Consumați ouă cu prudență! Ouăle sunt alimente extrem de sănătoase care conțin proteine de bună calitate vitamina D, necesară fixării calciului în oase, potasiu, magneziu şi alte minerale, menţin vezica biliară şi ficatul sănătoase. Există însă situații în care pot deveni periculoase pentru sănătate.
Proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici.
CITEȘTE ȘI: UIMITOR! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte două ouă pe zi
Consumați ouă cu prudență dacă suferiție de hepatită!
Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.
De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arată că ouăle sunt periculoase şi pentru diabetici. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, afirmă Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital, potrivit doctorulzilei.ro.
Vârstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie să consume cât mai puţine ouă sau chiar deloc, iar cei sănătoşi pot mânca două-trei ouă fierte pe săptămână.
CITEȘTE ȘI: Avertismentul experţilor: Cum să îţi dai seama dacă ouăle din magazin sunt sănătoase
În cazul persoanele sănătoase, oul nu cade greu la stomac, din contră, se digeră foarte uşor dacă este proaspăt. Cu cât este gătit mai mult, cu atât va fi mai greu de digerat. Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care ţin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu şi amână senzaţia de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conţin compuşi toxici şi sunt greu de digerat.
Comentarii: