NUTRITIE SANATATE

Alternativa naturală a iodului: Bolile pe care le tratează

Cătina – ce beneficii are și ce au descoperit oamenii de știință în legătură cu radiațiile.

Iodura de potasiu a stârnit o adevărată isterie, iar românii au dat năvală în farmacii, fără să știe cum se iau, când de iau sau ce face, de fapt, acest medicament.

Ei bine, comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.

O persoana adultă trebuie să consume zilnic în jur de 150 mcg (n.r. micrograme) de iod, necesarul crescând până la 250-300 mcg la femeile însărcinate şi la cele care alăptează, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Apelează cu încredere la uleiul de cătină: Stimulează sistemul imunitar și împiedică formarea cheagurilor de sânge

Iodul conţine aşa-numiţii co-factori, mai exact, substanţe organice care ajută la asimilarea sa şi la îndeplinirea rolului său în procesele imunitare, hormonale, nervoase şi nu numai.

Cătina, efecte uimitoare după expunerea la radiații. Ce au descoperit cercetătorii

Printre toate acestea, mai există un aliment, un fruct mai bine zis, care ține loc de iod. Este vorba despre cătină, o alternativa naturală, fără efecte secundare, la medicamentele cu iod.

Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar și vitaminele E, K, P si F. În plus, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Journal of Radiation Research, pulpa și uleiul de cătină pot proteja organismul împotriva radiațiilor, având efecte extraordinare după iradiere.

La fel ca orice alt studiu, cercetătorii au făcut teste pe șoareci. O parte dintre șoareci au primit ulei de măsline și o parte cătină. În urma cercetării, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au primit ulei de măsline au trăit 4 – 5 zile, iar cei care au primit cătină au trăit în medie 8-10 zile.

În plus, unii șoareci, care au primit soluție salină au murit din cauza edemului intestinal sever și a necrozei.

Practic, studiul arată că pulpa și uleiul de cătină au redus forța leziunilor intestinale induse de expunerea la radiații, iar oamenii de știință au concluzionat că datorită cătineim efectul radiațiilor a fost foarte mult diminuat, șoarecii reușind să trăiască ulterior.

„Sindromul gastrointestinal indus de radiații, inclusiv greața, diareea și deshidratarea, contribuie la morbiditatea și mortalitatea după expunerea la radiații medicale sau industriale. Nu a fost aprobată nicio contramăsură sigură și eficientă împotriva radiațiilor pentru terapia clinică. În acest studiu, ne-am propus să investigăm potențialele efecte protectoare ale pulpei și uleiurilor de semințe de cătină împotriva leziunilor intestinale acute induse de radiații. (…)

În concluzie, uleiul de pulpă și uleiul de semințe de cătină protejează împotriva leziunilor intestinale la șoareci cauzate de radiații cu doze mari prin reducerea apoptozei celulare și a inflamației”, arată cercetarea citată de NCBI.

5 beneficii ale uleiului de cătină:

1. Bogat în mulți nutrienți

Uleiul de cătină este bogat în diverse vitamine, minerale și compuși utili ai plantelor. Este în mod natural plin de antioxidanți, care vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor precum cancerul și bolile de inimă. Semințele și frunzele sunt, de asemenea, bogate în quercetină, un flavonoid legat de scăderea tensiunii arteriale și de un risc redus de boli de inimă. Mai mult, boabele sale au potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, folat, biotină și vitamine B1, B2, B6, C și E.

2. Promovează sănătatea inimii

Uleiul de cătină poate beneficia sănătatea inimii în mai multe moduri diferite. Pentru început, antioxidanții săi pot ajuta la reducerea factorilor de risc de boli de inimă, inclusiv cheaguri de sânge, tensiune arterială și niveluri de colesterol din sânge.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Yale au descoperit: Lucrul banal care îți poate întări sistemul imunitar

3. Poate proteja împotriva diabetului

Studiile pe animale arată că poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină. Un mic studiu efectuat la om remarcă faptul că uleiul de cătină poate ajuta la minimizarea vârfurilor zahărului din sânge după o masă bogată în carbohidrați.

4. Protejează pielea

Compușii din uleiul de cătină vă pot îmbunătăți sănătatea pielii atunci când sunt aplicați direct. De exemplu, studiile pe eprubete și pe animale arată că uleiul poate ajuta la stimularea regenerării pielii, ajutând rănile să se vindece mai repede. În mod similar, studiile pe animale au arătat că uleiul de cătină poate contribui la reducerea inflamației în urma expunerii la UV, protejând pielea împotriva daunelor provocate de soare. Există unele dovezi că uleiul de cătină poate preveni uscarea pielii și vă poate ajuta să se vindece de arsuri, degerături și escare.

5. Poate stimula sistemul imunitar

Uleiul de cătină vă poate ajuta să vă protejați corpul împotriva infecțiilor. Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoizi, compuși vegetali benefici care vă pot întări sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli. Uleiul de cătină conține o cantitate bună de antioxidanți, compuși benefici ai plantelor care pot ajuta, de asemenea, la apărarea organismului împotriva microbilor, potrivit healthline.com.

Mai mult, datorită efectului antiinflamator, ceaiul de cătină se administrează pentru durerile articulare, în reumatism sau artroza, dar poate calma și spasmele abdominale sau durerile de cap.

Alte afecțiuni în care e indicat consumul de ceai de catină în scopuri terapeutice:

  • Artrita
  • Guta
  • Colesterol mărit
  • Arsuri gastrice
  • Angina pectorală
  • Tuse
  • Arsuri solare (aplicat sub forma de comprese)
  • Acnee
  • Piele uscată
  • Leziuni cutanate (aplicat sub forma de comprese)

Comentarii: