Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani a declarat directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu.
„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal și cazuri care pot să fie tratate în așa fel încât să prevenim acest tip de cancer.
Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul unui Congres Național de Gastroenterologie Hepatologie și Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează: Cum e durerea de colon și din ce cauze apare
Cauze apariție cancer de colon
Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.
„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat.
Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puțin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun. Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putință.
Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să își revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.
Simptomele cancerului de colon
Semnele și simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantități microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:
- Sângerare rectală (scaun cu sange)
- Modificarea tranzitului intestinal
- Dureri sau crampe abdominale
- Anemie fără o explicație
- Pierdere inexplicabilă în greutate
”Semnul de alarmă cel mai important este rectoragia (sânge în scaun). Rectoragiile pot să nu fie evidente, astfel încât pot duce la apariția unei anemii cu deficit de fier exprimată clinic prinpaloare.
CITEȘTE ȘI: Minunea din livezile românilor: Fructul care previne și reduce cancerul de colon
Testul de suspiciune diagnostică este testul hemoragiilor oculte în scaun; un test pozitiv impune continuarea investigațiilor cu examenul colonoscopic; un test negativ nu exclude diagnosticul de cancer de colon.
Colonoscopia trebuie efectuată la recomandarea medicului gastroenterolog în cazul suspiciunii clinice de cancer de colon, anemie cu pierdere de fier, vârstă peste 50 ani, rude de gradul I cu CRC, pacienți cu diabet zaharat tip 2”, a explicat dr. Mihăiță Pătrășescu, medic specialist gastroenterolog.
Comentarii: