ridicat pot avea nevoie totuși de mult mai mult acid folic, așa că este bine să vorbești cu medicul care-ți supraveghează sarcina pentru asta.
Este dificil să obții suficient acid folic doar din dietă. Deci, împreună cu consumul de sfeclă, ar trebui să iei și vitamine prenatale care conțin acid folic.
Poate reduce riscul de preeclampsie
Cercetătorii dintr-un studiu din 2018 au vrut să vadă dacă suplimentarea dietei cu suc de sfeclă roșie ar putea scădea tensiunea arterială, în special în ceea ce privește riscul de preeclampsie la gravide. În timp ce sucul de sfeclă în sine nu a scăzut valorile tensiunii arteriale, un studiu mai nou din 2020, efectuat pe șoareci, a dat unele rezultate pozitive 1. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări la oameni pentru a evalua acest posibil beneficiu.
Este sfecla sănătoasă pentru bebeluși?
Da. Sfecla este plină de nutrienți, inclusiv fibre pentru o digestie sănătoasă și acid folic, un nutrient esențial pentru a alimenta dezvoltarea copilului în această etapă timpurie a vieții. Sfecla conține, de asemenea, carotenoizi, fenoli și mulți alți nutrienți care acționează ca antioxidanți și susțin sănătatea celulară 2.
Probabil că ai auzit că sfecla conține nitrați – compuși vegetali care se găsesc în mod natural în legume, care pot afecta negativ nivelul de oxigen din sânge atunci când sunt consumate în exces. În primul rând, specialiștii spun că beneficiile consumului de legume depășesc de obicei riscurile expunerii la nitrați din legume. În al doilea rând, bebelușii cu probleme de sănătate sau care au sub trei luni sunt cei mai susceptibili la efectele nitraților.
Organizații precum Academia Americană de Pediatrie și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu consideră, în general, nitrații din legume ca o preocupare pentru majoritatea copiilor sănătoși. Printre legumele cu conținut ridicat de nitrați se numără și rucola, sfecla, morcovii, salata verde, spanacul și dovleceii.
Când pot introduce sfecla roșie în alimentația copilului meu?
Fiind o plantă rădăcinoasă, cei mai mulți medici recomandă introducerea ei în alimentație în jurul vârstei de 8-9 luni. Principala temere este legată de eventualele substanțe nesănătoase de genul nitraților, pe care le poate conține. În acest sens, poți limita cantitatea de sfeclă roșie la 1 sau 2 lingurițe. Recomandarea noastră este să discuți și cu medicul pediatru curent despre momentul introducerii sfeclei roșii în alimentația copilului tău.
Cum pot prepara sfecla roșie pentru copilul meu?
Foarte puține persoane îi agreează gustul în stare crudă, așa încât, de obicei, nu este consumată singură, ci este asociată în salatele de crudități cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, țelină, pătrunjelul sau cu salată verde ori varza roșie. Substanța care dă culoarea roșu-sângerie sfeclei se numește betalaină, iar de prezența ei se leagă mai toate proprietățile antitumorale și antioxidante ale acestei legume. Însă betalaina este destul de sensibilă la fierbere și extrem de sensibilă la coacere.
Ca atare, sfecla roșie nu ar trebui consumată coaptă, ci doar fiartă, și nu oricum, ci doar în coajă, și doar până se înmoaie (se verifică cu o furculiță).
Sucul de sfeclă roșie, recomandat mamelor
De asemenea, sucului de sfecla roșie i-a fost atribuit de către terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss rolul de a fi unul din cele mai puternice remedii în tratarea cancerului și a leucemiei. Sucul de sfecla roșie scade presiunea arteriala și are efect antifebril în cazul unei viroze.
Consumând acest suc, metabolismul organismului se îmbunătățește, iar ficatul este ajutat să funcționeze mai bine. Pentru a face un suc delicios, poți adăuga în storcătorul de fructe, pe lângă sfeclă, și câțiva morcovi. Copiilor slăbiți, anemici sau care nu au poftă de mâncare le poate fi prescrisă o cură cu acest suc, fiind recomandat a fi băut cu linguriță, pentru a avea efecte mai puternice.
CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie
Ce e bine de știut despre sfecla roșie?
Dacă păstrezi codițele sfeclei, aceasta își vă menține mai mult timp gustul și culoarea, putând fi păstrată în lada de legume a frigiderului până la două săptămâni. Cu cât sfecla este mai mică, cu atât este mai dulce.
Reacții adverse posibile
La aproximativ 15% dintre cei care consumă sfecla roșie, urina capătă o culoare roșie, fenomen denumit beturie. Acest lucru nu arată vreo afecțiune sau intoxicație, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.
Același lucru se poate întâmplă și cu culoarea scaunului. La doze mari de suc de sfeclă roșie sau la sucul de sfeclă consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greață.
Comentarii: