NUTRITIE SANATATE

Atenție la pătrunjel: Când poate fi toxic pentru organism

Pătrunjelul este planta aromatică folosită cel mai des în bucătărie pentru a da savoare preparatelor culinare. Numai că pătrunjelul poate deveni toxic în anumite condiții.

Pătrunjelul, plantă cu multiple beneficii

Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg a întocmit clasamentul anual al celor mai periculoase plante și, spre surprinderea nimănui, acolo se află pătrunjelul. În ciuda acestui fapt, nu există niciun risc dacă se consumă frunzele.

Consumul de frunze de pătrunjel nu prezintă niciun pericol. Dimpotrivă, pătrunjelul este bun pentru dumneavoastră: conține multă vitamina C.

Frunzele de pătrunjel pe care le consumăm nu sunt periculoase. Problema constă în florile care se formează în al doilea an de viață al plantei. Semințele din flori sunt periculoase pentru că sunt bogate în apiol, un compus organic care provoacă contracții musculare.

CITEȘTE ȘI: Cum consumi pătrunjelul pentru a beneficia de efectele sale terapeutice

Ce este apiolul, compusul care face ca pătrunjelul să devină toxic

Astfel, dacă frunzele de pătrunjel nu sunt periculoase, problema se schimbă în cazul uleiului esențial de pătrunjel, care datorită unora dintre componentele sale poate fi toxic, notează botanical-online.

Spre deosebire de multe alte plante de condimente, pătrunjelul nu mai este comestibil după înflorire. De vină este conținutul ridicat de apiol otrăvitor și concentrația mare de uleiuri esențiale, care otrăvește frunzele. Odată ce pătrunjelul începe să înflorească, ar trebui să îl smulgeți și să îl aruncați.

Apiolul este un compus chimic organic, cunoscut și sub numele de apiol de pătrunjel, apiole sau camfor de pătrunjel. Se găsește în semințele de pătrunjel și în uleiul esențial de pătrunjel. Heinrich Christoph Link, un farmacist din Leipzig, a descoperit substanța în 1715 sub formă de cristale verzui reduse prin abur din uleiul de pătrunjel.

În 1855, Joret și Homolle au descoperit că apiolul era un tratament eficient pentru amenoree sau lipsa menstruației. În medicină a fost folosit, sub formă de ulei esențial sau sub formă purificată, pentru tratarea tulburărilor menstruale.

Apiolul este iritant, iar în doze mari este toxic și poate provoca leziuni hepatice și renale. Hipocrate a scris despre pătrunjel ca fiind o plantă care provoca avortul. Acest efect era cauzat de apiol, notează Chemeeurope.

Apiolul a fost folosit de femei în Evul Mediu pentru a întrerupe sarcinile. Utilizarea sa a fost larg răspândită în SUA, deseori sub denumirea de ergoapiol sau apergol, până când pe piața americană a fost introdus un produs falsificat foarte toxic care conținea apiol și fosfat de triortocril (cunoscut și ca falsifiant adăugat în ghimbirul jamaican).

De îndată ce pătrunjelul a dezvoltat flori, nu trebuie să mai folosiți frunzele plantei, nici măcar ca decor pentru mâncăruri. Pătrunjelul ar trebui oricum folosit doar în cantități mici ca plantă de condimente, deoarece conține mult apiol toxic. După înflorire, conținutul este atât de mare încât consumul lui poate fi dăunător pentru sănătate, notează Gardening Champion.

Medicii recomandă ca femeile însărcinate să evite cu totul consumul de pătrunjel pentru a preveni nașterile premature. După înflorire, femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce pătrunjel sub nicio formă.

Semințele de pătrunjel sunt de asemenea otrăvitoare

Semințele de pătrunjel sunt atât de toxice încât în trecut erau folosite chiar și pentru avorturi. Concentrația de apiol și uleiuri esențiale din semințe este atât de mare încât consumul lor declanșează contracții ale uterului. Odată ce pătrunjelul a înflorit, lăsați plantele până când semințele s-au format din flori. Le puteți folosi pentru a înmulți pătrunjelul pentru sezonul următor.

În lumea culinară, statutul pătrunjelului se situează între plante și legume. Deși este apreciat pentru capacitatea sa de a adăuga culoare și textură alimentelor, pătrunjelul este subutilizat ca legumă bogată în vitaminele A, C și K. Ca în cazul majorității alimentelor, consumul unor cantități extrem de mari de pătrunjel ar putea prezenta unele riscuri. Cel mai des apare pe lista de „precauție” pentru persoanele cu pietre la rinichi. Toxicitatea vitaminică este teoretic posibilă, deși puțin probabilă.

CITEȘTE ȘI: Pătrunjel, rozmarin, oregano: Cum să ai plante aromatice proaspete la tine acasă tot timpul

Ce sunt oxalații din pătrunjel

Pentru unele persoane, substanțele chimice naturale din plante cunoscute sub numele de oxalați ar putea cauza probleme. Persoanele cu pietre la rinichi sau care sunt predispuse la pietre la rinichi ar trebui să evite sau să limiteze alimentele bogate în oxalați, notează Drugs.

Site-ul medical plasează pătrunjelul în categoria „limită”, mai degrabă decât în clasa de alimente pe care ar trebui să le evitați cu totul, care include căpșunile, sfecla, spanacul, rubarba, cafeaua și ciocolata.

Deși există mai multe tipuri de pietre la rinichi, cele mai frecvente sunt cele de oxalat de calciu, potrivit MayoClinic. Dacă medicul dumneavoastră identifică pietrele la rinichi ca aparținând clasei de oxalat de calciu, vă va sfătui probabil să consumați mai puțin oxalat. Păstrați pătrunjelul pentru a orna alimentele la lingură, mai degrabă decât să adăugați porții mari de legume în supe sau salate, notează Live Strong.

Comentarii: