SANATATE

Astenia de toamnă: Cum sunt semnele şi cum o poţi preveni sau trata

Foto: Pinterest.com

Pe masura ce zilele devin mai scurte si mai racoroase, e posibil sa se instaleze o stare de tristete, acompaniata de slabiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii. Cu toate ca aceste simptome sunt adesea ignorate, e posibil ca ele sa tradeze o astenie de toamna, ce poate fi combatuta cu usurinta daca este depistata.

Simptome astenie de toamna

De cele mai multe ori, astenia se manifesta prin prezenta mai multor simptome din lista de mai jos:

  • Stari depresive (apatie, tristete accentuata, sentimente de vinovatie)
  • Anxietate
  • Modificari bruste de dispozitie
  • Tulburari ale somnului
  • Letargie
  • Irascibilitate
  • Lipsa poftei de mancare
  • Pierderea apetitului sexual

Cauze astenie de toamna

Modificarea temperaturilor – schimbarea drastica de temperatura ce vine odata cu toamna are un impact major asupra modului in care functioneaza organismul, potrivit doc.ro. Pentru a se adapta temperaturilor mai scazute, organismul depune mai multe efort, consuma mai multa energie si astfel apare senzatia de slabiciune. Modificarea temperaturilor poate avea si un impact emotional puternic.

Micsorarea zilei – pe masura ce toamna isi intra in drepturi, ziua devine din ce in ce mai scurta si se intuneca tot mai devreme. Asta inseamna mai putin timp petrecut la lumina, deci risc crescut de depresie.

CITEȘTE ȘI: Ai avut o zi proastă? Trucurile prin care ajuţi organismul să elibereze hormonul fericirii

Diagnosticare astenie de toamna

Pentru a stabili diagnosticul de astenie de toamna, psihologul ori psihiatrul trebuie sa constate ca pacientul a avut de-a face cu simptomele specifice timp de 3 anotimpuri la rand, dar si ca starea pacientului a inregistrat o imbunatatire pe timpul primaverii si al verii.

Tratament astenie de toamna

Tratamentul pentru astenia de toamna poate fi bazat pe antidepresive, dar si pe terapie cognitiv-comportamentala.

De asemenea, si expunerea zilnica la lumina zilei poate ameliora simptomele asteniei.

Chiar si fara tratament, astenia dispare la final de sezon, insa tratamentul accelereaza disparitia acesteia.

Sportul este si el de ajutor in combaterea asteniei de toamna, asta pentru ca elibereaza hormoni ai fericirii in creier, imbunatatind dispozitia pacientului. Pentru potentarea efectului sportului, se recomanda practicarea acestuia in aer liber.

Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate favorizeaza, de asemenea, tratarea asteniei de toamna.

Cum sa previi astenia de toamna

Adoptand un stil de viata sanatos, reduci riscul de instalare a asteniei de toamna. In cazul in care aceasta apare totusi, manifestarile sale vor fi mai blande.

Iata cum poti tine astenia de toamna la distanta:

Odihneste-te suficient

Asigura-te ca dormi cel putin 8 ore pe noapte si evita epuizarea.

Practica sport

Activitatile sportive te ajuta sa te relaxezi, elibereaza hormoni precum serotonina in creier si iti mentin buna dispozitie, indiferent de sezon. Daca practici activitatile sportive in aer liber, eventual la lumina zilei, impactul asupra sanatatii psihice va fi si mai mare.

Evita consumul de substante care stimuleaza excesiv creierul

Cofeina, nicotina si alcoolul sunt excitanti pentru creier. Ar fi bine sa ii eviti daca vrei sa reduci riscul de astenie de toamna.

Adopta o dieta echilibrata

Alimentatia poate reduce riscul de astenie, la fel cum poate contribui la instalarea acesteia. Adoptand o dieta sanatoasa vei preveni si carentele de nutrienti, care pot contribui la starile de nelinistie ce pot fi asociate cu astenia – de pilda, lipsa de magneziu.

Adopta o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine de calitate si te vei simti bine, indiferent de sezon.

Elimina din alimentatie sucurile, dulciurile, prajelile ori produsele de patiserie, care contin substante ce te pot afecta si pot mari predispozitia de instalare a asteniei de primavara.

CITEȘTE ȘI: Cele mai simple soluții NATURISTE pentru afecțiunile sezonului rece

Petrece timp in aer liber

Este foarte important ca, in ciuda temperaturilor scazute, sa petreci in continuare timp afara, in aer liber. Lumina naturala are un efect pozitiv asupra sanatatii psihice, asa ca nu trebuie sa limitezi expunerea doar pentru ca afara e mai frig, mai innorat sau e vreme ploioasa. Gaseste activitati pe care le poti practica afara si in zilele posomorate de toamna.

Comentarii: