Un studiu recent a constatat că un stil de viaţă sedentar poate literalmente să ne îmbătrânească. Oamenii de ştiinţă au analizat schimbările din organismul a aproape 1500 de femei, fiecare dintre acestea purtând un accelerometru timp de o săptămâna pentru a măsura activitatea fizică. Cercetătorii au vrut să vadă dacă exerciţiile au afectat procesul de îmbătranire a celulelor.
CITEŞTE ŞI: Triunghiul malefic: Cele trei probleme care te expun bolilor cardiovasculare
Printre femeile inactive, cele care au petrecut aproximativ zece ore sau mai mult la birou, au avut telomere (o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom) mai scurte decât femeile care au făcut mişcare. Statul la birou a adăugat aproximativ opt ani la vârsta celulei femeilor inactive, scrie rd.com.
Studiile observaţionale au sugerat că adulţii care au lucrat mai mult de 50 de ore pe săptămână prezintă un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Un alt studiu, care a urmărit istoria angajaţilor timp de 32 de ani, a constatat că aceştia şi-au crescut riscurile pentru bolile de inimă, artrită, diabet zaharat şi cancer atunci când au lucrat 60 sau mai multe ore pe săptămână.
Munca pe timp de noapte inhibă puterea creierului şi duce la probleme de concentrare.
CITEŞTE ŞI: Mai bun decât medicamentele! Cardiologii prezintă efectul somnului de prânz asupra tensiunii
Dacă nu vreţi să vă simţiţi ca o persoană de 80 de ani mult mai devreme de această vârstă, începeţi prin a vă stabili postura. „Poziţia incorectă poate pune mai multă presiune asupra anumitor muşchi şi articulaţii, suprasolicitându-i. Poziţia incorectă împiedică buna circulaţie sanguină necesară funcţionării corecte a organismului, ceea ce poate duce la apariţia precoce a venelor varicoase“, spune Kenton Fibel, medic la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din California.