X

ATENȚIE: De ce crește glicemia când suntem bolnavi

Diabetul a devenit o condiție medicală răspândită în ultimele decenii, datorită căreia oamenii din zilele noastre au început să-l ia mai ușor. Spre deosebire de ceea ce se crede, diabetul nu numai că crește nivelul de zahăr din sânge, dar dăunează și altor organe dacă este lăsat necontrolat.

De-a lungul anilor, poate deschide, de asemenea, o fereastră pentru afecțiuni cronice, cum ar fi probleme cardiovasculare și leziuni ale nervilor (neuropatie).

Mulți nu sunt conștienți de faptul că diabetul poate îngreuna recuperarea după boli minore precum răceala, gripa și alte infecții comune. În acest articol, vă vom spune de ce se întâmplă acest lucru și cum să gestionați starea.

CITEȘTE ȘI: Gustos, dar periculos: Alimentul care duce la creșterea glicemiei în doar 10 minute

De ce diabetul îngreunează recuperarea după boală?

Când se confruntă cu orice boală, corpul nostru produce mai multe niveluri de glucoză din sânge, ceea ce poate provoca complicații legate de diabet, cum ar fi cetoacidoza diabetică (DKA) și sindromul hiperglicemic hiperosmolar (HHS), dacă nu este tratată, potrivit timesofindia.com. Îi este mai greu pentru organism să lupte cu afecțiunea și să se recupereze mai repede.

De ce crește nivelul zahărului din sânge?

Când suferiți de diabet, mai multe boli vă pot crește nivelul zahărului din sânge. Dr. Chandan Kumar Mishra, consultant, endocrinologie, Aakash Healthcare Dwarka, a explicat că atunci când un pacient cu diabet se îmbolnăvește, corpul său produce hormoni contrareglatori ca răspuns la stres.

„Pe lângă asta, anumite medicamente precum steroizii sunt folosite în timpul tratamentului pacienților bolnavi. Ambele lucruri pot crește nivelul zahărului din sânge”, a spus el.

Această condiție crește, de asemenea, cererea de insulină, pe care organismul nostru o îndeplinește mai greu. Ca urmare, începe să ardă grăsimile drept combustibil și aceasta produce cetone, care vă pot face sângele toxic în cantități mari.

Cum gestionezi nivelul zahărului din sânge?

Explicând starea, dr. David Chandy, consultant și coordonator de secție, Spitalul Sir HN Reliance Foundation de Endocrinologie, a spus că cei care se află în stadiile incipiente ale diabetului își pot controla nivelul zahărului din sânge cu o dietă disciplinată și exerciții fizice regulate.

„Există 4 piloni ai managementului – dieta, exercițiile fizice, medicamentele și monitorizarea nivelului de zahăr. Se recomandă o dietă echilibrată, bogată în proteine și fibre, dar săracă în carbohidrați și grăsimi”, a elaborat el.

Ce ar trebui să mănânce pentru a-și gestiona nivelul zahărului din sânge?

Pentru un pacient diabetic, a avea o dietă sănătoasă și hrănitoare joacă un rol crucial în gestionarea nivelului de zahăr din sânge. O dietă bine echilibrată îi ajută să se recupereze mai repede și, de asemenea, să-și țină sub control nivelul zahărului din sânge.

Așadar, atunci când suferă de orice fel de boală, chiar dacă este o răceală minoră, trebuie să aibă o grijă deosebită la nivelul zahărului din sânge. „O dietă echilibrată funcționează bine pentru pacienții cu diabet și este sustenabilă pe termen lung. Dietele exotice/dietele restrictive sunt dificil de urmat de-a lungul multor ani. Prin urmare, se sugerează să se evite astfel de tipuri de planuri de masă”, a sugerat dr. Mishra.

El a adăugat că un pacient cu diabet ar trebui să evite zahărul mierea, precum și alimentele preparate din făină rafinată, cum ar fi pâinea și alte alimente de panificație. Chiar și aportul de alimente grase ar trebui redus din dietă, deoarece acestea cresc grăsimea centrală a corpului și nivelul zahărului din sânge crește.

În afară de asta, Dr. Chandy menționează că este vital să se concentreze asupra aportului general de calorii, care diferă în funcție de greutatea corporală și nivelul de activitate al unui pacient în parte. „Cu toate acestea, în general, pacienții trebuie să evite alimentele bogate în energie, alimentele prăjite, fast-food-urile și ar trebui mai degrabă să urmeze o dietă predominant bogată în fibre și proteine, cu un consum moderat de carbohidrați și grăsimi”, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI: Soluții naturale pentru reglarea glicemiei: Cresc sensibilitatea corpului la insulină, fără medicamente

Când să contactați medicul?

Potrivit experților, un pacient cu diabet ar trebui, în general, să-și consulte medicul la fiecare 3-6 luni sau conform recomandărilor medicului respectiv, pe baza profilului clinic general. „În plus, ar trebui să se consulte în caz de boală, înainte de planificarea sarcinii, în timpul sarcinii, orice intervenție chirurgicală planificată sau primirea altor medicamente care le-ar putea influența controlul glicemic”, a spus dr. Mishra.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro