Argumente pro și contra: Ce se întâmplă în corp dacă bei apă noaptea. Corpul uman are nevoie de apă pentru a-și îndeplini funcțiile fizice normale, iar nutriționiștii spun că este vital ca o persoană să bea cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi, iar vara chiar 4 litri. De-a lungul zilei – și în timpul somnului – pierdem apă prin respirație, prin transpirație, urină și scaun.
Dacă o persoană pierde mai multă apă decât consumă, corpul său se deshidratează, cu urmări nu tocmai fericite. De aceea, unii oameni beau un pahar cu apă înainte de a merge la culcare pentru a rămâne hidratați pe timpul nopții. Cine nu s-a trezit vreodată dimineața cu gura sau cu mâinile uscate, semn că în timpul nopții corpul său s-a deshidratat ușor? Dar cercetătorii încă se întreabă dacă obiceiul de a bea apă noaptea înainte de culcare este sau nu sănătos.
Argumente pro și contra: Ce se întâmplă în corp dacă bei apă noaptea
Știm cu toții că hidratarea este esențială pentru sănătate, însă prea puțini dintre noi știm care sunt beneficiile și neajunsurile obiceiului de a bea apă înainte de a merge la culcare. Un pahar de apă băut noaptea poate părea nesemnificativ, dar pe termen lung poate avea un impact real și vizibil asupra organismului nostru.
Pe de o parte, conform opiniei unor specialiști, consumul de apă înainte de a adormi ne menține organismul mai hidratat pe timpul nopții și poate îmbunătăți unele aspecte ale sănătății, precum și performanțele mintale și starea noastră de spirit, dacă păstrăm acest obicei pe termen lung. În general, consumul de apă înainte de culcare ne va ajuta să ne simțim mai relaxați, mai sănătoși și mai pozitivi, susțin aceștia, potrivit divahair.ro.
Alți specialiști, dimpotrivă, sunt de părere că niciodată n-ar trebui să bem apă noaptea, înainte de somn.
CITEȘTE ȘI: Explicaţiile expertului în nutriţie: Ce se întâmplă în corp dacă începi ziua cu un pahar de apă caldă
Beneficiile obiceiului de a bea apă noaptea, înainte de culcare
1. Dacă bei apă noaptea, vei avea un somn odihnitor
Un pahar de apă rece băut înainte de culcare ajută corpul să-și stabilizeze nivelurile de hormoni și substanțe nutritive, sunt de părere unii cercetătorim susținători ai beneficiilor oferite de acest obicei. De asemenea, adaugă ei, acest obicei poate ajuta mușchii și articulațiile să se relaxeze, ceea ce înseamnă că organismul nostru se poate restabili în mod natural, iar a doua zi ne vom simți odihniți și plini de energie.
2. Dacă bei apă noaptea, vei avea o starea de spirit mai bună
Potrivit unui studiu din anul 2014, privarea de apă poate avea un impact negativ asupra stării noastre de spirit, ceea ce ar putea afecta și ciclul somnului. Studiul a examinat un total de 52 de subiecți: 22 de persoane care au băut cantități mari de apă și 30 care au băut puțină apă. Oamenii care, în mod normal, aveau obiceiul să bea multă apă nu au fost la fel de liniștiți și nu au simțit la fel de multe emoții pozitive atunci când nu au putut bea la fel de multă apă ca de obicei. La rândul lor, subiecții care, de regulă, obișnuiau să bea cantități scăzute de lichide au arătat o creștere a emoțiilor pozitive, a satisfacției și a calmului atunci când li s-a cerut să bea mai multă de apă decât de obicei.
3. Dacă bei apă noaptea, vei elimina toxinele din corp
A bea apă – în special, apă caldă sau călduță – este o modalitate naturală de a contribui la detoxificarea organismului și la îmbunătățirea digestiei. Apa caldă crește circulația sângelui, ajută organismul să descompună reziduurile și crește cantitatea de transpirație, care ne face să pierdem ceva lichid în timpul nopții, dar va elimina, de asemenea, și excesul de săruri și de toxine și va curăța celulele pielii. Consumul de apă caldă înainte de a merge la culcare poate să contribuie, de asemenea, la ameliorarea durerilor de stomac sau a crampelor.
4. Dacă bei apă noaptea, arzi mai multe calorii
Dacă bem un pahar cu apă rece înainte de a merge la culcare, aceasta va permite corpului să ardă mai multe calorii. Corpul trebuie să facă un efort suplimentar pentru a încălzi apa băută și va arde suplimentar aceste calorii, pe care i le-am furnizat în timpul zilei. Dacă dorim să pierdem în greutate, atunci combinarea unui stil de viață sănătos cu consumul de apă este calea de urmat. De asemenea, un pahar-două de apă înainte de culcare poate ajuta la prevenirea durerilor de cap și a mahmurelii.
Dacă apa plată este prea fadă sau dacă încercăm să combatem o răceală, este bine-venită adăugarea de lămâie în apa băută înainte de culcare. Aceasta va da apei o aromă interesantă, iar faptul că lămâia conține vitamina C reprezintă un avantaj suplimentar, care ne ajută să ne îmbunătățim sistemul imunitar, pentru a lupta mai eficient împotriva bolilor.
CITEȘTE ȘI: ‘Apa japoneză’, băutura care topeşte grăsimea. Cum se prepară
Efectele negative ale obiceiului de a bea apă înainte de culcare
Am aflat ce avantaje oferă apa băută noaptea, la culcare. Cu toate acestea, dacă asculți opinia altor specialiști, care văd numai aspectele negative pe care le are acest obicei, te întrebi dacă este într-adevăr o idee bună să mai continui să mai bei apă înainte de a merge la somn.
1. Dacă bei apă noaptea, se perturbă ciclul somnului
În mod normal, dacă nu bem apă înainte de culcare, producția de urină scade pe timp de noapte, permițându-ne să dormim între șase și opt ore fără întrerupere. Un pahar sau două de apă băute înainte de a merge la culcare schimbă acest ciclu: crește cantitatea de urină pe care trebuie să o eliminăm noaptea, crește și numărul drumurilor la toaletă și se reduce durata somnului și calitatea acestuia. Când somnul unei persoane este întrerupt des, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții sale.
Memoria, concentrarea și starea de spirit pot fi afectate negativ de privarea de un somn de calitate. Aceasta poate avea și alte efecte negative grave asupra sănătății. Astfel, potrivit Fundației National Sleep, din SUA, rezultatele unui studiu au revelat faptul că adulții cu vârsta de peste 45 de ani care au dormit mai puțin șase ore pe timp de noapte prezentau un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
2. Dacă bei apă noaptea, crește riscul de nicturie
Obișnuința de a bea apă înainte de a merge la culcare poate cauza o nevoie crescută de a urina noaptea, ceea ce, în termeni medicali, poartă numele de nicturie. De asemenea, poate crește riscul unor tulburări precum:
- obezitatea
- tensiunea arterială crescută
- bolile de inimă
- niveluri ridicate de colesterol
- diabetul
- depresia
Vârsta noastră poate influența, de asemenea, somnul și ciclul urinar. Cu cât omul îmbătrânește, cu atât este mai probabil că va dezvolta o vezică urinară hiperactivă. Acest lucru ar putea fi legat de afecțiunile medicale care apar odată cu înaintarea în vârstă și care pot influența funcționarea vezicii urinare. De exemplu, scăderea funcției cognitive din cauza demenței sau a unui accident vascular cerebral ar face dificil pentru creier să transmită semnalele corespunzătoare vezicii urinare. Diabetul zaharat și hipertrofia prostatică benignă pot afecta, de asemenea, funcția vezicii urinare. Or, paharul de apă băut noaptea, la culcare, poate pricinui necazuri în plus acestor persoane.
3. Dacă bei apă noaptea, crește riscul de infecție a vezicii urinare
Dacă o persoană bea apă înainte de a merge la culcare, dar nu reușește să se trezească noaptea pentru a urina, vezica sa urinară va rămâne plină de urină până dimineața. Din această cauză, este foarte probabil să sufere de infecții ale vezicii urinare sau ale tractului urinar. Iar când va avea o asemenea infecție, va fi mai greu să scape de ea dacă nu urinează cantitatea potrivită pe tot parcursul nopții, ceea ce creează un adevărat cerc vicios.
Câteva bune practici pentru ca organismul nostru să rămână hidratat:
• creșterea aportului de legume și fructe, deoarece acestea conțin un procent mare de apă
• obișnuința de a bea un pahar de apă la fiecare masă
• obiceiul de a bea apă înainte și după efectuarea unor exerciții fizice sau după un efort fizic susținut
• a bea apă când ești înfometat, deoarece, uneori, setea este confundată cu foamea
CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: De ce nu e bine să bei apa lăsată în pahar peste noapte
Câtă apă este bine să bei
În general, este recomandat să bem cam opt pahare de apă pe zi, dar acest număr poate varia de la o persoană la alta. De asemenea, este posibil ca uneori să trebuiască să bem mai multă apă, alteori, mai puțină, în funcție de nivelul de activitate, de vremea de afară, de starea de sănătate sau dacă este vorba despre o condiție mai specială – femeie gravidă sau aflată la menopauză.
Nu s-a ajuns însă la un consens cu privire la cantitatea de apă pe care ar trebui să o bea o persoană în fiecare zi. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), femeile ar trebui să bea circa 2,7 litri de apă pe zi, iar bărbați, în jur de 3,7 litri. Aceste cantități includ și apa obținută din consumul de alimente, care este estimată la circa 20% din doza zilnică.
Când este cel mai bine să bei apă
După cum reiese din cele de mai sus, apa băută seara, înainte de a merge la culcare, oferă mai multe beneficii, dar consumul ei prea aproape de ora de culcare poate întrerupe ciclul de somn și poate afecta negativ sănătatea inimii. Totuși, trebuie să bem suficientă apă pe parcursul zilei pentru a evita deshidratarea și pentru a preveni nevoia excesivă de apă pe timp de noapte. Un semn al deshidratării este urina de culoare mai închisă; dacă bem suficientă apă, urina trebuie să aibă culoarea galben deschis.
Ca o concluzie care să țină cont de părerile ambelor tabere, putem spune că este important să bem suficientă apă în timpul zilei, dar poate fi perturbator dacă bem apă foarte aproape de ora de culcare. Ni se recomandă să evităm să bem apă sau alte lichide cu cel puțin două ore înainte de a merge la somn. Acest lucru va oferi organismului timpul necesar pentru a procesa lichidele și a ne odihni suficient, nemaifiind necesară trezirea în timpul nopții pentru a ne duce la toaletă.
Așadar, răspunsul potrivit la întrebarea „Când e cel mai bine să bem apă” este „Când ne este sete”!
Comentarii: