Știai că este absolut normal să te simți îngrijorat(ă) cu privire la schimbarea locului de trai într-o țară străină, să mergi la un alt job sau să treci un interviu? Acest tip de anxietate este deseori neplăcut, dar totodată, poate fi și o motivație în plus ca să muncești mai mult și să te auto-dezvolți. Anxietatea obișnuită este un sentiment care vine și pleacă și care nu îți afectează viața de zi cu zi.
Trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când încep să apară frici care te împiedică să duci un mod normal de viață, să experimentezi stări de panică de la lucruri obișnuite cum ar fi să urci în lift, să ieși dimineața la alergat, să traversezi strada, să stai singur într-o încăpere ș.a. Omenirea suferă de o mulțime de frici care pentru unii par absolut banale sau chiar stârnesc zâmbetul în timp ce pentru alții sunt adevărate teste cărora nu pot să le facă față.
În cazul în care anxietatea devine o adevărată provocare, poți evita locurile sau situațiile care duc la apariția stărilor de panică însă cel mai potrivit lucru ar fi să te informezi pe marginea acestui subiect și să cauți un psihoterapeut care ar putea să te ajute să trăiești viața în plăcere și fără frică. Indiferent de forma de anxietate pe care o ai, tratamentul te poate ajuta.
Este important să recunoști semnele comune ale anxietății:
- Tremur;
- Transpiraţie;
- Somn perturbat;
- Senzație de slăbiciune sau oboseală;
- Senzație de nervozitate, agitație sau tensiune;
- Sentimente de pericol iminent, panică sau pieire;
- Respirație rapidă;
- Probleme gastrointestinale;
- Dorința de a evita lucrurile care declanșează anxietatea;
- Dificultăți de concentrare sau de gândire la altceva decât la îngrijorarea prezentă.
Dacă experimentezi o combinație dintre aceste stări încearcă în primul rând să observi care este factorul declanșator.
Când trebuie să consulți un specialist:
- Simți că îți faci prea multe griji și îți afectează munca, relațiile sau alte sfere ale vieții;
- Frica, îngrijorarea sau anxietatea ta sunt supărătoare pentru tine și greu de controlat;
- Te simți deprimat(ă), ai probleme cu consumul de alcool sau droguri;
- Crezi că anxietatea ta ar putea fi legată de o problemă de sănătate fizică;
- Ai gânduri sau comportamente suicidale.
Deși anxietatea poate părea inițial inofensivă, dacă nu îi acorzi atenția cuvenită și nu o elimini din viața ta, ar putea cu ușurință să devină inamicul tău numărul unu deoarece anxietate poate duce la, sau poate agrava, alte afecțiuni mintale și fizice, precum: depresie sau alte tulburări de sănătate mintală, abuzul de substanțe dăunătoare, insomnie, probleme digestive sau intestinale, dureri de cap și dureri cronice, izolare socială, probleme la locul de muncă, suicid.
Este important să înțelegi că tulburările de anxietate pot fi tratate, chiar și în cazuri destul de severe. Deși de obicei anxietatea nu dispare, poți învăța să o gestionezi și să trăiești o viață fericită, sănătoasă și împlinită.
Comentarii: