Un nivel ridicat de zahar in sange poate provoca o serie de probleme de sanatate. Hiperglicemia apare atunci cand organismul nu are suficienta insulina (diabet de tip 1) sau cand nu o poate folosi in mod corespunzator (diabet de tip 2). Daca hiperglicemia persista multe luni, fara un tratament adecvat, dauneaza nervilor, vasele de sange si organelor.
Glucoza este un tip de zahar care provine din alimentele pe care le consumam si este formata si stocata de organism. Aceasta este principala sursa de energie pentru corpul nostru. Ea scade sau creste in functie de ceea ce mananci (si cat de mult).
Valorile normale ale zaharui din sange se situeaza de obicei intre 60 mg / dl si 140 mg / dl. Un test de sange numit hemoglobina A1c masoara nivelurile medii de zahar din sange din ultimele trei luni. Un exces de glucoza in sange poate semnala un posibil diabet zaharat.
De aceea, este foarte important sa-ti tii sub control nivelul de zahar din sange, recomanda clicksanatate,ro. Iata o scurta descriere a simptomelor care ar trebuie sa te trimita cat mai repede la medic!
CITEȘTE ȘI: 2 Condimente pentru SCĂDEREA glicemiei
Excesul de zahar din corp se elimina prin urina, motiv pentru care, atunci cand ai glicemia mult prea mare, urinezi foarte des si in cantitati foarte mari. Este posibil sa-ti fie sete si pentru ca esti deshidratat. Multi oameni nu stiu ca au diabet decat atunci cand ajung la medic. Pentru altii, in schimb, simptomele sunt clare: urineaza foarte mult, in special noaptea, le este mai mereu foame sau, din contra, pierd mult in greutate.
Daca ai mai mult zahar in corp decat este necesar, asta nu inseamna automat ca ai diabet. Insa din cauza excesului de glucoza te va durea capul, te vei simti epuizat si obosit, vei fi irascibil si te vei concentra cu dificultate.
Cand exista o cantitate mare de glucoza in sange se modifica si consistenta sangelui, acesta devenind mai vascos. Chiar si la persoanele care nu sufera de diabet, exista o relatie directa intre vascozitatea sangelui si nivelul glucozei din sange, sustin specialistii italieni.
CITEȘTE ȘI: Care sunt valorile pentru o glicemie normală?
O cantitate foarte mare de zahar din sange determina vedere incetosata, cel putin temporar; odata ce nivelurile de zahar se apropie de normal, vederea se imbunatateste. Dar, ulterior, este afectata si vederea centrala si periferica. Macula, partea centrala a ochiului responsabila de viziunea detaliata, se poate umfla, situatie care necesita consult medical de urgenta.
O afectiune numita neuropatie periferica, care se manifesta prin amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si picioare, apare, de multe ori, din cauza nivelului de zahar prea mare din sange.