Anumite boli transmise de țânțari pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru gravide și copii mici, cum este cazul bolii Zika. Partea și mai proastă este că foarte puține dintre aceste boli transmise de țânțari pot fi prevenite prin vaccinare.
Afecțiunile ce pot fi transmise prin înțepătura de țânțar sunt specifice anumitor regiuni precum Brazilia, Asia de Sud-Est, Africa Subsahariană, India, Arabia Saudită. Însă există semnale de alarmă că aceste boli transmise de țânțari se răspândesc treptat și în Europa.
Află care sunt aceste boli tropicale transmise de țânțari, ce simptome pot apărea și cum te poți proteja de aceste insecte.
Afecțiunea este specifică în zone precum Brazilia, țări din America de Sud și Centrală, Caraibe, Asia de Sud-Est. În majoritatea cazurilor, simptomele bolii Zika sunt ușoare sau moderate și includ: febră, iritații pe piele, dureri articulare și înroșirea ochilor. În schimb, gravidele și copiii mici pot dezvolta complicații. Afecțiunea este asociată cu apariția microcefaliei, care determină micșorarea creierului fătului și leziuni neurologice severe.
Dengue
Boala apare în zone precum Puerto Rico, insulele din Pacific, America Latină și Asia de Sud-Est. Simptomele acestei boli includ: iritații, febră, dureri de cap, vânătăi care apar cu ușurință, sângerare gingivală. În cazuri severe poate apărea febra hemoragică, o urgență medicală ce poate fi fatală. Singurul vaccin împotriva Dengue aprobat de FDA poate fi folosit la copii cu vârste între 9 și 16 ani care deja au fost expuși unei variante din cele patru ale virusului.
West Nile
Înțepătura unui țânțar care poartă acest virus poate cauza simptome precum febră, dureri articulare, diaree, vărsături și iritații. Alteori însă, infecția poate fi complet asimptomatică, scrie csid.ro.
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea și alte simptome, precum: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecția cu virus West Nile.
CITEȘTE ȘI: Nu lăsa țânțarii să îți strice vara: Remediile naturale care îi țin departe de tine
Malaria
Aproape jumătate din populația globului este la risc să se infecteze cu virusul transmis de țânțari care determină apariția malariei. Majoritatea cazurilor apar în Africa Subsahariană, dar și în America de Sud, Asia de Sud etc. Printre simptomele malariei se numără: febra, durerile de cap, frisoanele și vărsăturile. Deși nu există deocamdată un vaccin preventiv contra malariei aprobat (este încă în teste), persoanele care călătoresc în țări cu risc crescut pot lua preventiv medicamente care reduce riscul de mortalitate în caz de infecție, dar numai la recomandarea medicului.
Febra galbenă
Această boală și-a căpătate denumirea datorită simptomelor specifice: icter (piele și ochi de culaore galbenă). În cazurile ușoare de infecție, simptomele pot consta în dureri de cap, de spate, frisoane și vărsături. Din fericire, febra galbenă dispune de un vaccin preventiv care trebuie făcut înainte de a merge în zonele vizate de aceste specii de țânțari, precum Africa și America Latină.
Chikungunya
Numele acestei boli transmise de țânțari este de origine makonde și înseamnă „boala omului zbuciumat”, ca urmare a durerilor articulare puternice. Alte simptome ale bolii includ: iritații pe piele, dureri de cap, greață și oboseală extremă. Nu există un tratament pentru această boală, însă majoritatea pacienților infectați se recuperează. Cu toate aceste, sunt situații când recuperarea poate dura luni sau chiar ani. Boala este specifică regiunilor din Asia și India, dar există indicii că populațiile de țânțari care transmit acest virus se deplasează și în Europa sau America.
Encefalita La Crosse
Nu există foarte multe cazuri de infecție cu acest tip de virus transmis de țânțari. În America sunt înregistrate anual aproximativ 65 de cazuri. Printre simptomele encefalitei La Crosse se numără: febra, greața, durerile de cap. În cazuri rare pot apărea complicații la nivelul sistemului nervos.
Febra Rift Valley
Țânțarii care poartă acest virus sunt specifici zonelor precum Africa, Yemen și Arabia Saudită. Printre simptome se numără amețeala, slăbiciunea musculară și tulburările de vedere.
Boala Jamestown Canyon
Sunt raportate anual mai puțin de 50 de cazuri de astfel de boală în America. În cazul infecției, pot apărea simptome similare gripei, precum febră, dureri de cap, dureri musculare. În cazurile grave pot apărea complicații precum inflamația creierului sau a măduvei spinării.
Encefalita japoneză
Este o infecție virală a creierului transmisă de țânțari din Asia de Sud-Est și Oceanul Pacific. Simptomele pot consta în febră, cefalee, vărsături, confuzie, dureri de cap, tremurături, convulsii. Boala poate evolua, determinând encefalita (inflamația creierului). Encefalita japoneză poate fi prevenită prin vaccinare. Se estimează că o persoană din patru decedează din cauza complicațiilor cauzate de boală.
CITEȘTE ȘI: Plantele care nu trebuie să îți lipsească din casă în această vară: Țin țânțarii la distanță
Cum te protejezi de înțepăturile de țânțari
Principalele măsuri de protecție recomandate de autorități sunt:
- evitarea expunerii la țânțari;
- purtarea de îmbrăcăminte de culoare deschisă cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- evitarea consumului de alcool;
- utilizarea substanțelor repelente contra țânțarilor;
- montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;
- limitarea deplasărilor în zone cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
- asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
- îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.