La fiecare prescripție de antibiotic, medicul îți recomandă și un probiotic. De fiecare dată când cumperi antibioticul, farmacista te întreabă despre un probiotic. Te-ai gândit că acești oameni îți protejează de fapt, viața?
Antibioticele au salvat nenumărate vieți, de la descoperirea lor până în prezent. Chiar și acum, unii oameni par să considere că au proprietăți aproape miraculoase, abuzul de antibiotice fiind una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică, potrivit libertateapentrufemei.ro. Noțiuni ca “rezistență la antibiotic” sau “Clostridium” rămân vagi și fără ecou în mintea publicului. Dar administrarea antibioticelor vine, întotdeauna, la pachet cu unele riscuri pentru sănătate:
Dacă efectele negative asupra ficatului și rinichilor pot fi combătute cu ajutorul protectoarelor hepatice, consumului regulat de apă și al unei alimentații echilibrate și sănătoase, iar dezvoltarea unei reacții alergice reprezintă un risc foarte mic la majoritatea oamenilor, infecția cu Clostridium difficilae este un element mai dificil de controlat și care poate ajunge să îți pună viața în pericol.
CITEȘTE ȘI: Rezistența la antibiotice: Ce înseamnă și cum este afectat organismul
Clostridium difficilae este o bacterie care colonizează intestinul la 2 – 3% din populația adultă. Bacteria este ingerată, se înmulțește la nivelul intestinului subțire și secretă toxine atunci când ajunge în intestinul gros. Aceste toxine distrug celulele din intestin și declanșează un puternic proces inflamator, care se concretizează clinic prin diaree apoasă persistentă.
C.difficile se transmite prin contact (atât direct cu acele persoane care îl poartă, cât și indirect prin medii contaminate) și, în plus, pe cale fecal-oral. C.difficile pune probleme semnificative în mediile de asistență medicală deoarece:
Primele simptome ale infecției pot apărea la 5 – 10 zile de la prima administrare a antibioticului, dar au fost înregistrate cazuri apărute și la 3 luni după aceea.
În infecția ușoară apare diaree apoasă, de minim 3 ori pe zi, timp de mai multe zile, cu durere abdominală și crampe ușoare.
În infecția severă, diareea apoasă este frecventă și persistentă, apărând de până la 10 – 15 ori pe zi și determinând o deshidratare rapidă. Durerile abdominale pot fi intense și însoțite de greață, febră, balonare. Lucrurile se pot agrava destul de rapid, evoluând către tahicardie, insuficiență renală, apariția de sânge sau puroi în scaun și putând conduce la sepsis și deces.
Pe lista factorilor de risc cunoscuți, tratamentul cu antibiotice ocupă primul lor. Se consideră că intestinul unui adult sănătos conține aproximativ 100 miliarde bacterii, grupate în 500 – 2000 de specii, care alcătuiesc flora intestinală. Atunci când iei antibiotic, acesta distruge și o parte dintre aceste bacterii din intestin.
Dacă o parte dintre bacteriile benefice sunt distruse, Clostridium difficilae, care este rezistent la majoritatea antibioticelor, găsește resurse pentru a se înmulți necontrolat.
Complicațiile infecției cu Clostridium difficilae pot varia de la ușoare la severe și chiar fatale:
Uneori, raportul risc-beneficiu pledează în favoarea administrării de antibiotic. Ce ai de făcut ca să fii în siguranță și să minimizezi riscul unei infecții cu Clostridium difficilae?