SANATATE

ATENȚIE: Tensiunea mare poate afecta creierul – De ce e important să te tratezi imediat ce apar simptome ale tensiunii crescute

Foto: providr.com

Tensiunea mare care nu este ținută sub control, la orice vârstă, poate crește semnificativ riscul de Alzheimer sau altă formă de demență.

Un nou studiu publicat în revista Hypertension arată că inclusiv persoanele cu vârste tinere care au hipertensiune și nu respectă tratamentul recomandat de medicul cardiolog prezintă acest risc de declin cognitiv.

Cercetătorii care au realizat studiul spun că inclusiv valorile ușor crescute ale tensiunii arteriale la vârstă mijlocie pot accelera degradarea celulelor cerebrale.

CITEȘTE ȘI: Explicațiile medicului: Cum poţi suferi de hipertensiune şi boli renale dacă ai diabet

Tensiunea ținută sub control reduce declinul cognitiv

În Statele Unite, aproape jumătate dintre adulți au tensiunea mare și doar unul din patru ține sub control această afecțiune, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Am descoperit că tensiunea mare ținută sub control prin medicație și schimbarea stilului de viață – regim alimentar, mișcare, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțare la fumat – reduce sau previne acest declin cognitiv asociat maladiei Alzheimer. De aceea este important ca hipertensiunea să fie diagnosticată la timp și tratată eficient, a declarat Sandhi Maria Barreto, autorul studiului și profesor de medicină la Universidade Federal de Minas Gerais din Belo Horizonte, Brazilia.

Barreto și colegii ei au analizat date provenind dintr-un studiu realizat pe un eșantion de peste 7.000 de persoane adulte din Brazilia, cu vârsta medie de 59 de ani la debutul cercetării. Toți participanții au fost monitorizați pe o perioadă de 4 ani și au fost supuși anumitor teste care măsurau capacitatea de memorare, abilitățile motrice și limbajul.

Astfel, cercetătorii au observat că persoanele hipertensive care nu erau aderente la tratamentul recomandat prezentau o degradare mai rapidă a funcțiilor cognitive decât cele care respectau indicațiile terapeutice.

Nu este primul studiu care arată legătura între tensiunea mare și riscul de demență, însă acesta vine cu noutatea că inclusiv persoanele de vârste tinere care au această condiție medicală de puțin timp pot avea un risc mai crescut de a se confrunta cu tulburări cerebrale la bătrânețe.

Hipertensiunea este principalul factor de risc al infarctului sau accidentului vascular cerebral

Hipertensiunea este principalul factor de risc implicat în apariția infarctului sau a accidentului vascular cerebral, dar acum vedem că joacă un rol foarte important și în demența vasculară sau boala Alzheimer, a completat dr. Donna Arnett, decanul Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea Kentucky.

Creierul are nevoie de 15-20% din cantitatea totală de sânge din organism pentru a funcționa corect. Orice mică întrerupere în fluxul sanguin poate dăuna sănătății creierului.

Există medicamente care pot să țină sub control tensiunea mare, dar pacientul trebuie să fie conștient că acestea trebuie luate întocmai conform recomandărilor medicului cardiolog.

CITEȘTE ȘI: Terapia japoneză cu apă: Te scapă de hipertensiune și ajută la curățarea sistemului digestiv

În plus, e bine de știut că și stilul de viață joacă un rol important în menținerea tensiunii în limitele normale. Renunțarea la fumat, evitarea consumului excesiv de alcool, grăsimi și zahăr, mișcarea zilnică, somnul odihnitor, evitarea stresului, scăderea în greutatea, toate acestea ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea este adesea numită „ucigașul silențios” pentru că nu dă întotdeauna simptome decât atunci când este prea târziu și inima este deja afectată sever. De aceea este foarte important controlul anual la medicul cardiolog!

Comentarii: