Cancerul schimbă mirosul urinei, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la universitatea Sorbona. Mai mult decât atât, furnicile, antrenate, pot să detecteze cancerul în probe de urină, în funcție de acest miros.
Furnicile sunt capabile să ridice obiecte de cinci mii de ori greutatea lor, iar acum oamenii de știință au descoperit că pot face ceva și mai remarcabil. Ele pot detecta mirosul cancerului în urină. S-a descoperit că mai multe tipuri de cancer alterează mirosul urinei și, după studii ample, cercetătorii au descoperit că insectele pot detecta prezența bolii.
În descoperirile publicate miercuri, în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, oamenii de știință spun că aceste insecte ar putea fi folosite pentru a depista cancerul.
„Furnicile pot fi folosite ca bio-detectori pentru a distinge persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori”, a declarat autoarea studiului, prof. Patrizia d’Ettorre, de la universitatea Sorbonne Paris Nord, din Franța. „Sunt ușor de antrenat, învață rapid, sunt foarte eficiente și nu sunt scumpe de întreținut”, a spus cercetătoarea.
Această cercetare se bazează pe un studiu anterior realizat de prof. d’Ettorre și colegii săi, care au arătat că furnicile sunt capabile să „adulmece” celulele canceroase umane crescute în laborator.
Pentru cel mai recent studiu, cercetătorii au expus 70 de furnici – aparținând speciei cunoscute sub numele de Formica fusca – la mostre de urină de la șoareci cu și fără tumori.
După trei încercări, furnicile au reușit să facă diferența dintre mirosul de urină al șoarecilor sănătoși de cel al șoarecilor purtători de tumori.
Cercetătorii spun că acest lucru se datorează faptului că furnicile au un sistem olfactiv foarte sensibil.
„Le-am antrenat prin învăţarea asociativă pentru a asocia un anumit miros – cancerul – cu o recompensă şi, după foarte puţine încercări, au aflat asocierea”, a explicat prof. d’Ettorre. Ea a adăugat că studiul a demonstrat faptul că furnicile pot distinge urina șoarecilor sănătoși de urina șoarecilor purtători de tumori.
„Am fost surprinși de cât de eficiente și de fiabile sunt furnicile”, a mai spus ea.
Oamenii de știință vor să afle în continuare dacă furnicile Formica fusca pot detecta cancerul în urina umană. Cercetări anterioare au arătat că și câinii pot detecta cancerul din mirosul urinei după ce au fost antrenați să facă acest lucru.
CITEȘTE ȘI: Durere sau usturime la urinare? Din ce cauză apare disuria și cum se tratează
Există și dispozitive electronice care pot detecta anumite tipuri de cancer din probele de urină, precum cele de vezică urinară, sân sau prostată.
Potrivit cercetătorilor, nasul uman nu poate capta mirosul cancerului în urină.