Antibioticele sunt prescrise de medic pentru tratarea infectiilor bacteriene. Nu este recomandat sa se administreze antibiotice fara recomandarea medicului.
Antibioticele sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru tratarea infectiior bacteriene care au cauzat bronsita, pneumonie sau infectie de tract urinar. Acestea ucid bacteriile si impiedica totodata multiplicarea acestora, tratand astfel infectia.
In cazurile in care antibioticele sunt luate fara sa existe o infectie bacteriana (de pilda, cand e vorba despre infectii virale) nu numai ca organismul nu beneficiaza de efectele antibioticului, insa capata totodata si rezistenta, dobandind treptat imunitate la actiunea acestor medicamente. De aceea se recomanda ca antibioticele sa fie luate numai la recomandarea medicului, atunci cand infectia bacteriana a fost confirmata, recomanda doc.ro.
Exista mai multe tipuri de antibiotice, acestea fiind impartite in mai multe clase. Fiecare clasa de antibiotice are un set de potentiale efecte adverse, care nu se manifesta, insa, in mod obligatoriu la toti pacientii.
CITEȘTE ȘI: Capacităţile incredibile ale nasului uman. Este şi sursă de antibiotice
Cele mai comune reactii adverse la antibiotice
Reactii gastrointestinale – antibioticele afecteaza flora gastrointestinala, de aceea pot cauza simptome precum: greata, varsaturi, diaree, balonare, pierderea apetitului sau crampe stomacale. De aceea, medicii obisnuiesc sa prescrie, alaturi de antibiotice, si pansamente gastrointestinale ori probiotice, care protejeaza stomacul pe perioada tratamentului cu antibiotice.
Daca apar simptome precum diareea severa, sangerari rectale, febra ori voma persistenta, apeleaza de urgenta la ajutor medical.
Infectii fungice – antibioticele au scopul de a ucide bacteriile daunatoare, insa de multe ori acestea ucid si bacteriile benefice, care impiedica instalarea infectiilor fungice. De aceea, pacientii care iau antibiotice sunt predispusi infectiilor fungice ale cavitatii bucale, in gat ori vaginale. Medicamentele antifungice vor remedia rapid aceasta problema.
Fotosensibilitate – daca urmezi un tratament pe baza de antibiotice din clasa tetraciclinelor, corpul tau poate deveni mai sensibil la lumina, capatand fotosensibilitate. Astfel, ochii tai vor deveni deranjati de lumina puternica, iar pielea va fi mai predispusa arsurilor solare. Dupa incetarea tratamentului cu antibiotice, aceasta problema va disparea.
Decolorarea dintilor – tetraciclina, dar si oxicilina, pot cauza patarea permanenta a dintilor in randul copiilor. Acest lucru se petrece la copiii mai mici de 8 ani.
Interactiunea cu alte medicamente – antibioticele interactioneaza cu o serie de medicamente, incepand de la statinele folosite pentru reducerea colesterolului, pana la antidepresive, anticonceptionale, medicamentele pentru migrena, medicamentele pentru diabet sau boala Parkinson. De aceea, este esential sa ii spui medicului/ farmacistului ce alte medicamente mai iei.
Cele mai rare, dar si grave, reactii adverse la antibiotice
Reactii alergice – alergiile pot fi declansate de orice medicament, deci si de antibiotice. Unele reactii alergice sunt blande, insa altele necesita ingrijire medicala. Printre manifestarile alergiilor cauzate de antibiotice se numara simptomele precum: umflarea limbii sau a cailor respiratorii, probleme de respiratie ori urticarie. Intr-o asemenea situatie, e obligatoriu sa suni la 112 pentru ajutor medical.
CITEȘTE ȘI: Semnal de ALARMĂ al oamenilor de știință: O substanță folosită zilnic crește rezistența la antibiotice
Sindromul Stevens-Johnson – acest sindrom este foarte rar si se manifesta la nivel cutanat ori la nivelul membranei mucoase. Se manifesta prin simptome similare gripei, precum febra si durere in gat. Apoi, apar eruptii cutanate dureroase si pielea se poate chiar exfolia pe zonele afectate.
Insuficienta renala – rinichii sunt responsabili pentru eliminarea toxinelor, inclusiv a celor din medicamente. Antibioticele pot suprasolicita rinichii, mai ales in cazul pacientilor care sufera deja de afectiuni renale. De aceea, medicii prescriu acestor pacienti doze mai mici de antibiotice, astfel incat sa reduca riscul de insuficienta renala sau alte complicatii.
Daca, in timpul tratamentului cu antibiotice, apar simptome si manifestari neobisnuite, pacientul trebuie sa mearga la medic pentru a-l pune pe acesta in tema. Medicul este cel in masura sa ia decizia de oprire, continuare sau inlocuire a tratamentului cu antibiotice.
Comentarii: