SANATATE

Atenție la deficitul de magneziu: Bolile grave pe care le poate declanșa

teotrandafir.com

Atenție la deficitul de magneziu: Bolile grave pe care le poate declanșa. Magneziul joacă un rol în peste 300 de reacții enzimatice din corpul uman. Funcțiile magneziului includ susținerea funcției musculare și nervoase, reglarea tensiunii arteriale și susținerea sistemului imunitar.

Corpul unui adult conține aproximativ 25 de grame (g) de magneziu, din care 50-60% este stocat în sistemul scheletic. Restul este prezent în mușchi, țesuturile moi și fluidele corporale. Medicii au asociat deficitul de magneziu cu o serie de complicații de sănătate, astfel încât oamenii ar trebui să urmărească să respecte nivelurile zilnice recomandate de magneziu.

Migdalele, spanacul și caju sunt unele dintre alimentele cu cel mai mare conținut de magneziu. Dacă o persoană nu poate obține suficient magneziu prin alimentație, medicul îi poate recomanda să ia suplimente.

În acest articol, analizăm funcția și beneficiile magneziului, ce face acesta în organism, sursele alimentare și posibilele riscuri pentru sănătate pe care medicii le asociază cu o cantitate prea mare.

Atenție la deficitul de magneziu: Bolile grave pe care le poate declanșa

Multe tipuri de nuci și semințe sunt bogate în magneziu. Magneziul este unul dintre cele șapte macrominerale esențiale. Aceste macrominerale sunt minerale pe care oamenii ar trebui să le consume în cantități relativ mari – cel puțin 100 miligrame (mg) pe zi.

Mineralele în urme, precum fierul și zincul, sunt la fel de importante, dar oamenii au nevoie de ele în cantități mai mici.

Magneziul este vital pentru multe funcții corporale. O cantitate suficientă de acest mineral poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice, inclusiv boala Alzheimer, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și migrenele. Următoarele secțiuni discută funcția magneziului în organism și efectele sale asupra sănătății umane.

CITEȘTE ȘI: Fructul de vară bogat în magneziu care ajută la digestie și scade colesterolul

1. Sănătatea oaselor

În timp ce majoritatea cercetărilor s-au axat pe rolul calciului în sănătatea oaselor, magneziul este, de asemenea, esențial pentru formarea oaselor puternice. Un studiu din 2013 a asociat aportul adecvat de magneziu cu o densitate osoasă mai mare, o mai bună formare a cristalelor osoase și un risc mai scăzut de osteoporoză la femeile aflate la postmenopauză.

Magneziul poate îmbunătăți sănătatea oaselor atât direct, cât și indirect, ajutând la reglarea nivelului de calciu și vitamina D, alte două substanțe nutritive vitale pentru sănătatea oaselor.

2. Diabetul

Cercetările au asociat dietele bogate în magneziu cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Acest lucru se poate datora faptului că magneziul joacă un rol important în controlul glucozei și metabolismul insulinei.

O revizuire din 2015 în World Journal of Diabetes a raportat că majoritatea, dar nu toate, persoanele cu diabet au un nivel scăzut de magneziu și că magneziul poate juca un rol în gestionarea diabetului . Deficitul de magneziu poate agrava rezistența la insulină, o afecțiune care se dezvoltă adesea înainte de diabetul de tip 2.

Pe de altă parte, rezistența la insulină poate provoca niveluri scăzute de magneziu. În multe studii, cercetătorii au legat dietele bogate în magneziu de diabet. În plus, o revizuire sistematică din 2017 sugerează că administrarea de suplimente de magneziu poate îmbunătăți, de asemenea, sensibilitatea la insulină la persoanele cu niveluri scăzute de magneziu.

Cu toate acestea, cercetătorii trebuie să adune mai multe dovezi înainte ca medicii să poată utiliza în mod obișnuit magneziu pentru controlul glicemic la persoanele cu diabet zaharat.

3. Sănătatea cardiovasculară

Organismul are nevoie de magneziu pentru a menține mușchii sănătoși, inclusiv inima. Cercetările arată că magneziul joacă un rol important în sănătatea inimii. O revizuire din 2018 a raportat că deficitul de magneziu poate crește riscul de probleme cardiovasculare. Acest lucru se datorează parțial rolului său la nivel celular.

Autorii notează că deficitul de magneziu este frecvent la persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă și poate înrăutăți rezultatele lor clinice. Persoanele care primesc magneziu imediat după un atac de cord au un risc mai scăzut de deces. Medicii folosesc uneori magneziu în timpul tratamentului pentru insuficiența cardiacă congestivă (CHF) pentru a reduce riscul de aritmie sau un ritm cardiac anormal.

Conform unei meta-analize din 2019, creșterea aportului de magneziu poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Aceștia au raportat că pentru fiecare creștere zilnică de 100 mg de magneziu, riscul de accident vascular cerebral a scăzut cu 2%.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că magneziul joacă un rol în hipertensiune. Cu toate acestea, în conformitate cu Office of Dietary SupplementsTrusted Source (ODS), pe baza cercetărilor actuale, administrarea de suplimente de magneziu scade tensiunea arterială „doar într-o mică măsură”. ODS solicită cercetări „ample și bine concepute” pentru a înțelege rolul magneziului în sănătatea inimii și prevenirea bolilor cardiovasculare.

4. Migrenele

Terapia cu magneziu poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de cap. Acest lucru se datorează faptului că o deficiență de magneziu poate afecta neurotransmițătorii și limita constricția vaselor de sânge, care sunt factori pe care medicii îi asociază cu migrenele.

Persoanele care suferă de migrene pot avea niveluri mai scăzute de magneziu în sânge și în țesuturile corpului decât ceilalți. Nivelurile de magneziu din creierul unei persoane pot fi scăzute în timpul unei migrene.

O revizuire sistematică Trusted Source din 2017 afirmă că terapia cu magneziu poate fi utilă în prevenirea migrenelor. Autorii sugerează că administrarea a 600 mg de citrat de magneziu pare a fi o strategie de prevenire sigură și eficientă.

The American Migraine Foundation raportează că oamenii folosesc adesea doze de 400-500 mg pe zi pentru prevenirea migrenelor. Cantitățile care o pot afecta sunt susceptibile de a fi ridicate și oamenii ar trebui să utilizeze această terapie numai sub îndrumarea medicului lor.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci dacă ai luat o supradoză de magneziu: Primul lucru pe care trebuie să îl faci

5. Sindromul premenstrual

Magneziul poate juca, de asemenea, un rol în sindromul premenstrual (PMS). Studiile la scară mică, inclusiv o lucrare din 2012, sugerează că administrarea de suplimente de magneziu împreună cu vitamina B-6 poate îmbunătăți simptomele PMS.

Cu toate acestea, o revizuire mai recentă din 2019 de către Trusted Source raportează că cercetările sunt mixte și sunt necesare mai multe studii. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor sugerează că administrarea de suplimente de magneziu poate ajuta la reducerea balonării, a simptomelor de dispoziție și a sensibilității sânilor în PMS, potrivit actualno.com.

Comentarii: