SANATATE

Analiza care îți arată dacă ai ceva la ficat: Ce indică un nivel ridicat al enzimelor hepatice

realitatea,net

De cele mai multe ori, nivelul crescut al enzimelor hepatice indică o afecţiune a ficatului. Poate fi vorba despre inflamaţii sau despre deteriorarea celulelor acestui organ. Acestea pot fi depistate cu ajutorul unor teste de sânge, care oferă informaţii importante despre sănătatea ficatului.

Bolile hepatice sunt frecvente, printre factorii de risc implicaţi numărându-se istoricul familial astfel de afecţiuni, un consum ridicat de alcool, tratamente medicamentoase prelungite, obezitate, hiperlipidemie, diabet zaharat sau infecţie cu virus hepatitic, potrivit clicksanatate.ro.

Sunt numeroşi factori care pot duce la creşterea nivelului de enzime hepatice, însă trebuie să ştii că aceste boli pot fi asimptomatice în faze incipiente. Cu cât problema de sănătate evoluează şi apar semnele de îmbolnăvire, cu atât tratamentul este mai complex şi boala mai dificil de tratat. Prin urmare, evaluarea periodică a stării de sănătate a ficatului este mai mult decât indicată.

CITEȘTE ȘI: Produsul apicol indicat în prevenirea infecțiilor – Protejează și ficatul!

Semne care arată că ficatul suferă

Nivelul crescut al enzimelor hepatice oferă date concrete despre existenţa unei afecţiuni ale ficatului. Odată cu boala încep să fie resimţite şi simptomele: urina închisă sau fecalele deschise la culoare, pierderea poftei de mâncare, umflarea abdomenului, vărsăturile, greaţa, slăbiciunea, oboseala, îngălbenirea pielii, unghiilor, ochiilor (icter).

Principalele teste care oferă bilanţul hepatic

Pentru a evalua nivelul enzimelor şi funcţia hepatică este recomandat să efectuezi testele de sânge recomandate de medic, după caz: transaminazele, gamma-glutamil transpeptidaza (Gamma-GT sau GGT), bilirubina şi fosfataza alcalină.

Transaminazele se referă la alanin aminotransferaza (cunoscută drept TGP sau ALAT) şi la aspartat aminotransferaza (cunoscută drept TGO sau ASAT). Prima se găseşte în special la nivel hepatic şi renal. Deteriorarea celulor din ţesuturile ficatului şi ale rinichilor generează eliberarea acestei enzime în fluxul sangvin. Deci un nivel ridicat de enzimă în sânge constituie un indiciu pentru hepatite, ciroză.

A doua enzimă, TGO sau ASAT se află mai ales la nivelul ficatului, miocardului, muşchilor scheletici şi rinichilor. Când ţesuturile acestora sunt afectate, se manifestă o creştere importantă a cantităţii de enzimă. Un nivel crescut de ASAT sugerează boli precum hepatită, cancer hepatic, infarct miocardic acut, angină severă, alcoolism.

Gama glutamiltransferaza (GGT) este o enzimă tot din ficat, care se găseşte şi în tractul biliar. Aceasta ajută la detectarea obstrucţiei biliare şi a colecistitei. S-a observat un nivel crescut de enzimă la aproximativ 75% dintre pacienţii cu consum cronic de băuturi alcoolice.

CITEȘTE ȘI: Când mâncărimile de piele anunță probleme cu ficatul: Cum se manifestă

Valori ridicate ale bilirubinei serice se înregistrează când este vorba despre apariţia icterului (când tegumentele şi mucoasele se colorează în galben).

INFO

Numeroase persoane supraponderale suferă de steatoză hepatică, boală hepatică grasă non-alcoolică, ce determină creşterea nivelului de enzime hepatice.

Comentarii: