NUTRITIE SANATATE

ATENŢIE la aceste alimente: Sunt nocive pentru memorie şi creier în general

Foto: Pinterest.com

Pentru a avea o memorie mai buna si pentru a-ti proteja sanatatea creierului este necesar sa afli care sunt alimentele nocive pe care ar trebui sa le eviti.

Expresia „esti ceea ce mananci” este valabila si in ceea ce priveste sanatatea creierului. Din pacate, numeroase dintre alimentele consumate pe scara larga in prezent, in special cele cu aditivi, ne afecteaza memoria.

Intr-un studiu efectuat la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite si in care au fost inclusi peste 6000 de participanti in varsta, a fost testata legatura dintre memorie, cognitie si dieta pe o perioada de cinci ani. Concluziile au aratat ca persoanele care aveau o dieta bogata in grasimi saturate aveau o traiectorie cognitiva mai proasta in comparatie cu cei care consumau mai multi acizi grasi mononesaturati (precum cei inclusi in dieta mediteraneana).

Nu este clar cum ne afecteaza grasimile saturate creierul, dar un articol publicat de Harvard sugereaza ca la mijloc se afla o gena numita apolipoprotein E, sau APOE. Este asociata cu nivelul colesterolului din sange, iar oamenii cu o variatie a acestei gene (APOE e4) prezinta un risc mai mare de Alzheimer, scrie andreearaicu.ro.

Pentru a avea o memorie mai buna si pentru a-ti proteja sanatatea creierului de-a lungul timpului este necesar sa afli care sunt alimentele nocive pe care ar trebui sa le eviti. Iata care sunt acestea:

Grasimi saturate

Oamenii care au gena APOE e4 au la nivelul creierului un numar mai mare de placi formate din proteine. Iar o dieta bogata in grasimi saturate poate sa scada capacitatea creierului de a combate aceste placi ce deterioreaza celulele si care sunt asociate cu Alzheimer.

Mai mult, grasimile saturate afecteaza capacitatea creierului de a invata si de a forma noi amintiri la numai zece minute dupa ce le consumi. Printre aceste alimente se numara bacon, salam, carnati, chorizo, dar si branza sau untul. „Cu totii le consumam din cand in cand, dar atunci cand grasimile saturate devin o baza in alimentatia ta, isi vor lasa amprenta asupra sanatatii tale”, declara Christopher Calapai, medic specialist in osteopatie, pentru byrdie.com

CITESTE SI: Ce trebuie să faci zilnic pentru a avea un creier sănătos pe termen lung/ STUDIU

Alimente albe

Alimentele precum paine, orez alb si paste fainoase cresc indicele glicemic din sange, ceea ce duce la cresterea inflamatiei la nivelul creierului.

Grasimi partial hidrogenate (grasimi trans)

Numite drept cea mai nociva grupa alimentara din lume, alimentele partial hidrogenate sunt dificil de descompus in organsim si raman in corp asemenea unei toxine. Rezultatul este aparitia bolilor cardiovasculare si a maladiei Alzheimer.

„Dietele bogate in grasimi trans cresc depozitele de placa din creier. Un studiu a descoperit ca persoanele care au consumat niveluri ridicate de grasimi trans de-a lungul vietii aveau la batranete o capacitate cognitiva scazuta si creiere mai mici”, spune Dr. Calapai.

Alimente care contin grasimi trans sunt prajiturile si fursecurile cumparate, produse de patiserie, fast-food, chipsuri, alimentele prajite etc.

Efectele somnului insuficient: pierderi de memorie, libidou scazut si leziuni cerebrale

Zahar

Zaharul provoaca inflamatie la nivelul creierului, ceea ce duce la degradarea neuronilor. Un studiu publicat de Brain, Behavior and Immunity a descoperit ca o cantitate mare de zahar in alimentatie duce la inflamarea hipocampului. Aceasta zona a creierului controleaza memoria. Zaharul ii afecteaza capacitatea de functionare si afecteaza memoria.

In afara acestor alimente cu efect negativ exista si alimente care te pot ajuta sa imbunatatesti sanatatea creierului si memoria.

Iata cateva dintre cele mai benefice alimente pentru creier:

Afine

Afinele sunt bogate in vitamina C, vitamina K si fibre. Contin o substanta numita acid galic, care are proprietatea de a proteja creierul de efectele degenerarii. „Studiile au aratat ca un consum de afine poate stimula concentrarea si memoria timp de pana la cinci ore”, spune Calapai.

Suc de sfecla rosie

Cercetatorii au descoperit ca sucul de sfecla rosie poate creste circulatia sanguina la nivelul creierului. Sfecla este bogata in substante care dilata vasele de sange si permit cresterea fluxului de oxigen. Inaintea unui examen sau a unei prezentari incearca sa bei un pahar cu suc de sfecla rosie. Poti adauga bucati de sfecla si in smoothie-urile pe care ti le prepari.

Verdeturi

Frunzele verzi precum spanac sau kale contin de asemenea nutrienti pentru creier. Intr-un studiu care a inclus 950 de aldulti, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care consuma una sau doua portii de verdeturi pe zi au abilitatea cognitiva a unei persoane cu 11 ani mai tanara.

Peste

Somonul, tonul sau macroul au un continut ridicat de omega-3, un nutrient excelent pentru creier. „Persoanele care au carenta de omega-3 se pot confrunta cu stari de spirit alternante. Omega-3 este recunoscut pentru faptul ca poate imbunatati starea de spirit. In acelasi timp stimuleaza memoria si concentrarea”, mai spune medicul.

CITESTE SI: Efectul extraordinar al uleiului de pește: Cum acționează asupra creierului

Broccoli

Broccoli contine vitamina K si colina, o vitamina din grupul B cunoscuta pentru sustinerea memoriei si sanatatii creierului. „Oamenii isi dau ochii peste cap cand aud de broccoli, gandindu-se ca nu e gustos. Dar ar trebui sa-ti imaginezi aceasta leguma ca pe o pagina alba, pregatita sa fie ‘pictata’ cu arome si condimente”, spune Dr. Calapai. Acesta recomanda sa-l prepari la tigie, in stil stir-fry, cu putin ulei de masline, fulgi de ardei iute, sare si piper.

Nuci si seminte

„Adaugarea nucilor in dieta ajuta la scaderea nivelului de enzime care duc la formarea placilor de proteine la nivelul creierului si la aparitia dementei”, spune Calapai. „Nucile reduc in acelasi timp inflamatia la nivelul creierului si mentin presiunea sanguina scazuta. Aceste doua lucruri previn atacul cerebral”, adauga medicul. Incearca sa mananci mai des nuci, alune de padure, nuci braziliene, pecan, migdale, arahide, seminte de floarea soarelui, de susan sau in. Alege variantele crude, fara adaos de sare sau zahar.

Comentarii: