Atenție la iritația penisului – Cum se manifestă și ce o cauzează
Iritația penisului este o problemă neplăcută, însă extrem de frecventă, caracterizată de mâncărimi, inflamație și roșeață în zona inghinală. Această neplăcere poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi o reacție alergică, o boală cu transmitere sexuală sau o altă afecțiune.
În funcție de factorul determinant al iritației, pot apărea pete roșii sau albe în zona inghinală, inflamația prepuțului, mâncărimi și dureri. Pentru a afla cauza precisă și pentru a primi un tratament adecvat se recomandă un consult medical.
Cauzele iritației penisului
Iritația penisului poate apărea din motive mai puțin îngrijorătoare, precum fricțiunea, o reacție alergică sau o eczemă, dar poate avea și cauze mai grave, care trebuie tratate cu maximă seriozitate, precum bolile cu transmitere sexuală, potrivit doc.ro.
Psoriazisul inversat
Deși psoriazisul poate fi observat mai ales la nivelul scalpului și al mâinilor, există și o formă a bolii numită psoriazis inversat, care poate să apară în zona inghinală, axilară, sub sâni și, în general, în zone în care pielea face pliuri, ceea ce duce la iritații severe. Este mai frecvent la persoanele supraponderale.
Psoriazisul invers este cel mai frecvent tip de psoriazis care afectează zona inghinală și genitală. Acesta se caracterizează prin pete netede, uscate, roșii sau violete pe piele. Psoriazisul invers este adesea mai dureros decât alte tipuri de psoriazis și poate provoca disconfort continuu din cauza sensibilității crescute în zonă.
Iritația penisului poate fi provocată și de o eczemă în zona genitală, care este caraterizată de mâncărimi, cruste albe și pete roșii pe suprafața pielii. Eczema poate fi cauzată de purtarea materialelor sintetice sau prea aspre, de chimicalele din detergenți, de transpirație, stres sau un sistem imunitar slăbit. Eczema nu este contagioasă.
O reacție alergică
Roșeața și mâncărimile penisului își pot face apariția în urma unei reacții alergice. Persoana poate fi alergică la anumite substanțe din săpunul folosit pentru igiena intimă, la spermicide sau la prezervative (latexul poate fi cauza unei alergii).
Bolile cu transmitere sexuală
Anumite boli cu transmitere sexuală, precum herpesul genital, sifilisul sau gonoreea pot cauza iritația și inflamația penisului și apariția petelor roșii, a mâncărimilor sau a unor vezicule. Din acest motiv, orice schimbare de acest gen la nivelul penisului trebuie discutată cu medicul.
Cum se tratează iritația penisului
De fiecare dată când apar iritații sau alte neplăceri în zona penisului, e indicat un consult medical. Pe lângă tratamentul recomandat de doctor, se poate apela și la o serie de remedii la domiciliu, care să ușureze simptomele.
Tratament medicamentos și local
În funcție de cauza iritației, medicul va recomanda tratamentul potrivit. Acesta constă fie în antibiotice, fie în antifungice, fie în tratamente locale.
În caz de psoriazis inversat, tratamentul este dificil din cauza sensibilității pielii din acele zone. Unguentele cu corticosteroizi sunt considerate eficiente, o altă opțiune fiind cele cu calcipotriol sau antralină. Deoarece aceste tratamente pot avea efecte secundare, trebuie să se respecte întru totul recomandările medicului în ceea ce privește durata tratamentului și cantitatea de unguent aplicat.
Dacă iritația este cauzată de o eczemă, aceasta va fi tratată cu antihistaminice (difenhidramină, cetirizină) sau unguente cu hidrocortizon.
Când herpesul genital este cauza iritației penisului, e bine de știut că acesta nu se vindecă niciodată, dar fiecare episod se tratează eficient. Medicul va recomanda administrarea cât mai rapidă a unor medicamente antivirale, care să reducă simptomele, să grăbească vindecarea și să minimizeze recurențele.
În cazul în care iritația penisului este unul dintre simptomele date de sifilis, medicul va trata această boală. În general, se recomandă injecții cu penicilină, iar pentru cei alergici la penicilină se alege un antibiotic diferit (doxiciclină, azitromicină, ceftriaxonă).
Dacă infecția genitală este cauzată de gonoree, medicul va recomanda tratament cu antibiotice (ceftriaxonă, azitromicină, doxiciclină), sub formă de injecții sau pastile.
Dacă la baza iritației penisului stă scabia, tratamentul este disponibil doar cu prescripție medicală. Doctorul va recomanda unguente cu sulf sau permetrin, care trebuie întinse în general pe tot corpul. E posibil ca mâncărimea să nu se calmeze în timpul tratamentului, ci să mai dureze câteva săptămâni.
Când pediculoza pubiană este cauza iritației penisului, tratamentul se face cu soluții antiparazitare (permetrin, ivermectin).
Dacă iritația penisului este asociată cu prezența infecției Molluscum contagiosum, tratamentul se poate face prin crioterapie, laser și aplicarea unor soluții cu acid salicilic, retinoizi sau alte substanțe care ard excrescențele.
Dacă verucile genitale cauzate de virusul HPV au determinat apariția iritației penisului, medicul va recomanda îndepărtarea lor prin crioterapie, excizie chirurgicală, electrocauterizare sau terapie cu laser.
Când iritația penisului este cauzată de balanită sau balanopostită, medicul va trata aceste probleme, în funcție de cauzele apariției lor, fie cu unguente cu corticosteroizi, fie cu antibiotice sau antifungice.
În cazul în care iritația este declanșată de prezența unei infecții fungice, tratamentul se face cu antifungice orale sau sub formă de cremă (clotrimazol, miconazol, nistatină).
Când cauza iritației penisului este lichenul scleros, soluțiile de tratament recomandate de medic includ corticosteroizi topici, terapie cu ultraviolete, medicamente imunomodulatoare sau îndepărtarea prepuțului (în cazurile severe).
Dacă iritația penisului este cauzată de boala Peyronie, aceasta nu se vindecă, dar se tratează cu verapamil sau interferon.
Remedii pentru acasă
Folosirea unor creme speciale pentru zona penisului, care să înlăture mâncărimea
Băile cu sare pot ușura disconfortul produs de mâncărimi
Aplicarea unui prosop în care se pun bucăți de gheață poate diminua iritația
Abstinența este recomandată în perioada tratamentului, până când starea de sănătate se îmbunătățește.
Spală-te pe mâini înainte și după ce mergi la toaletă.
Spală zilnic zona intimă cu apă caldă. Acest lucru elimină smegma (o substanță albă, uleioasă) care se acumulează în mod natural dedesubt. Dacă se acumulează prea multă smegma, se creează mediul propice pentru creșterea bacteriilor. De asemenea, poate provoca un miros ciudat.
Nu folosi săpun. Pare contra-intuitiv, dar săpunul poate îndepărta de fapt uleiurile care îți mențin pielea hidratată și sănătoasă. De asemenea, poate crea iritații.
Usucă bine cu un prosop penisul și în special vârful penisului înainte de a te îmbrăca. Mediile umede generează germeni.
Poartă lenjerie de bumbac, lejeră. Acest lucru menține zona uscată.
Folosește prezervativ în timpul fiecărui contact sexual, mai ales dacă ești la începutul unei relații și nu ați discutat despre sănătatea voastră sexuală sau dacă ai mai mulți parteneri. Optează pentru prezervative fără latex dacă observi durere sau iritare a penisului în timpul sau după sex – este posibil să fii alergic la latex.
Spală și usucă bine penisul după un act sexual sau după masturbare pentru a preveni iritațiile.
Dacă nu ai trecut printr-o intervenție chirurgicală de îndepărtare a prepuțului (ablație, circumcizie), trage de pielea care acoperă vârful penisului și spală bine zona de dedesubt în fiecare zi.