Pentru ca la ora actuala, una din 8 femei aparent sanatoasa este diagnosticata cu cancer mamar, medicii atrag atentia asupra aspectelor importante care pot reduce riscul de boala si pot schimba cursul afectiunii spre vindecarea pe termen lung.
Cancerul de san ramane amenintarea numarul 1 pentru sanatatea femeilor din intreaga lume, cu peste un milion si jumatate de cazuri diagnosticate anual. Insa pe cat de grava este boala, pe atat de complexe au devenit metodele de diagnostic si tratament.
Acestea pot creste rata de vindecare pe termen lung pana la 90 la suta, spun specialistii cu experienta in depistarea si tratarea cancerului.
Diagnosticată cu cancer la sân, Sheryl Crow a descoperit DIETA care ţine această boală la distanţă
Boala de care suferă Ducesa de Cambridge. 1% dintre gravide sunt afectate și poate fi mortală
La 80 de ani, e campioană la culturism! Cum arată cea mai ”TARE” femeie din lume
Aspecte importante care pot reduce riscul de boala si pot schimba cursul afectiunii spre vindecarea pe termen lung:
Stilul de viata
Fie ca vorbim de dieta dezechilibrata, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesanatoase poate creste riscul de cancer. In aceste conditii, prevenirea bolii trebuie sa inceapa cu schimbarea stilului de viata. ”Dieta bogata in nutrienti sanatosi este o componenta importanta care lupta impotriva cancerului.
Sportul moderat, plimbarile lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Si joggingul este foarte bun, insa mersul pe jos este usor si eficient”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert in imagistica sanului la Spitalul ACIBADEM Altunizade.
Evaluarea riscului de cancer
Desi medicina a evoluat mult, la ora actuala, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Insa medicii mentioneaza instalarea precoce a menstruatiei, menopauza tardiva, administrarea hormonilor de substitutie, lipsa nasterilor sau prea multe la activ drept factori de risc. “Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe cateva intrebari simple.
Evaluarea riscului de cancer este foarte importanta: daca o persoana are un risc mai mare de 20 la suta, atunci trebuie sa urmeze un protocol medical mai special, trebuie sa fie mult mai atenta, sa-si faca controalele si evaluarile regulate si nu trebuie sa se rezume doar la mamografie”, adauga specialistul.
Testarea genetica
Se stie ca exista doua gene BRCA1 si BRCA2 implicate in aparitia cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mama la fiica. Astfel, existenta unui cancer la mama sau sora trebuie sa orienteze orice femeie catre o analiza genetica. “Daca o femeie este pozitiva pentru BRCA, atunci noi ii recomandam o monitorizare multidisciplinara.
Acestea sunt alimentele MINUNE: Stopează dezvoltarea celulelor canceroase
Ce spune inițiala tatălui despre PERSONALITATEA copilului
Cum arată interiorul celor mai luxoase proprietăți ale lui Donald Trump
In primul rand, este importanta consilierea psihologica pentru ca aflarea riscului de cancer, care merge pana la 80 la suta, poate fi extrem de stresanta. In unele cazuri, preventia poate insemna dubla mastectomie, exact ca in cazul Angelinei Jolie. Insa femeia aflata in aceasta situatie trebuie sa fie pregatita din punct de vedere mental pentru aceasta interventie”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.
Diagnosticari de mare finete
Pentru ca intr-o proportie de 80 la suta cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 la suta avand o componenta genetica, ecografia anuala inainte de 40 de ani si mamografia dupa aceasta varsta sunt obligatorii pentru a depista o eventuala problema in stadiu incipient. Insa investigatiile s-au rafinat mult in ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, in functie de scorul de risc si densitatea mamara.
“In cazul unui san cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completa, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metoda ce permite o vizualizare mamografica mult mai buna. In cazul in care depistam un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sanului, putem recurge si la o alta metoda de ultima generatie, screeningul cu rezonanta magnetica, care se face cu substanta de contrast injectabila”, explica specialistul pentru Garbo.ro.
Terapii revolutionare, conduse de echipe multidisciplinare
Aplicate corect si tintit, terapiile pentru cancerul de san pot creste sansele de vindecare pana la 90 la suta, mai ales in stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut si anatomopatolog reusesc sa trateze tumorile si sa evite extirparea sanilor in multe dintre cazuri.
Ceapa roșie, aliatul de toamnă în lupta împotriva cancerului
Boala care chinuieşte milioane de oameni: Efecte extrem de dure asupra vieţii
Care sunt cele două lucruri pe care femeile le PREFERĂ în locul sexului
“Chimioterapia devine din ce in ce mai importanta pentru ca acum dispunem de terapii noi, care sunt tintite, vizand doar celulele maligne. Poate ca, in viitorul apropiat, va deveni terapie unica. Cert este ca acum speranta de viata a pacientelor cu cancer mamar depistat la timp si tratat corect creste tot mai mult datorita imbunatatirii medicamentelor. In anii ’80, chirurgia domina in tratamentul pentru cancere mamare, astazi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzioneaza profesorul Mustafa Erkin Aribal.
Comentarii: