Odată ce trecem de echinocțiul de toamnă, vremea începe și ea, încetul cu încetul, să se adapteze calendarului. Zilele toride de vară sunt acum doar calde și destul de plăcute. Nopțile în care pantalonii scurți și tricoul erau vestimentația cea mai confortabilă încep să fie tot mai friguroase.
Nu doar atât, dar și ziua devine treptat tot mai scurtă, în timp ce nopțile se întind tot mai mult pe ceas. Duse sunt diminețile în care soarele te trezea la 6 dimineața, iar seara la 9 lumina la fel de tare.
Suntem siguri că există și multe persoane care adoră toamna – majoritatea, însă, rămâne fidelă sezonului estival. S-ar putea, în schimb, ca tristețea ce vine după finalul verii să nu fie doar o perspectivă personală. Începând, de obicei, cu a doua jumătate a lunii septembrie, toate aceste schimbări climatice dau naștere în rândul multora dintre noi la ceea ce numim astenia de toamnă, potrivit sanovita.ro. Un sentiment de melancolie, uneori de depresie, însoțit adesea de insomnii și oboseală cronică.
Ce anume provoacă astenia de toamnă?
În primul rând, e important de precizat că astenia de toamnă este o tulburare ce afectează toate grupele de vârstă. În al doilea rând, aceasta este resimțită de fiecare persoană în proporții și moduri diferite, în funcție de stilul de viață și caracteristicile personale.
Cauzele sunt destul de clare: reducerea intensității luminii soarelui și a duratei zilei provoacă diferite schimbări în organism, dereglările hormonale fiind „principalele vinovate”. Reducerea bruscă a luminii solare influențează organismul să producă mai multă melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului și temperaturii. În același timp, aceeași cauză determină și un nivel mai scăzut de serotonină, cunoscut în limbajul popular drept „hormonul fericirii”. Și, nu în ultimul rând, mai puțină lumină înseamnă și mai puțină vitamina D, ce duce și ea la lipsa de energie, oboseală, slăbirea mușchilor ori anxietate.
CITEȘTE ȘI: Tipul de vitamina C recomandat de medici pentru întărirea imunității pe timpul pandemiei
Așadar, nu trebuie să-ți faci griji că ar fi ceva grav ori rar. În mod normal, aceasta trece după aproximativ 5-6 zile și rareori ține mai mult de 15 zile. Dacă efectele încă persistă după două săptămâni, atunci ar putea fi nevoie de opinia unui medic specialist. În rest, astenia se poate „trata” destul de ușor și de natural – cu alimentația potrivită.
5 alimente care ne ajută împotriva asteniei de toamnă
Citrice
Nu credem că este o surpriză pentru nimeni, vitamina C este mereu recomandată pentru anotimpurile reci. Astenia nu doar că te face să te simți obosit, dar scade și rezistența organismului tău și îl face mai predispus la răceli și gripe. Așa că, indiferent dacă preferi fructele întregi sau o limonadă delicioasă, fă lămâile și portocalele parte indispensabilă din alimentația ta.
Ghimbir
Tot împotriva răcelii, ghimbirul ți-e unul dintre cei mai buni aliați. Când vine vorba de gustul lui deosebit nu există nuanțe: fie te îndrăgostești de picanteria lui, fie nu-ți place de niciun fel. Dacă rețetele cu ghimbir sunt prea mult, e mai ușor de introdus în ceaiuri – sau, desigur, făcând din berea de ghimbir Bundaberg răcoritoarea ta preferată!
Cereale integrale
Fiind foarte bogate în carbohidrați, acestea îți pot oferi aportul de energie de care ai nevoie pentru a combate starea generală de oboseală și te vor ajuta să treci mai ușor peste aceasta. Cerealele integrale, pe lângă menținerea fizică și energie, sunt importante și pentru menținerea sănătății holistice. Au diverse proprietăți nutritive, fiind bogate în vitamine și menținând echilibrul sistemului imunitar.
Miere
Când te întorci acasă și prinzi o zi friguroasă sau, și mai rău, o ploaie puternică fără să ai umbrela la tine, nimic nu merge mai bine decât un ceai fierbinte – la care se adaugă, desigur, niște miere. Nu doar gustul e important aici, ci beneficiile sale antibacteriene, antiinflamatorii, imunostimulatoare și energizante.
Fie că este parte a unui desert rapid, a unei budinci din cereale sau a unei limonade, mierea nu trebuie să îți lipsească. Ori, dacă vrei o cale chiar mai simplă și nu ai probleme digestive, ia o lingură de miere dimineața pe stomacul gol.
CITEȘTE ȘI: Medicina naturii: Tipurile de miere de albine și afecțiunile pe care le tratează
Echinacea
Una dintre vedetele remediilor naturale împotriva răcelii, echinacea face parte din multe rețete naturiste. Nu e doar un mit sau un leac băbesc, mai multe studii au arătat că suplimentele de echinacea pot reduce durata unei răceli cu una sau chiar mai multe zile, atunci când este administrată preventiv sau în fază incipientă a răcelii. De asemenea, echinacea poate scădea șansele de a contacta o răceală sau gripă cu 58% și în plus, se remarcă prin proprietățile sale de regenerare și energizare.
De asemenea, pentru a contracara efectele asteniei, evită băuturile zaharoase, cafeina, alcoolul și introdu în alimentație cât mai multe fructe și legume de sezon. Acestea din urmă vor contribui la menținerea unui tonus fizic și psihic crescut și vor îmbogăți organismul cu micronutrienții specifici perioadei de toamnă/iarnă.
Comentarii: