REVIEW

Atenție la unghiile false: De ce există un risc crescut de infecție

Unghiile FALSE

Ai unghiile crăpate sau obișnuiești să le rozi și plănuiești să-ți aplici unghii false, ca să ai o manichiură perfectă, ca la carte? Oricât de atrasă ești de acest tip de cosmetizare, aceasta poate avea repercusiuni atât asupra sănătății unghiilor, cât și asupra pielii. De aceea, ia o decizie în cunoștință de cauză.

Chiar dacă nuanța ojei aplicată pe unghiile false rezistă destul de mult, până la patru săptămâni de cele mai multe ori, ar trebui să știi și că ședințele de întreținere se fac o dată la două-trei săptămâni și că pentru acest tip de cosmetizare trebuie să scoți destul de mult din buzunar, spre deosebire de realizarea la salon a unei manichiuri clasice. Însă cel mai mare dezavantaj al aplicării unghiilor false este afectarea rezistenței unghiilor naturale, potrivit doc.ro.

Cum se aplică unghiile false

Există două variante prin care unghiile false se pot aplica. Prima este reprezentată de lipirea unor capsule, sub forma unor unghii din plastic, cu un adeziv special. O a doua metodă ar fi prin prelungirea cu o pastă (rășină acrilică) sau a unui gel a unghiei naturale. Această rășină acrilică se formează după ce sunt omogenizate două substanțe: o pudra polimerică și un lichid numit monomer. Odată aplicată pe unghie, rășina acrilică se usucă la contactul cu aerul.

CITEȘTE ȘI: Atenţie la îngrijirea unghiilor! Cât de sănătos este pentru unghii să tai cuticulele?

De ce există un risc crescut de infecție

Din cauza spațiului umed dintre unghii și adezivul sau gelul folosit în aplicarea unghiilor false se pot dezvolta aici ciuperci și bacterii, provocând astfel o infecție bacteriană. În acest caz, unghiile naturale își schimbă culoarea: uneori se îngălbenesc, alteori se înverzesc. De altfel, substanțele care se utilizează pentru îndepărtarea unghiilor false pot favoriza apariția onicolizei, adică unghia de dezlipește pe o anumită porțiune, iar unghia naturală devine albă. Tratarea acestei probleme nu trebuie amânată, căci poate duce la pierderea definitivă a unghiei.

Substanțele folosite pot da reacții alergice severe

Substanțele care se găsesc în compoziția produsele folosite la aplicarea unghiilor false (rășini și formaldehide) pot provoca arsuri, dureri sau umflături la nivelul degetelor de la mâini. De altfel, este necesară expunerea la un dispozitiv care emite raze ultraviolete pentru uscarea unghiilor.

În plus, rășina acrilică folosită poate provoca iritații și eczeme pe vârful degetelor, existând riscul să se extindă și la alte zone din corp care ar putea intra în contact cu partea afectată (pleoape, față, gât).

Agresează unghiile naturale

Ar mai trebui să știi și că există riscul, dacă optezi pentru acest tip de cosmetizare, să te alegi cu unghii foarte subțiri, care se exfoliază și se îngălbenesc, din cauza pilirii excesive înainte de aplicarea unghiilor false. Totodată, acrilul folosit distruge legătura dintre cheratinocite, adică celulele unghiei, și afectează zona de unde se hrănește unghia naturală, mai exact, acea porțiune de sub cuticule.

Dacă vrei unghii sănătoase, ai grijă ce mănânci!

Există o legătură puternică între o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți de calitate și sănătatea unghiilor. O dietă bogată în zinc – carne roșie, dovleac, linte, nuci – ajută la eliminarea petelor albe de pe unghii și reface unghiile casante, iar fructele și legumele bogate în calciu – spanac, varză, păstăi verzi, citrice – cresc rezistența unghiilor.

Ce alternative există pentru unghiile false

Din fericire, există câteva proceduri cosmetice la care poți să apelezi dacă vrei o manichiură perfectă, proceduri care nu afectează sănătatea unghilor. Este vorba despre unghiile din fibră de sticlă sau din mătase japoneză. Acestea presupun aplicarea în straturi succesive, peste care se întinde un gel transparent, pentru a le securiza.

CITEȘTE ȘI: Cum să îndepărtezi oja semipermanentă fără să îți deteriorezi unghiile

Cum poți să ai unghii sănătoase

Poți să-ți fortifici unghiile adoptând câteva schimbări în rutina zilnică, mai ales dacă obișnuiai să-ți pui unghii false:

  • Minimizează expunerea la apă a unghiilor, altfel, acestea devin fragile și există riscul să se rupă cu ușurință. Poartă mănuși atunci când speli vasele sau când faci anumite treburi casnice, care implică folosirea unor substanțe iritante pentru unghii.
  • Hidratează-te suficient. A consuma o cantitate suficientă de apă este esențială pentru sănătate, iar sănătatea unghiilor nu face excepție. Dacă nu te hidratezi corespunzător, unghiile pot deveni fragile și se pot rupe cu multă ușurință. Cei doi litri de apă recomandați pe zi te ajută să-ți păstrezi unghiile în cea mai bună formă.
  • Renunță la lacul de unghii, pentru că unghiile tale trebuie să respire. Aplicarea constantă a ojei poate slăbi unghia.
  • Taie-ți unghiile. Chiar dacă preferi să ai unghiile lungi, ține cont că unghiile lungi sunt mai susceptibile să se rupă, în timp ce unghiile mai scurte se crapă mult mai rar.
  • Nu-ți folosi unghiile ca să rupi anumite lucruri. Utilizarea unghiilor pe post de „unelte” poate duce la ruperea și ciobirea lor.
  • Folosește cremă de mâini. După îndepărtarea ojei sau dacă crezi că nu ai mâinile suficient de hidratate, folosește o cremă de mâini, aplicând o cantitate suficientă de produs și pe unghii. Poți să faci asta de fiecare dată după ce te speli pe mâini sau după ce folosești un dezinfectant pe bază de alcool 70%.
  • Ai grijă ce șampon folosești! Dacă foloseștii un șampon care își propune să îndepărteze sebumul (adică unul pentru părul gras), s-ar putea să-ți usuce unghiile și astfel acestea să-și piardă din rezistență și să se rupă cu ușurință.
  • Ia suplimente cu biotină. Biotina este cunoscută și sub numele de vitamina H și vitamina B7. Deoarece este solubilă în apă, nu este depozitată de organism, așa că trebuie să te asiguri că incluzi în alimentație produse bogate în biotină. Biotina ajută la întărirea părului și a unghiilor și, de asemenea, ajută sistemul nervos al organismului să funcționeze corect. Se găsește în alimente precum sardine, ouă fierte și leguminoase, sau puteți lua suplimente pe bază de vitamina B7. Pentru că de multe ori nu reușim să asimilăm acești nutrienți de calitate din alimente, o soluție ar fi să-ți completezi dieta cu un supliment alimentar, cu 100% ingrediente naturale perfect biocompatibile, necesare pentru consolidarea sănătății unghiilor din interior.

Dacă ai pus în aplicare aceste recomandări și ți se pare că acestea nu te-au ajutat deloc, consultă medicul dermatolog. Este posibil să existe o afecțiune de bază care să provoace subțierea unghiilor și ruperea lor și doar tratând cauza exactă unghiile tale vor putea să redevină din nou puternice.

Comentarii: