Ai câteva kilograme în plus, stai prea mult cu telefonul în mână sau porți tocuri înalte zilnic? Toate acestea îți pot leza în timp articulațiile.
Articulațiile tale, care leagă oasele între ele, sunt sensibile la încărcături grele. Fiecare kilogram pune 4 kilograme de stres pe genunchi. De asemenea, îți încordează spatele, șoldurile și picioarele. Acest lucru provoacă uzură care poate duce la deteriorare și durere. A fi supraponderal declanșează și inflamația în organism, ceea ce poate face ca toate articulațiile, inclusiv cele de la mâini, să fie rigide, dureroase și umflate.
Dacă stai mult cu degetele mari îndoite și scrii texte pe telefon, tendoanele tale se pot irita și pot bloca aceste degete într-o poziție ondulată. Privitul în jos spre telefon, într-o poziție fixă, este la fel de rău pentru gât și umeri. Cu fiecare centimetru cu care capul se apleacă în față îți crește presiunea pe mușchi. Dacă îți îndoi gâtul până când bărbia îți atinge pieptul, este ca și cum gâtul trebuie să suporte greutatea a 5 capete în loc de unul, scrie doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Elegantă şi fără disconfort: Top 10 trucuri pentru a rezista toată ziua pe tocuri
Deși piciorul arată foarte bine într-un pantof cu toc, cu cât tocurile sunt mai înalte și purtate mai des, cu atât mușchii coapsei trebuie să muncească mai mult pentru a menține genunchiul drept, ceea ce poate provoca dureri. Când călcâiele se ridică, la fel se întâmplă și cu forța de răsucire a genunchilor. Dacă porți tocuri înalte în fiecare zi, îți crești riscul de osteoartrită.
Pantofii uzați nu susțin suficient picioarele și gleznele, ceea ce face ca genunchii, șoldurile și spatele să aibă de suferit. De asemenea, dacă faci sport, asigură-te că adidașii se potrivesc cu acel gen de mișcare. Adidașii înalți, tip gheată, sunt buni pentru baschet, de exemplu, pentru că protejează gleznele de entorse.
Acest sunet pe care îl auzi când îți trosnești degetele provine din niște bule minuscule care explodează în lichidul din jurul articulațiilor tale sau din ligamentele în contact cu osul. Acest obicei nu provoacă artrită, așa cum se spune, dar anumite cercetări au arătat ar putea face ca mâinile să se umfle și să-ți slăbească puterea de prindere.
Fie că este vorba de o poșetă, fie că e vorba de un rucsac, o geantă prea mare, purtată pe un singur umăr, poate provoca dureri la nivelul gâtului și al umerilor. Greutatea mare pe un singur umăr îți dezechilibrează postura și mersul. Dacă ai tendința de a purta gențile doar pe o parte, tracțiunea constantă îți întinde mușchii și îți obosește articulațiile. Dacă ești nevoit să cari genți mari și grele, fie pune-le pe ambii umeri, pentru a răspândi egal greutatea, fie schimbă des geanta de pe un umăr pe altul.
Când pui prea multă încărcătură pe mușchii mici, articulațiile tale plătesc prețul. Dacă trebuie să deschizi o ușă grea, împinge în ea cu umărul, nu cu degetele. Când ridici o greutate de pe podea, apleacă-te pe vine și ridică-te împingând în mușchii puternici ai picioarelor. Când porți ceva greu în mâini, ține obiectul în palme, cât mai aproape de corp, fără să răsfiri degetele.
S-ar putea ca această poziție de dormit să te ajute să nu mai sforăi, dar nu-ți este de ajutor în alte privințe. Dormitul pe burtă îți împinge capul înapoi, ceea ce îți comprimă coloana vertebrală și pune presiune asupra altor articulații și mușchi.
Stretching-ul regulat (întinderea mâinilor și a picioarelor) te poate ajuta să îți consolidezi mușchii și tendoanele. De asemenea, le poate face mai flexibile. Acest lucru permite articulațiilor să se miște mai ușor și ajută mușchii din jurul lor să funcționeze mai bine. Se poate spune că stretching-ul este cheia pentru articulații sănătoase și stabile.
După ce împlinești 40 de ani, oasele încep să se subțieze și devin mai susceptibile de a se rupe. Dacă faci antrenamente de forță (cum ar fi ridicarea greutăților), acest lucru încetinește pierderea osoasă și stimulează creșterea. Deci nu numai că vei avea mușchi mai puternici, ci și oase mai dense. Împreună, acestea îți stabilizează articulațiile, astfel încât să ai un risc mai mic de a te răni.
Iată un alt motiv pentru a renunța la aceste obiceiuri: articulațiile tale îți vor mulțumi. Nicotina din țigări și din tutunul de mestecat îți reduce fluxul de sânge către oasele și discurile coloanei vertebrale. În plus, limitează cantitatea de calciu care intră în oase și descompune estrogenul, un hormon de care ai nevoie pentru sănătatea oaselor. Toate acestea fac ca articulațiile tale să fie mai slăbite și cresc riscul de fractură de șold.
Un studiu a descoperit că persoanele cu artrită s-au confruntat cu dureri mai mari după nopți în care n-au dormit bine. O teorie este că atunci când nu dormim bine, se declanșează inflamații în corp, situație care ar putea duce la probleme cu articulațiile în timp.
Corpul se simte cel mai bine când lucrezi cu el, nu împotriva lui, de aceea postura este importantă. Când te trântești în scaun, pui mai mult stres pe mușchi și articulații. E indicat să ții spatele drept și umerii trași spre spate și spre în jos.
CITEȘTE ȘI: Sănătatea pornește de la somn – Cum te afectează ora la care te culci
Când te antrenezi, mai ales dacă ești o persoană foarte ambițioasă, te gândești că trebuie să simți anumite dureri pentru a-ți atinge scopul antrenamentului. Este adevărat că un anumit grad de durere musculară este normală. Dar dacă durerea ține zile întregi sau dacă mușchii sunt umflați sau prea dureroși pentru a te deplasa sau pentru a-i atinge acest lucru nu mai este în regulă. Durerea articulară nu este normală, așa că n-o ignora. Dacă nu dispare, mergi la medic.
Poate că te doare gâtul sau poate că simți tensiune în zona coatelor și a încheieturilor, sau poate te dor spatele și umerii. Problema nu este neapărat o postură proastă, ci faptul că o menții prea mult timp, ceea ce îți suprasolicită mușchii și pune presiune asupra discurilor coloanei. Dacă lucrezi stând așezat, asigură-te că te ridici și faci câțiva pași la fiecare oră.