Specialiștii avertizează că persoanele care sunt imunocompromise au un risc mai mare de complicații dacă sunt diagnosticate cu COVID-19, pentru că acestea au un sistem imunitar slăbit. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că o persoană imunocompromisă nu va putea să lupte împotriva unei infecții virale.
Până în prezent nu există dovezi care să ateste că persoanele cu tiroidita autoimună Hashimoto au un risc crescut de infecție cu COVID-19. Partea sistemului imun care este responsabilă de bolile tiroidiene autoimune este separată de sistemul imun care este responsabil de lupta împotriva infecțiilor virale.
Boala Basedow Graves
Există totuși câteva persoane cu boli tiroidiene care fac parte din categoria celor cu risc crescut de a dezvolta complicații în caz de infectare cu noul coronavirus. Printre acestea se numără cei diagnosticați cu boala Basedow Graves și care urmează un tratament cu steroizi, în doze care le suprimă sistemul imunitar, cât și cei care care sunt nevoiți să ia zilnic medicamente imunosupresoare, potrivit doc.ro.
Cum pot pacienții care iau methimazol pentru hipertiroidism să facă diferența dintre o infecție cu SARS-Cov-2 sau dacă se confruntă cu efectele secundare ale metimazolului?
Mulți pacienți cu boala Graves și alte tipuri de boli ale tiroidei sunt tratați cu medicația cunoscută sub numele de methimazol sau propylthiouracil. Un efect secundar rar al acestor medicamente antitiroidiene este o afecțiune numită agranulocitoză (boală provocată de reducerea numărului de globule albe) care apare la 0,2-0,5% dintre persoanele care urmează acest tratament. Pacienții pot avea simptome precum febră sau dureri în gât. Când debutează aceste simptome, pacienților li se recomandă adesea întreruperea tratamentului și efectuarea de teste de sânge.
Deoarece febra și semnele boli sunt asemănătoare cu simptomelor infecției cu SARS-CoV-2, mulți pacienți care iau tratament cu methimazol se pot întreba pe bună dreptate dacă nu cumva s s-au infectat cu COVID-19.
Deoarece agranulocitoza cu febră poate reprezenta o infecție gravă, nu trebuie ignorată. Agranulocitoza este mai puțin frecventă la pacienții care iau metimazol de mult timp sau când doza de medicament este mică. De aceea, dacă pacienții se confruntă cu simptomele unei infecții când încep tratamentul cu methimazol, este mai bine să ia legătura cu medicul endocrinolog.
Pacienții trebuie să solicite întotdeauna asistență medicală pentru simptome care par urgențe sau care pot pune viața în pericol. Orice pacient cu febră, tuse sau alte simptome ale infecției cu SARS-Cov-2 trebuie să solicite imediat asistență medicală, indiferent dacă urmează sau nu un tratamet cu methimazol.
CITEȘTE ȘI: ‘Cafeaua’ care vindecă tiroida. Alte plante recomandate de medici pentru bolile glandei
Cât de sigură este amânarea biopsiei tiroidiene în contextul pandemiei COVID-19?
Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, însă, dacă au o anumită dimensiune sau dacă au și trăsături distincte, pacienții pot fi sfătuiți să se supună unei biopsii. Chiar dacă se constată că nodulul tiroidian este canceros, există, de obicei, un risc mic în întârzierea intervenției chirurgicale pentru eliminarea acestuia.
Persoanele cu cancer tiroidian prezintă un risc mai mare de infecție cu SARS-CoV-2 deoarece sunt imunocompromise?
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), persoanele care urmează tratamentul cancerului îndeplinesc definiția de a fi imunocompromise. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, majoritatea pacienților cu cancer tiroidian nu fac chimioterapie, tratament care ar suprima sistemul imunitar. A avea un diagnostic anterior de cancer tiroidian și a primi medicamente cu hormoni tiroidieni nu reprezintă factori de risc cunoscuți pentru îmbolnăvirea cu noul coronavirus.
Este necesară amânarea operației de cancer tiroidian din cauza pandemiei COVID-19?
Cel mai frecvent tratament inițial pentru cancerul tiroidian este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii tiroidiene. Din cauza pandemiei actuale COVID-19, multe intervenții chirurgicale programate pentru cancerul tiroidian au fost întârziate.
În timp ce este necesară intervenția chirurgicală, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt tumori cu creștere foarte lentă, iar riscul de agravare a cancerului tiroidian, dacă intervenția chirurgicală întârzie cu câteva luni, este extrem de mică, susțin specialiștii. Acest lucru este valabil chiar dacă există o răspândire a cancerului tiroidian la ganglionii limfatici locali.
Cu toate acestea, chirurgia tiroidiană este esențială și ar trebui urgentată în cazul pacienților cu simptome din cauza dimensiunii tumorii tiroidiene, cum ar fi dificultăți de respirație sau de înghițire, cancere care invadează alte părți ale gâtului sau dacă biopsia a prezentat forme agresive de cancer tiroidian, inclusiv cancerul tiroidian anaplastic și cancerul tiroidian medular.
Sfatul specialiștilor este ca pacienții care sunt imunocompromiși să respecte indicațiile medicului și să nu întrerupă tratamentul fără să discute în prealabil cu specialistul care le monitorizează boala.
CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru o tiroidă sănătoasă: De ce alimente ai nevoie pentru a-ţi asigura necesarul de iod
Precizări privind noul Euthyrox, medicament indicat în tratamentul hipotiroidismului
Unul dintre cele mai utilizate medicamente în tratamentul afecțiunilor tiroidiene la noi în țară este Euthyrox (cu substanța activă levotiroxină sodică), un hormon de substituție tiroidiană.
Din luna septembrie 2019, s-a schimbat formularea acestui medicament, iar acum pe piața de la noi se găsește Euthyrox, într-o nouă formulă îmbunătățită, pentru a se asigura mai bine conținutul de substanță activă pe toată perioada de valabilitate a medicamentului.
Acest medicament poate fi prescris doar de medicul endocrinolog și acesta trebuie informat dacă pacienții în cauză iau medicamente împotriva depresiei sau sucralfat, cimetidină sau hidroxid de aluminiu pentru ulcer al stomacului, colestiramină pentru scăderea valorilor de colesterol, carbonat de calciu sau suplimente care conţin fier. De altfel, este important de știut că produsele din soia pot duce la scăderea absorbţiei levotiroxinei.
Comentarii: