X

ARTA omletei împăturite: trucuri preparare și ingrediente folosite

Nu de puține ori probabil v-ați întrebat de ce este atât de greu să stăpânim arta omletei perfecte? În căutarea unui răspuns, trebuie să fac o mențiune: eu prefer omleta americană, consistentă – groasă, dar pufoasă, umplută și împăturită, puțin arsă pe fund.

Dar, pentru a obține această omletă perfectă, trebuie respectate niște reguli importante. Prin urmare…

1. Folosește ustensilele potrivite

Tigăile grele, nonaderente, sunt cele mai potrivite pentru omlete, datorită compoziției lor stratificate – oțel inoxidabil, aluminiu și cupru. Oțelul inoxidabil se încălzește mai greu, dar își menține bine temperatura, în timp ce aluminiul și cuprul se încălzesc mai ușor. Combinația de trei metale creează o suprafață care se încălzește repede, uniform și complet.

CITEȘTE ȘI: Semnele care indică o ACIDITATE mare în corp

O tigaie subțire tinde să se încălzească neuniform, crescând riscul unei omlete necoapte sau prea coapte. Pentru omleta din trei ouă, o tigaie de 25 de centimetri e cea mai potrivită. Noi recomandăm tigaia nonaderentă. Dacă o folosești intens și nu te ocupi să o întreții, stratul nonaderent oferă protecție suplimentară. În plus, suprafețele nonaderente actuale nu sunt periculoase la temperaturi obișnuite.

2. Bate ouăle, dar  lasă-le apoi să se odihnească

Am încercat să adăugăm lapte, apă și smântână, dar omletele cu lichide încorporate au ieșit plate. Aerul, nu lichidele, face ouăle pufoase și ușoare. Bătutul ouălor e secretul.

Folosește un tel sau o furculiță și bate ouăle cu puțină sare și piper, până când la suprafață apar bule de aer, iar albușul și gălbenușul s‑au omogenizat complet. Apoi, lasă ouăle să se odihnească.

CITEȘTE ȘI: Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci

În cadrul experimentelor făcute de diverși chefi s-a observat că timpul de odihnă este esențial, iar majoritatea sunt de acord că ideal este prăjirea ouălelor care fuseseră lăsate să se odihnească între 8 și 17 minute. Omletele din ouă care se odihniseră mai puțin au ieșit mai plate dar mai cremoase, celelalte au ieșit cu aproape o jumătate de centimetru mai groase. Sarea împiedică proteinele din ouă să se solidifice prea mult. Rezultatul este o omletă mai fină și mai aerată. Dar… totul depinde de gustul fiecăruia…

3. Alege umplutura ta preferată

Folosește timpul de odihnă al ouălor pentru a căli celelalte ingrediente; astfel, vei preîncălzi tigaia pentru ouă. Dacă nu ai ales varianta cu brânză, folosește umpluturi care se gătesc ușor și limitează ingredientele la o cană. O cantitate mai mare va determina umplutura să dea pe afară. Pentru preparare rapidă, taie ingredientele mărunt.

Foto: Pinterst.com

Am testat următoarele combinații, iar toate sunt incredibile:

Occidentală. Ceapă, usturoi, ardei gras roșu și verde, brânză cheddar iute

Grecească. Baby spanac, usturoi, roșii cherry înjumătățite, brânză feta fărâmițată

Italiană. Broccoli, cârnat italian, parmezan

De vară. Broccoli, roșie, ciuperci, ardei gras verde, ceapă, brânză de capră

Marină. Homar, roșie, baby spanac, șvaițer

Mexicană. Chorizo, ceapă, ardei iute, brânză gorgonzolla.

Notă: Pentru cel mai bun raport ou-brânză, folosește ¼ cană.

4. Prăjește omleta

Pune grăsime în tigaie. Noi preferăm uleiul de măsline. Două lingurițe sunt suficiente pentru a unge tigaia. Lasă uleiul să se încingă un minut, la foc mediu. Adaugă ouăle, apoi pune capacul pentru a conserva căldura.

CITEȘTE ȘI: DIFERENȚA dintre ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie

Testele arată că trebuie scos capacul după două minute și jumătate. Ouăle vor avea un aspect umed, dar închegat – suprafața va fi lucioasă, nu lichidă. E nevoie de mai mult timp? Pune capacul încă 30 de secunde. Apoi, adaugă umplutura și brânza; folosește o spatulă pentru a împături omleta.

Poftă bună!

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro