REVIEW

ATENȚIE, consumatori! Produsele care conțin SUB 95% carne sau lapte vor putea fi redenumite

Foto: Facebook.com

Salamul de porc, crenvurşti de pui, pateul din ficat sau iaurtul de capră vor trebui să conţină minimum 95 la sută carne sau lapte, pentru a-şi păstra denumirea.

Este propunerea unui parlamentar, care acuză producătorii că au etichete mincinoase. Nutriţioniştii, în schimb, atrag atenţia la pericolul pentru sănătate reprezentat de substanţele folosite pentru a substitui materia primă.

Cantitatea de carne sau lapte folosită la diverse alimente diferă de la un produs la altul

Uneori, e vorba despre cantităţi extrem de mici, completate cu substanțe mai mult sau mai puţin sănătoase.

CITEȘTE ȘI: BOALA SECOLULUI! Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această afecțiune

„Pate din porc scrie pe cutie. Când ne uităm la ingrediente aflăm că ficatul de porc din compoziţie este de doar 20 la sută, restul este slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia şi alte ingrediente”, scrie Digi24.

Iniţiatorul legii spune că producătorii şi vânzătorii întreţin o politică de marketing nu tocmai corectă.

„Pot să producă în continuare ceea ce fac, dar să nu le mai spună, de exemplu, pate de ficat, pentru că are doar 5% ficat. Să îi spună pastă cu gust de pate de ficat sau cremă cu gust de telemea sau cu gust de caşcaval”, explică Ştefan Băişanu, deputat ALDE.

CITEȘTE ȘI: Top 2018: CELE MAI TOXICE fructe și legume. Căpșunile și spanacul ocupă primele locuri

Aşadar, de pe etichete ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă produsele nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.

„Dacă ne uităm la acest borcan cu iaurt vedem că este făcut din lapte de vacă bivoliţă şi oaie. La ingrediente însă cantitatea de lapte de vacă nu este trecută absolut deloc iar cantitatea de lapte de bivoliţă şi oaie este de minimum 10 la sută”, titrează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli

Multe dintre produsele semipreparate încep cu produsul numit apă şi atunci înseamnă că am o calitate foarte mică de nutrient de calitate. Avem grăsimi hidrogenate, avem mult sodiu, potenţiatori de gust iar acestea duc la îmbolnăvirea populaţiei. Risc de diabet, risc de obezitate”, afirmă Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Ideea nu e văzută cu ochi buni de producători

„Dacă eu fac un salam care nu are acel 95 la sută, nu pot să îl etichetez ca salam. În schimb un salam venit din orice altă ţară europeană, nu pot să îi impun chestia asta şi nici nu pot să îl controlez”, spune Mihai Vişan, director executiv Romalimenta.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre semnul zodiacal și stilul alimentar. Alimentele potrivite fiecărei zodii

Iniţiativa legislativă urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.

Comentarii: