goodnews.info.ro
Bacteriile și virusurile pot cauza numeroase infecții, dar, deși pot părea la fel, există mai multe deosebiri importante între cele două clase de microorganisme, care influențează atât simptomele, cât și formele de tratament.
Așadar, bacteriile sunt microorganisme unicelulare, foarte variate ca formă și structură, și care pot trăi în aproape orice fel de mediu inhabitabil, inclusiv în organismul uman. Cu toate acestea, numai o mică parte din bacteriile cunoscute de om pot cauza infecții în rândul oamenilor. Acest tip de bacterii se numesc bacterii patogene.
Virusurile sunt o altă formă de microorganisme, mai mici decât bacteriile, care, la fel ca bacteriile, sunt foarte diverse în caracteristici, formă și structură. Virusurile sunt entități parazitare, ceea ce înseamnă că au nevoie de celule vii sau de țesut viu pentru a se dezvolta și supraviețui. Prin urmare, virusurile pot invada celulele corpului uman pentru a trăi și se înmulți. Anumite tipuri de virusuri pot, chiar, să omoare celulele gazdă, ca parte a ciclului lor de viață și de dezvoltare, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Antibiotic natural eficient: Leguma care combate infecțiile și întărește imunitatea
Multe tipuri de infecții bacteriene sunt contagioase – prin acest lucru se înțelege că pot fi transmise de la o persoană la alta. Transmiterea infecției bacteriene se poate face prin mai multe feluri, printre care:
Printre cele mai comune infecții bacteriene se numără: infecția cu streptococ, infecția urinară, toxiinfecția alimentară, gonorea, tuberculoza, meningita bacteriană, boala Lyme.
La fel ca infecțiile bacteriene, cele virale sunt, de asemenea, contagioase și se transmit în moduri foarte asemănătoare, mai precis prin:
Uneori, medicul poate diagnostica o infecție în funcție de istoricul medical și de simptome. De exemplu, afecțiuni precum varicela sau pojarul au simptome specifice care pot fi diagnosticate foarte ușor printr-un consult clinic.
În plus, dacă la momentul infectării există o epidemie a bolii în cauză, medicul va lua în calcul și acest factor înainte de a stabili diagnosticul (de exemplu, bolile din spectrul răcelii).
Pentru a identifica tipul de microorganism, bacterian sau viral, responsabil pentru boală, medicul va solicita o mostră de cultură pentru testare, care poate consta în sânge, mucus, urină, scaun, piele sau lichid cerebro-spinal (LCR).
Antibioticele sunt folosite în tratamentul infecțiilor bacteriene. Acestea acționează prin oprirea procesului de dezvoltare și de multiplicare a bacteriilor. Antibioticele nu sunt eficiente în tratamentul infecțiilor virale. Pentru acestea nu există o schemă de tratament specifică. În cazul infecțiilor virale, tratamentul este orientat spre atenuarea simptomelor, în timp ce organismul luptă pentru eliminarea infecției. Așadar, pentru eliminarea virusului și recuperarea în urma unei infecții virale, se recomandă:
Mai jos, regăsești cele mai eficiente metode prevenție împotriva infecțiilor bacteriene și virale:
Spală-te pe mâini înainte de a mânca, după ce ai pus mâinile pe mâncare sau după ce ai fost la toaletă ori după ce ai atins diverse obiecte (clanțe, robinet etc.). Evită să îți atingi fața (ochii, nasul gura) dacă ai mâinile murdare. Nu folosi aceeași periuță de dinți, aceleași tacâmuri sau pahare cu alte persoane.
CITEȘTE ȘI: Cum igienizăm nasul pentru a minimiza riscul infecțiilor respiratorii
Există multe vaccinuri care previn infecții virale și bacteriene, cum ar fi pojarul, gripa, tetanusul, tusea convulsivă. Consultă-te cu medicul currant pentru a afla mai multe informații și dacă este cazul să te vaccinezi.
Folosirea prezervativului, precum și alte metode de protecție, pot preveni răspândirea infecțiilor cu transmitere pe cale sexuală. De asemenea, limitarea numărului de parteneri s-a dovedit o măsură sigură pentru evitarea acestui tip de boală.
Asigură-te că alimentele cumpărate, în special cărnurile proaspete, sunt gătite uniform și la o temperatură potrivită. De asemenea, nu uita să speli bine fructele și legumele proaspete, înainte de a le consuma sau servi. Nu lăsa resturi de mâncare pe blat, la temperatura camerei, ci depozitează-le într-un spațiu umbrit și răcoros sau direct la frigider.
Ai grijă la insectele care înțeapă, precum țânțari sau căpușe. Dacă urmează să te afli într-o zonă cu mai multe insecte, ia cu tine un spray special de protecție împotriva acestora, pentru a evita înțepăturile. Poartă pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă pe parcursul întregii zile, dacă e posibil.