Un nou studiu realizat de grupul de cercetare Riken şi Kobe University cu ajutorul supercomputerului japonez Fugaku a arătat că umiditatea din interior are un impact important asupra dispersării particulelor de virus, indicând riscuri crescute de contaminare în spaţiile neventilate, cu aer uscat.
Potrivit studiului publicat marţi, umidificatoarele pot fi utile în prevenirea răspândiri virusului ca o alternativă la aerisire în momentele în care aceasta nu e posibilă, scrie adevarul.ro.
Cercetătorii au modelat cu ajutorul supercomputerului japonez Fugaku emisia şi circulaţia particulelor de virus într-o varietate de medii închise. Ei au descoperit că o umiditate a aerului de sub 30% a favorizat un volum dublu de aerosoli virali faţă de niveluri ale umidităţii de 60% sau mai mari.
CITEȘTE ȘI: Concluzie ciudată a medicilor: În plină pandemie, răcelile ar putea ajuta împotriva coronavirusului
Cei care stau la masă unii lângă alții – risc mai mare de contaminare
Alte rezultate ale cercetătorilor în urma unor simulări au arătat că oamenii care stau unii lângă alţii la o masă au riscuri mai mari de contaminare decât cei aşezaţi faţă în faţă. După mai multe luni de semnalări ale experţilor privind transmiterea noului coronavirus SARS-CoV prin aerosoli,
Centrele de Prevenţie şi Control al Bolilor şi-au revizuit recomandările în această privinţă, admiţând că virusul rămâne suspendat în aer mai multe ore. Echipa de cercetare de la Riken coordonată de Makoto Tsubokura a făcut anterior simulări ale condiţiilor de contagiune din trenuri, spaţii de lucru şi săli de clasă. Ei au arătat că aerisirea trenurilor creşte nivelul de ventilaţie de două, trei ori scăzând concentraţia de microbi ambientali.
Comentarii: