SANATATE

Anemia – Așa trădează ochii această boală

Foto: Pinterest.com

Anemia – Așa trădează ochii această boală. Organismul are nevoie de fier pentru a produce globule roșii sănătoase, care transportă ulterior oxigenul, iar lipsa acestui mineral duce la anemie . Unul dintre semnele de avertizare de pe partea interioară a pleoapei inferioare trădează această problemă.

Dacă este prea palid, acesta poate fi un simptom al bolii.

Anemia – Așa trădează ochii această boală

Consecințele imediate ale deficitului de fier sunt oboseala și respirația îngreunată. Acest lucru se datorează faptului că organismul nu poate produce proteina hemoglobină, de care au nevoie celulele sanguine pentru a transporta oxigenul către diverși mușchi.

Fără ea, mușchii primesc mai puțin oxigen și își pierd capacitatea de a lucra eficient. Acest lucru poate face ca pleoapa inferioară să își piardă culoarea roz normală și să devină palidă.

CITEȘTE ȘI: Când oboseala este de fapt un semn al anemiei: Cum faci diferența

Hemoglobina din celulele sanguine este cea care dă culoarea roșie a sângelui, așa că nivelurile scăzute cauzate de deficiența de fier pot face ca sângele să fie mai puțin roșu.

„Medicii sunt adesea atenți la paloarea pacienților lor atunci când caută semne de deficiență de fier. Culoarea palidă a pleoapelor inferioare poate fi observată prin tragerea ușoară înapoi a pleoapei inferioare. Este normal ca aceasta să aibă o culoare roz pal, dar în cazul deficienței de fier, pleoapa interioară pare mai albă”, spune medicul rus Dr. Tatyana Zakharova.

„Persoanele cu o formă ușoară de deficit de fier a acestei boli pot să nu aibă niciun simptom. Forma mai severă de deficit de fier poate provoca simptome comune de anemie, oboseală, dificultăți de respirație sau dureri în piept.”

Medicul enumeră simptome comune care includ:

  • oboseală
  • amețeli sau vertij
  • mâini și picioare reci,
  • piele palidă

Dacă toate semnele de mai sus sunt prezente, probabil că va fi prescris un tratament în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii.

Uneori, deficiența severă de fier poate necesita transfuzii de sânge, injecții de fier sau terapie intravenoasă. Indiferent de stadiul bolii, tratamentul este vital, deoarece fierul este esențial pentru dezvoltarea organismului.

Boala comentată poate apărea ca urmare a unei încălcări a formării de globule roșii, a distrugerii crescute a acestora sau a pierderii de globule roșii din sânge. Statisticile spun că cea mai frecventă cauză a bolii este pierderea de sânge (acută sau cronică).

CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci dacă suferi de anemie: Alimentele care conțin fier și ajută organismul să-l asimileze

Pierderea acută de sânge este pierderea de sânge cu un volum de sânge mai mare de 500-700 ml (la adulți) care apare într-o perioadă scurtă de timp, potrivit actualno.com. Pierderea de sânge poate fi vizibilă (sângerare din răni, vărsături cu sânge, uter, epistaxis) și inițial ascunsă (sângerare în intestine, în cavitatea abdominală și/sau pleurezie, hematoame mari).

Pierderile cronice de sânge se dezvoltă ca urmare a unor pierderi de sânge mici, dar prelungite (menstruație abundentă și prelungită, ulcer gastric, cancer, hemoroizi, proceduri de hemodializă etc.).

Comentarii: