REVIEW

ANPC lansează un avertisment grav înainte de Crăciun: Cozonacii care pot conține 167 de E-uri

Foto: Pinterest.com

ANPC trage un semnal de alarmă și avertizează că unele alimente precum cozonacii găsiți în comerț pot avea E-uri periculoase, în cantități prea mari.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Infocons trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea unor alimente din comerț și spune că la 100 de grame de mâncare putem ajunge până la 167 de E-uri, după ce au făcut o analiză a celor mai populare produse care stau pe mesele românilor de sărbători.

”În primul rând trebuie să cumpărăm doar din magazinele special amenajate, unde se poate elibera și bon fiscal. Întotdeauna verificăm eticheta. Acolo vom primi toate informațiile de care avem nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.

CITEȘTE ȘI: Cozonac fără frământare: Delicios și ușor de preparat/ REȚETĂ

În ultima perioadă am intrat în febra cumpărăturilor. Cu toții ne dorim o masă bogată de Crăciun. Vorbim de cozonac și nu numai. Nu mai facem cozonaci în casă, e mult mai comod să cumpărăm cozonaci din comerț.

Cozonacii, într-adevăr, conțin și E-uri. Iar unele dintre ingrediente pot fi alergice. Și vorbim de produsele de cofetărie, de coloranții alimentari”, spune Mihai Culeafă, președinte ANPC, la Antena 3.

Aproape 200 de E-uri la 100 de grame de mâncare

De asemenea, Sorin Mierlea, președinte InfoCons, spuen că toate produsele de sărbători pot fi periculoase.

”În primul rând trebuie să conștientizăm și să citim eticheta, iar de cealaltă parte să fim mai atenți, mai responsabili în această perioadă a pandemiei când discutăm despre achiziții și mâncare. Dacă nu citim eticheta ne putem trezi cu bomboane care au până la 70 la sută zahăr în ele. Asta înseamnă că la 100 de grame, la un pumn de bomboane, ai până la 14 pliculețe de zahăr.

CITEȘTE ȘI: Poți mânca drob și cozonac fără să te îngrași: Detaliul care face diferența

E-urile sunt într-un număr covârșitor și atunci când stai la masa ce Crăciun le pui pe toate pe masă. De la maioneză, la salată boeuf, o băutură carbogazoasă, putem ajunge până la 200 de aditivi, conservanți și coloranți.

E important să citim eticheta, pentru că altfel putem să ne păcălim. Iar dacă se strică ”o piesă” la noi, la organism, costă mult și suferința e mare”, a declarat și Sorin Mierlea, președinte InfoCons, la Antena 3.

Comentarii: